USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa ile Kırcaali arası sabaha karşı saat dört sırası

08-08-2020

Bir başkadır bizim otobüslerin yolculuk havası…
Hele yanınıza, arkanıza ya da önünüze yaşlı ninelerimiz ya da agalarımız oturursa… Hayatınızın kısa bir demosunu yapmak zorunda kalabilirsiniz. Çalıştığınız iş, medeni durumunuz, hangi köyden olduğunuz…
On saatlik yolculuk kısacık gelebilir size.
***
Her gün sabah akşam, üç dört farklı firma sefer düzenlese de hep doludur bu otobüsler.
Bende abartısız yirmi yıldır kullanırım bu otobüsleri. Yıllardır alışıla gelmiş hiç değişmemiş bir nokta var. Otobüs saatleri…
Özellikle, akşam sekiz gibi Bursa’dan hareket eden bu otobüsler gece sabaha karşı dört gibi Kırcaali’ye varmış oluyorlar. Eviniz var ise ne ala…
Eviniz yok ise ya da sadece pasaport işlemi için ya da oturum almak için günübirlik geldiyseniz eğer işte o zaman sorunlar başlıyor.
İndiğiniz terminalde tuvalet bile bulamıyorsunuz. Bekleyin ki sabah yedi olsun da açılsın. Hele bir kış günü ise vay anam vay!
Birçok kişi bahsettiğim bu konulardan dolayı günübirlik kullanıyor bu otobüsleri. O saatte otele gitseniz 2 saat için tam gün parası veriyorsunuz. Bazen tek başınıza da yolculuk ettiğiniz olur. Bayan olarak tek başına sabaha karşı dörtte bu küçücük terminalde ( terminal kelimesi bile tam oturmuyor aslında anlatmaya ) saatlerce beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Aslında çözüm çok basit; akşam sekiz olan kalkış saatini iki saat daha geç olacak şekilde uygulamak.
Ve böylelikle sabah altıda, gün doğarken, Kırcaali yeni yeni canlanmaya başlamışken bu şehire varmış olursunuz. Bu ufacık detay yıllarca neden uygulanmaz aklım bir türlü almıyor.
Hani insanımızın biraz kabullenici ve itiraz etmeyen bir topluluk olduğunu bilirim de bu konuya neden itiraz etmezler bir türlü anlamam.
Umarım önümüzde ki günlerde bu otobüs firmaları saatler konusunda bir güncellemeye giderler. Ve insanlarımız 2 saat için 30 leva yani 135 tl otellere vermek zorunda kalmaz. Burada asıl olan vatandaşın mağdur edilmemesi olmalıdır.
***
Son olarak, bu otobüs firmalarında gerçekten çok deneyimli ve kibar şoför ve muavinlerimiz var. Ama biraz daha standartlaşmaya da gitmekte fayda var diye düşünüyorum. Türkiye içerisinde ki şehirlerarası yolcu taşıyan firmalara göre bazen çok geride kalıyoruz. Hizmet ve yolcu memnuniyetinin öncelikli olmadığı bir yapıya bürünmeye doğru ilerleyen bir anlayış söz konusu olma yolunda.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?