USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursaspor ve Vakıfköy

14-10-2023

Ülkemiz futbolunda sistem olmadığından haliyle bu durum çocuk ve gençlik futbol bölümlerine olumsuz olarak fazlasıyla sirayet etmekte, her ne kadar gençlik geliştirme densede geliştirmenin G si bile çocuk ve genç futbolunda yoktur.

1963 yılında kurulan Bursaspor’umuzda günümüze kadar amatör takımlardan, mahalle aralarından, çocuk ve genlik bölümlerinden gelerek Bursaspor forması giymiş onlarca futbolcu vardır bunların içinden ulusal ve uluslararası başarı elde etmiş futbolcularda vardır. Bu arada olanlardan çok çok fazla futbolcu olma potansiyeline sahip olupta olamamış yüzlerce de genç vardır, bunlar yakınları hariç kimsenin umurunda değildir.

‘’Bundan yaklaşık 300 yıl önce, arsalarda, çayırlarda masum bir oyun olarak başlayan futbolun, milyonların değil, milyarların ilgisini çeken, üstünden milyarlarca dolar kazanılan bir dünya çapında endüstri haline geleceğini kim bilebilirdi?

Futbol endüstrisi, futbol oyununun üretim faktörleri kullanılarak nihai ürün ve hizmet meydana getirmesi ve bu çıktıların tüketicilere pazarlanması şeklinde tanımlanmaktadır.

Kısacası, futbolun 1990’lı yıllarla başlayan endüstriyel transformasyon(şekil değiştirme, dönüşüm) süreci, 2000’lerden itibaren daha farklı bir aşamaya ulaştı. Bu süreçte teknolojinin tamamen televizyon ve internet emrine girmesiyle, kulüplerin kendi faaliyetlerinden yarattığı gelirlerin dışında (başta sponsorluk, halka arz, medya, maç günü gibi futbol gelirleri olmak üzere), çoğu gelirlerinde geometrik artışlar yaşandı. Futbolun yarattığı yıllık parasal gelirin Bu artışlar bir süre sonra bazı Ligler ‘de aşırı gelir yoğunlaşması ve buna bağlı servet birikimlerine neden oldu. Başta naklen yayın gelirleri olmak üzere gelirlerdeki sıra dışı artışlar, kulüplerin bütçelerinin büyümesine olanak sağladı.’’

90 yıllar öncesi daha masum olan yöneticilerin cebinden para verdiği futbol, 2000 li yıllar ile birlikte transformasyona uğramasıyla yöneticiler kulüplerden statü ve para elde etme peşine düştüler. Endüstrileşen futbol, Ülkemizde gelişmiş Avrupa futbolunun günden güne gerisinde kalarak, ne futbolcu üretiminde, ne takım ve kulüp yapılanmalarında çağdaş normları yakalayamamış her geçen zamanda da kalitesizleşerek tesadüfen Ulusal başarılar dışında makas dahada açılmaktadır.

Endüstriyel Dünya futbolundaki gelişmelerBursaspor’umuzda olumlu katkıya sebep olmamış liyakatsiz insanların, yönetimsel yetersizliklerinden dolayı Bursaspor tükenme noktasına gelmiştir.

Vakıfköy de ise Bursaspor’un en iyi olduğu dönemlerde bile çocuk ve gençlerin tam donanımlı futbolcu olmaları adına çağdaş liyakatli ortamlar sağlanmamış, gerek barınmada, gerek eğitimde, gerek eğitimcide, birçok verimsizlikler yaşanarak yarışma ve şampiyonluklar ön plana konarak oyuncuların üzerinden beslenilip tesadüfen kendi psikolojik dirayetleriyle çıkan oyuncular ilede avunularak bugünlere gelinmiş Vakıfköy adeta gelenekçi, liyakati yok sayan,yenilikten uzak ahbap çavuş ilişkileri ile yaşam sürmeye mahkûm edilmiş ve halada kral çıplak diyen yok, kimsede burnundan kıl aldırmıyor, Bursaspor’un altyapısından yetişen futbolcularında son durumları herkesçe de malum.

Kısaca ne yapılmalı!

TFF nin Belçikalı Double Pass şirketiyle 2023-2024 futbol sezonunda süper ligden başlayarak hayata geçirmek istediği proje, ama satın alınarak, ama TFF kanalıyla Vakıfköyde ivedilikle hayata geçirilmeli.

Bu proje çağdaş anlamda çocuk ve gençlik futbolunu anlayan tanıyan her evrenin liyakatli eğitim ve eğitimci kalitesiyle çocuk ve genç futbolunun gelişimine hitap eden bir projedir. İvedilikle şehrin futbol dinamikleri bu projeyi Bursa futboluna ve Bursaspor’a kazandırmaları gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?