TÜRK-İŞ 1 MAYIS’I NİLÜFER’DE KUTLUYOR

H. Gül KOLAYLI

3 hafta önce

Bursa’da 1 Mayıs birkaç alanda kutlanacak…

 Biri Türk-İş’in düzenlediği FSM’de 8,30’da toplanarak başlayan yürüyüş ve sonrasında saat 10.00 da hastane alanında yapılacak olan miting…

İkincisi ise onlarca yıldır  düzenlenen geleneksel 1 Mayıs mitingi… KESK, DİSK, Eğitim-İş, akademik odalar, siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen 1  Mayıs etkinliğinde yürüyüş  saat 12.30'da eski Atatürk Stadyumu ( Millet Bahçesi) mevkiinden başlayacak. Kent Meydanı AVM önündeki alanda  14.00-17.00 arası program akabinde sona erecek…

Üçüncük kutlamanın adresi ise Şehreküstü. Hür-Sen Konfederasyonu'na bağlı sendikaların genel başkanlarının da katılacağı etkinlik saat 12.00'de başlayacak. 

İkincisi zaten hep Bursa’da düzenleniyordu da… Bursa'da on binlerce üyesi olan Türk-İş’inki sürpriz oldu. Üstüne üstlük  Türkiye genelinde Türk-İş’e bağlı tüm sendikaların katılımıyla!

Uzun yıllar önce,  Türk- İş’e bağlı sendikaların  Bursa şubelerinin yanı sıra DİSK, KESK, Türkiye Kamu Sen, siyasi partiler, akademik odaların da katıldığı 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi düzenlenmişti.

Gökdere’de başlayan yürüyüş, Şehreküstü’nde sona ermişti. Olaysız bitmesine rağmen ilk ve son olmuştu. Nedenini sorguladığımda ise Türk Metal’in karşı çıktığı ve bu nedenle katılınamadığı yanıtını almıştım…

Uzun yıllardan sonra Türk İş  Bursa’da “Özü başına, hür ve müstakil” 1 Mayıs mitingi gerçekleştiriyor…

TÜRK-İŞ 8. BÖLGE TEMSİLCİSİ RUHİ BİÇER’DEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer ve tertip komitesi 1 Mayıs öncesi Bursa basını ile buluştu…

Türk-İş Bursa 1 Mayıs Tertip Komitesi’nde yer alan isimler ise şöyle:

Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer,

Teksif Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Nihat Şeker,

TOLEYİS Sendikası Bursa Şube Başkanı Yücel Köksal;

TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Arslan;

Türk Metal Sendikası Bursa 3 No’lu Şube Başkanı İsmail Türk

KOOP-İŞ Sendikası Bursa Şube  Başkanı Can Uslu

Merinos Park’da Gönül Dostları’nda düzenlenen basın toplantısında Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer bu yıl Türk-İş’in 1 Mayıs kutlamasını Bursa’da gerçekleştirme kararı aldığını açıkladı:

“Arkamızda asılı duran afiş, 1 Mayıs’taki pankartımız… Ekonomik krizin nedeni biz değiliz… Yoksulluğa, hayat pahalılığına, vergide adaletsizliğe, esnek çalışmaya, kayıt dışı istihdama, taşerona, sendikasızlaşmaya ‘dur’ diyoruz. İnsan onuruna yakışır, yaşam ve çalışma şartları istiyoruz.

Yaşasın 1 Mayıs… Yaşasın Türk-İş… Bu pankartlarla Nilüfer’de saat 10.00’da FSM alanında olacağız. FSM’de 1 Mayıs sabahı saat 8,30’da toplanılacak. Kortej yürüyüşü başlayacak.”

BASINDAKİ SENDİKALAŞMA TÜRKİYE ORTALAMASININ NEREDEYSE YARISI!

Biçer Türk-İş’in nicel yapısını şöyle özetledi:

“Türk-İş’in 34 tane sendikası ve Türkiye genelinde 460 şubesi, 5 bölge temsilciliği, 76 il temsilciliği var. Türkiye’de sendikalı çalışan sayısı 2 milyon 495 bin… Türk-İş’in üye sayısı 1 milyon 350 bin…”

Sendikasızlaşmaya atıfta bulunan Ruhi Biçer basın emekçilerinin sendikasızlığına da değindi:

“Sizin işkolunuzda Türk-İş’e bağlı Basın iş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası var. Türkiye Gazeteciler Sendikası olmak üzere 2 tane de sendikamız var. Birisinde 2 bin 626, Gazeteciler Sendikası’nda da 2 bin 87, toplam 4 bin 713 üyemiz var

96 bin 675 basın emekçisinin 11 bin 717’si sendikalı… Yüzde 12 oranındaki sendikalaşma, Türkiye ortalamasının altında…”

 "ENFLASYONUN, EKONOMİK KRİZİN SEBEBİ İŞÇİLER DEĞİL!"

Türkiye’de ekonomik krizin nedeninin işçiler olmadığına değinen Ruhi Biçer  bu tespitini ironik göndermelerle gerekçelendirdi:

“Ekonomik krizin sebebi biz değiliz. 128 milyar doları çeken biz değiliz. Merkez Bankasının 800 yüz küsur milyarlık zarar etmesinin sebebi bizler değiliz.

Enflasyonu artırmayacağım diye mücadele ederken 95’leri görüp yüzde 10 faizlerle parayı tutup  kur korumalılarla serbest bıraktıranların da sebebi bizler değiliz. Yol yaptık, köprü yaptık dediler. İstanbul’dan İzmir’e, Bodrum’a keyfe gidenlerin yol paralarını biz ödedik. Bu açığın sebebi bizler değiliz.

Bunun sebebi kimlerse onlar ödemek zorunda. TÜİK diye bir kuruluşu var. Her dönem enflasyonu açıklıyor.

1987 yılında ben iş hayatıma başladığımda toplu iş sözleşmesiyle ilgili ikinci, üçüncü, dördüncü altı aylarda hangi şekilde bana zam vereceğine bakardım. Çünkü eğer bir kayıp oluşursa nasıl telafi ederim? 

TÜİK enflasyonu açıklıyor. Asgari ücret çalışanların ücretlerini yakalıyor. Emekli olması gerekenden Yüzde 34,68 fazla maaş alıyor. Ama yine de açlık sınırının altında bir ücret.”

Ruhi Biçer Türk-İş olarak kıdem tazminatlarının kırmızı çizgileri olduğunu hatırlattı.

‘VERGİ ADALETİ, SAĞLIKTA HİZMET, EĞİTİMDE ADALET’ İSTİYORUZ

Ardından da “Vergi adaleti”ne dikkat çekti:

“Vergide adalet yok. Bizim maaşlarımızdan çatır çatır kesip alıyorlar ve bunun sorumlusu biz değiliz. Onun için birinci konumuz alanlarda 1 Mayıs'ta vergideki adaletsizlik olacak. EYT dediler insanları emekli ettiler. Haktır değildir ama olması gereken de budur. Kademeli emekliyi getirirler, sonunda zamanında yola çıkanların hakkı geri iade edilmiş oldu.

Sağlıkta hizmet istiyoruz. SGK'da 2 saat ilaç kuyruğundan kurtuldum diye sevinenler vardı. Şimdi randevu alınamıyor, aylar sonrasına tetkik günü veriliyor. Bunların sebebi biz değiliz. Eğitimde eşitlik istiyoruz.

Eğitimde adalet istiyoruz. Düne kadar ücretlerimiz belli bir noktadaydı. Alım gücümüz farklıydı. Pek çok arkadaşımızın, çalışan emekçinin çoluğu çocuğu özel okullara gidenler de vardı.

Maalesef şu anda devlet yurdu bulamayan bir üniversite öğrencisini bile okutmak artık çok zor duruma geldi. Eğitim istiyoruz. Adalet istiyoruz. Terazisi herkese eşit olsun…”

YASA’NIN “2 AYDA BİTSİN” DEDİĞİ DAVALAR 3, 5 YIL SÜRÜYOR!

Ruhi Biçer sayısız  kez tanık olduğum ve sayısız kez köşe yazılarımda değindiğim bir sendikal yarayı gündeme getirdi:

“Sendikaya üye olmak Anayasal hak. Örgütlenmenin önündeki en büyük engel işverenlerin bu hakkı tanımaması. İşverenin itirazının olmadığı örgütlenme yok.

 Davalar 3, 5 yıldan önce bitmiyor. Bakın Petrol İş örgütlenmesinde 115 kişi işten atıldı. Arabulucuda. İşten atılan işçilerde iade davası kabul edilmeyen yok. Yasa 2 ayda bitir diyor, ama 5 yıl sürüyor. Adaletin sağlanması için bu davaların 2, 3 ayda bitmesi lazım… “.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI