HANİ ONLAR CANAVARDI?

Mustafa ÖZKESKİN

1 yıl önce

Deprem bölgesindeki insanların yaşadığı yürek parçalayıcı trajediler, bazılarının hayatı sorgulamasına ve hayatta nelerin önemli olduğu konusunda kafa patlatmasına yol açmışa benziyor.

3 İstanbullu kulübün fanatiklerinin Yeni Malatyaspor’un Teknik Direktörü Yılmaz Vural’ın gözyaşları içinde sosyal medyada yaptığı videolu ‘imdat çağrısına’; “Buz gibi havada enkaz altında kurtarılmayı bekleyen insanları gördükçe anladık ki, yıllarca fanatizmin tutsaklığında yok yere birbirimizi yemişiz” şeklinde bir yorumda bulunması bu bağlamda fazlasıyla kayda değer.

Çünkü onları birer canavar gibi görüyor, tuttukları takımın kazanması adına her şeyin mübah olarak değerlendiren icabında ölmeyi ve de öldürmeyi göze alacak kadar korkunç birer profil kalıbında niteliyoruz.

Yalan da değil; yakın geçmişte aynı kentin iki kulüp taraftarının Göztepe-Altay maçında yaşanan vahşeti unutmak mümkün mü?

Mesela;  tezahüratları ile ‘ölüyü diriltir’ diye namı ülke geneline yayılmış Teksas...

Zaman zaman hadlerini aşıp aşırıya kaçarak tasvip edilemez eylemleri olan Yeşil Beyaz sevdalıları... Bursaspor kulübü ile ortaklaşa girdikleri organizasyonla 20 TIR yardım malzemesini afet bölgesine göndererek bu konuda başı çektiler.

Yetmedi, tribünden kurdukları ekiplerle yağmaya önlem, ihtiyaç sahiplerine bir an önce yardımın ulaşması amacıyla Kahramanmaraş’a giderek örnek bir davranış sergilediler.

Onlara ‘çorbacı, sinyalci, çapulcu’ yakıştırması yapanlar Teksas’ın asrın felaketinde sergilediği bütünlüğe, yardımlaşmaya, afetzedelere verdikleri desteği gördükçe ne düşünüyorlar acaba?,

Keza; maçlarda misafir takım taraftarlarının statlarında bırakın yer almasın nefes almasına bile tahammülü olmayan diğer başta 3 İstanbullu olmak üzere diğer kulüp fanatikleri de öyle...

Çarşı, Genç Fenerbahçeliler, Ultraslan, Farozlular, Gecekondu, Tatangalar ve diğerleri... Kulüplerinin organizesinde yardım konvoylarına nezaret amacıyla ekipler halinde hiçbir karşılık beklemeksizin deprem bölgesine koştular.

Hani onlar birer canavardı?

Biliyoruz ki, her biri kulüp yöneticilerinin ve reyting uğruna medyanın dolduruşu ile gönül verdikleri renklerin çıkarlarına uğruna aşırı duygusal tepki ve eylemlerle bu hale geldiler.

Evet, keşke bütün fanatik taraftarlar, çok zor koşullar altında, çok büyük acılarla baş etmeye çalışan insanları gördükten sonra hayata ve spora daha farklı gözle bakmayı becerebilse ve incir çekirdeğini doldurmayacak kadar önemsiz konular yüzünden birbirlerine besledikleri nefret ve düşmanlık duygularından arınabilse…

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI