MHP’nin Bursa’daki en yüksek katılımlı mitingi!

Onlarca yıldan beri tüm siyasi partilerin seçim mitinglerini izlerim. MHP mitinglerinin en yüksek katılımlı olanı Devlet Bahçeli’nin 11 Eylül mitingiydi.  

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

Mitinglere katılımın seçim sonuçlarına yönelik etkisi tartışılır. Kimilerine göre meydanlar bir göstergedir, kimilerine göre ise hiçbir anlamı yoktur. 

Siyasi parti mitinglere katılım kesin bir gösterge olmasa da bir ölçüttür.

Misal, 5-6 bin kişilik bir katılım olsaydı ‘Hezimet’ olarak değerlendirilirdi… Dünkü MHP Mitingine vatandaşların yoğun katılımı söz konusuydu…

Bölge mitingi olduğu için civar Canakkale, Bilecik, Yalova gibi illerden gelenler de vardı.

Ancak, tüm siyasi partilerin mitinglerinde civar illerden katılım hep olur…

Mitingin yapıldığı alan Meydancık’tan itibaren Ali Ferruh Yücel Caddesi boyunca, Haşim İşcan Caddesi ile Beyazıt Caddesi’nin kesiştiği yere kadar uzanıyordu. Ve boşluksuz şekilde mitingi izlemeye gelen vatandaşlarla doluydu.

Mitingi izleyen genç bir gazeteci güvenlik önlemlerinin çok yoğun olduğunu söyledi. Evet miting alanında güvenlik önlemleri üst düzeydeydi. Alana basın girişinden girdik her bariyer geçişimizde 3 kez kimlik gösterdik.

Civardaki apartmanların çatılarında da keskin nişancılar vardı.

Ama trafik akıyordu. Nostaljik tramvay ve otobüsler çalışıyordu. Kurtuluş Caddesi’nden aşağıya doğru özel araçlar iniş yapabiliyordu. Genç meslektaşa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitinglerinde ara sokakların bile araç giriş ve çıkışına kapatıldığını hatırlattım…

Daha önce köşe yazımda da yazmıştım… MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman Erken seçimin gündemde olmadığını, ancak Kurban Bayramı, üniversite sınavları ve Hac dönemi olması nedeniyle tarihin bir ay geriye çekilebileceğinin sinyalini vermişti.

Buna göre en uygun tarih 14 Mayıs...

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine Mayıs’ta yapılırsa 8 ay, Haziran’da yapılırsa 9 ay kaldı. Yani Türkiye seçim sathı mahalline girdi… Ak Parti, MHP ve muhalefet partileri saha çalışmalarına ağırlık verdiler.

Ak Partili milletvekilleri şehrin her bölgesinde muhtarlıkları, sivil toplum kuruluşlarını, esnafı ziyaret ediyor. MHP de sahada. MHP Sivas’tan sonra Bursa mitingi ile epeyce moral buldu.

Emniyet verilerine göre alanda mitingi izleyenler 40 binin üzerinde...  Miting alanlara zorunlu getirilen kişiler cep telefonlarıyla kendilerinin orada olduğunu delillendirir ve ardından da alandan ayrılır. 

Miting başlarken akın akın gelenlerin, başlar başalmaz akın akın gittiklerine çok tanık olduk. 

MHP'nin 11 Eylül Bursa mitinginde kitle coşkuluydu ve miting sona erinceye kadar da alandan ayrılmadı. 

Ak Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan, il yöneticileri, ilçe başkanları ve ilçe yöneticileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile ilçe belediye başkanları da alandaydı…

Miting alanının içerisinde vatandaşların arasına karışıp dolaştım. Aralarında Ak Partililer de vardı.

Cumhur ittifakının adayına oy isteyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi yalnız bırakmamışlardı. Mitingin de adı zaten '2023'e doğru aday belli karar net' idi.

Görünen o ki, Millet ittifakının adayının belli olmaması, CHP’li Gürsel Tekin’in “HDP’ye bakanlık” söylemi gibi etkenler kararsız MHP ve Ak Parti seçmenini etkiliyor…

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ’NİN KONUŞMASINDAN SATIRBAŞLARI:

Bahçeli’nin konuşmasında ağırlık iç ve dış güvenlik sorunları, terör ve muhalefetti… Ekonomiye hiç değinmedi.

“…HDP'ye bakanlık vermek demek teröristlerin bakanlıklara yerleşmesi demektir. PKK'nın devleti tutunması demektir.”

 "…Üzerinde oturduğunuz adalar bizim için helali haktır. Canları denize dökülmek istiyorlarsa tek yapmaları gereken bunu bize söylemek. Alayını göndeririz."

“… Bizim anketlerimiz maaşa bağlanmış şirketler değil, A'dan Z'ye Türkiye'dir. İman varsa imkan vardır. İrade varsa ihanet tutunamayacaktır. Zafer sabredenlerin inananların sadık yâridir. Öyle bir cevap veriniz ki 7 düvel ne oluyor Bursa'da diye endişeye kapılsın.”

“…Cumhuriyet'in 100. yılında cumhurun zaferine ulaşacağız. Sözümüz sözdür, kararımızın da sonuna kadar arkasındayız. Oyalanma anlayışında değiliz. Cumhurbaşkanı adayımız sayın Erdoğan'dır. Zillete karşı aynı mevzideyiz, Türkiye düşmanlarına karşı aynı cephedeyiz…”

 

.

YAZARIN DİĞER YAZILARI