USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa U11-U12 Futbolu ve Geleceği

04-06-2022

Bu müsabakalara U11 kategorisinde 94 takım +4-4, 1504 oyuncu, U12 kategorisinde 126 takım +4-4 ,2016 oyuncu (ortalama oyuncu sayısı 16 olarak alınmıştır.) toplamda 3000 nin üzerinde çocuk oyuncu bu etkinlikte yer almaktadır.

Adına U11-U12 eğlence ligi denilen dışarıdan yetişkinlerin müdahale ve talimatlarının olmaması istenen iyi niyet ile çocukların futbol oyun doyumlarının içsel motivasyon oluşturularak oynanmasının sağlanması gerekirken, maalesef bu organizasyonda çocuk oyuncuların yetişkinlerin kendi beklentilerine dönük davranış görmek istemelerinden dolayı, çocuk oyuncular zorlamakta, üzülmekte, içsel ve dışsal travmalar yaşamalarına sebep olunmaktadır.

Mevcut Ülke futbol ikliminin çocuk futboluna bakışı ve eylemleri sınırlıdır.Bu sınırlılık içerisinde sorunlar ile boğuşmaktansa, mevcut şartlarda çocuk oyuncuya olumlu katkı yapacak dokunuşları nasıl yapabiliriz den yola çıkmak daha mantıklı olsa gerek.

Bursa ASKF her takımın başına jandarma koyacak hali yok, burada kulüpler, çocuk futboluna bakışı ve çocuk futbolunun gelişimine dönük mevcut fiziksel şartlar dahilinde sağlığı ve güvenliği en öne alarak eğitim ve eğitimci kalitesini yükselterek çocuk futboluna yardım edebilirler. Belediyeler, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Üniversite, ASKF ve TÜFAD ta organizasyonun kalitesini yükseltme adına kendi etki ve yetki alanlarında daha somut, uzlaşı kültürü dahilinde çocuk futbolunun gelişimine ve menfaatine dönük çalışmalar yapabilirler.

 Burada mevzu çocuk ise, tüm kurum kuruluşlar, aileler, kulüpler, eğitimciler, futbolseverler, iyi niyetli daha sağduyulu ve duyarlı olarak çocuk futbolunun menfaatleri doğrultusunda yaklaşım göstererek bir konsensüs oluşturabilirler.

Bursa’mızda 3000 nin üzerinde 11-12 yaş arası Bursa futbolunun hem amatör,hem profesyonel geleceğini oluşturacak, az hasarlı ve travmalı olumsuzluklarının nispeten düzeltilebileceği bu devasa çocuk futbolu oyuncuları, hemen bir plan program dahilinde geleceğe nasıl taşınmalı?

Bursa’mızda U11-U12 futbol organizasyonundaki takımların her birinde minimal 2 tane görünür futbol potansiyelli çocuk olsa (daha fazlası var), yaklaşık +- 400 tane çocuk oyuncu yapar,bu oyuncuların gelişimlerinin takiplerinin sağlıklı olması için bir plan program dahilinde, başta Belediyeler ve futbol taban birlikleri Bursaspor’u da işin baş aktörü yaparak, oluşturulacak fiziksel şartlar ile şehrimizdeki diğer profesyonel takımlarıda (Karacabeyspor,İnegölspor,Yıldırımspor) işin içine sokarak oluşturulacak bir organizasyonla kaliteli eğitim ve eğitimciler ile bu devasa çocuk futbol potansiyeli Bursa futboluna neden değer katmasın?

Bakın Bursa’mızdaki 11-12 yaş 3000 nin üzerindeki bu futbol potansiyeline sahip çocuk oyunculara her anlamda sahip çıkıldığında Bursa sporunun her katmanında futbolcu olarak,antrenör olarak, hakem olarak, yöneticiolarak, taraftar olarak, vatanına millerine ailesine hayırlı bir evlat olarak, geri dönüş sağlanacaktır.

Başlangıç olarak Bursa futbolunun geleceğinin sağlam temellere oturtulması adına, Bursa’mızda geniş katılımlı çocuğun tüm ihtiyaçları ve gereksinimlerine hitap edecek, uzlaşı kültürü dahilinde ÇOCUK FUTBOLU ÇALIŞTAYI yapılmasından geçmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?