USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa amatör genç futboluna bakış

10-01-2023

Bursa Futbolu kan kaybediyor; Bursaspor’daki inanılmaz düşüş ile beraber şehirde futbol kültürünün yok olmaya yüz tutması şehir futbolunun tüm lig kategorilerine bilhassa genç futbolcu ve futbol oyun kalitesine olumsuz yansımasına sebep olmuştur.

Bursa’daki Askf organizasyonu olan genç müsabakalarını elit lig dahil olmak kaydıyla seyredenler, futbolun gerçekleri üzerinden yola çıkarak genç futbolunu,futbolcusunu, tanıyan, anlayan, bilen, pencereden izleyerek analiz yaptığında oyunda ve oyuncuda bir çok yetersizlikler görüldüğü aşikardır.

Bu görünen kalitesizlik bir sonuçtur, bu durumun nedenselliklerini derinlemesine araştırdığımızda,

1-Denetimi ve takibi olmayan çocuk futbolun aşırı ticaretlenmesi futbol eğitiminin ıskalanması.

2-Bilhassa 12 yaşaltı futbolunda eğitiminin ıskalanması ile kazanma ve kaybetme olgusunu öne çıkarıp çocuğu kullanarak yetişkinlerinçocuk üzerinden statü ve yüksek ego savaşı ile çocuk oyuncuyu sürece arızalı taşımaları.

3-Futbol okullarının mantar gibi çoğalması bunların denetimi ve takibinin yapılmaması.

4-Çocuk oyuncuların yapısına ve gelişimine uygun oyun alanlarının tahsis edilememesi ve yetersizliği.

5-BBB sinin Bursa da yaptığı birçok futbol sahalarının kapılarının kilitli olması buraların kontrollü, güvenli ve sağlıklı şekilde çocukların hizmetine sunulmaması Belediye tarafından açılan futbol sahalarının birçoğunun kişilere dönük ticaretlenmesiile sağlıklı denetiminin yapılmaması.

6-Çocuk ve genç futboluna dönük, çocuk ve genç oyuncuya faydalı olumlu onun dönemine uygun eğitim ve antrenmanların ıskalanarak sonuç odaklı antrenmanlara önem verilmesi.

Bu bilindik sorunların Bursa genç futboluna yansıması genç futbolcunun antizipasyon (öncelleme; Genç oyuncunun topa rakibe ve pozisyona göre vücudunu ve vücudunun nizami yerlerini kendine avantaj sağlayacak şekilde kullanabilme yetisi) ve destekleyici unsurlarının (koordinatif yetiler, kognitif yetiler, motorik output, feedback, teknik kalite, fizik kalite, sensorik input) bireysel donanımda (vuruşlar, duruşlar, kontroller, dönüşler, çalımlar, paslar)yetersiz verimsiz eksikliklerin oluşmasına sebep olduğundan genç futbol oyun ve kaliteside istenilen düzeyde olmamaktadır.

Sonuç olarak Bursa amatör genç futbolundaki kalitesizlik aynı zamanda ülkemiz futbolununda büyük sorunlarındandır, ivedilikle mevcut şartlarda tüm futbol paydaşlarının kafalarını kumdan çıkararak çocuk ve genç futbolunun verimli olması için uzlaşı kültürü dahilinde ortak bir akıl ortaya koymaları elzemdir. Temeli olmayanın geleceği olmaz.

Yetişkinler Düzelmezse Çocuk ve Genç Futbolu Düzelmeyecektir.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?