USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ah şu bizim internet hızı!

23-12-2020

İnternet, artık hayatımızın tam da içinde. Her yerde

Sosyal medya, alış veriş, canlı dersler, uzaktan toplantılar, haberleşme, kişisel gelişim vs.

Evimizin bir odasında Teams ya da Zoom’dan toplantı yaparken, diğer oda da çocuklarımız EBA İle canlı derslere katılıyor. Ayrı odalar da olsaktaaynı interneti kullanıyoruz.

Peki, kullandığımız internetin hızı bunlar için yeterli mi?

Sorunsuz kullanabiliyor muyuz?

Gerek ev internetimize gerek mobile internet paketlerimize hatırı sayılır ücretler öderken, bu ödediğimiz ücretin karşılığını hizmet olarak en önemlisi de hız olarak gerçekten alabiliyor muyuz?

Maalesef, ben kendi adıma alamıyorum.

Tabi, herkes farklı altyapı hizmeti kullanmakta. Ancak çok ta önemli bir fark olduğunu söyleyemeyeceğim. Özellikle, cep telefonlarımızda ki internet hızına ne kadar güvenebiliyoruz? Sokakta dolaşırken bağlantımızın kesilmeden, görüntü kalitemizi düşmeden bir görüşme yapabiliyor muyuz? Ya da ufak bir dosyayı hemen gönderebiliyor muyuz?

Biz bu hatırı sayılır ücretleri öderken, dünyada ki diğer kullanıcılar ile aynı hizmete sahip olabiliyor muyuz?

Pandemi süreci ile birlikte bende Balkanlar ile ilgili konularda sosyal medya hesaplarım üzerinden canlı yayınlar yapmaya başladım. Konuklarım genellikle yurtdışından bağlanıyor. Gelin görün ki, bu yayınlar esnasında hattan düşen hep ben oluyorum.

Acaba telefonumda mı bir sorun var diye düşündüm ilk etapta. Malum, bizim cep telefonu operatörlerinin reklamlarına bakarsak, internet ile ilgili hiçbir sorunumuzun olmaması gerekir. Sorun maalesef telefon ile bağdaştıracağım kadar basit değildi.

Şimdi size yine bir canlı bağlantı sonrasında konuğum ile tartıştığımız ve karşılıklı kontrol ettiğimiz internet hızlarımızdan bahsetmek istiyorum. Konuğumuz, Kırcaali’den bağlandı ve ben Bursa’dan. İlk fotoğraf benim internet hızım, ikinci fotoğraf ise konuğumun.

Yine bir örnek vereyim size; ilk fotoğraf yine benim, ikinci fotoğraf ise Sofya’dan bağlanan konuğumun.

Bu kadar fark nasıl olabilir?

Geçen hafta, bende Bulgaristan’a gitmiştim. Şehir merkezinde bu testi uygulamak aklıma gelmedi. Fakat, köyüme gittiğimde internet hız testini uygulamak istedim. Ve sonucu yine sizinle paylaşıyorum. Telefonum, daha önce hiç bu değerleri görmemişti.

Ben teknik olarak; indirme, yükleme, trafik gibi Mbpsdeğerlerinden pek anlamam. Ama ortada duran somut bir gerçek var. Biz neden diğer ülkelerde ki ücretin aynısını hatta daha fazlasını öderken, aynı hizmeti alamıyoruz?

Neden 10 kat gibi daha düşük bir hız hizmeti bize veriliyor?

Neden, bu düşük hizmetin karşılığında sanki bizlere 10-20 kat daha fazla hız sağlanmış gibi ücretler ödüyoruz?

Sayın operatörlerimiz ya aldıkları ücrete göre bizlere hizmet sunmalılar, ya da sundukları hizmete göre ücret almalılar.

Bir tavsiye daha verebilirim tabi; harcadıkları reklam paralarından keserek, altyapı hizmetlerini de geliştirebilirler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?