USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gurbetçilere sevindirici haber

10-06-2020

Özellikle yaz aylarında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçilerimiz izinlerini geçirmek üzere memleketlerine gelmek için yine yollara düşecek. Zordur bu sıla yolu; Günlerce direksiyon başında, o sınır kapısı senin bu sınır kapısı benim, saatlerce beklenir sınırlarda. Bir an önce doğdukları o topraklara varmanın heyecanını yaşarlar içlerinde.

’’Bu süreçte, ne işleri var kardeşim? Otursunlar oturdukları yerde.’’ diyenler de çıkacaktır elbet.

Ama bir başkadır memleket özlemi, sevdiklerine kavuşma heyecanı. Tüm yıl çalışıp, tatilini sevdiklerin ile geçirmek, memleketinde geçirmek bir başkadır. Ancak vatanından ayrı kalanların anlayacağı bir mutluluktur bu.

Tamda gurbetçiler bu sıkıntılı zamanlarda yollara düşmeye başlamışken, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, yurt dışında yaşayan ve tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyen vatandaşların, sınır kapılarından daha rahat geçmeleri için uygulanan “Sıla Yolu Projesi”nin devam ettirileceğini duyurdu. Tabi ki tedbirlerde göz ardı edilmeyecek.

YTB, bu proje ile gurbetçilerin sınırlarda ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamayı ve sorunların çözümü anlamında gurbetçilere destek olmayı hedefliyor. YTB, Vatandaşların Türkiye’ye kara yoluyla seyahatlerinde kullanabilecekleri “2 Rota” yı şu şekilde açıkladı:

“Fransa/Belçika/Hollanda – Almanya-Avusturya-Macaristan-Sırbistan-Bulgaristan-Türkiye (Kapıkule).

Fransa/Belçika/Hollanda – Almanya-Avusturya-Slovenya-Hırvatistan-Sırbistan-Bulgaristan-Türkiye (Kapıkule)”

Bu rotalara baktığımızda Bulgaristan üzerinden, Kapıkule gümrük kapısına ulaşmak önemli rol oynamaktadır.

Konu ile ilgili Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök; Mevcut aşama itibarıyla Türk vatandaşlarının Bulgaristan'dan transit geçişlerinde herhangi bir kısıtlama yok. Bulgar makamlarının tek beklentisi AB'de oturma izinlerinin olması veya Schengen vizesi veya Bulgaristan vizesine sahip olmaları. Türkiye'den dönüşte de transit geçişte sıkıntı yok. Ama ikamet ettikleri ülkeye gidiş yapmaları şartı bulunuyor. Yine de yaşanan süreç çok dinamik olduğu için, gurbetçilerimiz yola çıkmadan önce mutlaka ilgili ülkelerdeki büyükelçiliklerimizin sosyal medya hesaplarını kontrol etmelerini ve ülkelerdeki son durumların dikkate almalarını özellikle istirham ediyorum." Diyerek, açıklamasında Bulgaristan’dan geçiş yapacak gurbetçilerimizi bilgilendirdi.

Sonuç itibarı ile YTB sınırlarda sıkıntı yaşanmaması ve gurbetçilere yardımcı olmak adına Sıla Yolu projesine bu yıl da devam edecek. Bulgaristan ise transit geçişlerde herhangi bir kısıtlama olmayacak, Covid-19Testi yapılmayacak.

Gurbetçilerimizi özellikle araç kullanımı konusunda uyarmak isterim. Bulgaristan’da trafik kurallarını ihlal ettikleri saptanırsa, bu cezayı ödemeden ülke dışına çıkamayacaklar.

Tüm gurbetçilerimize şimdiden vatanınıza hoş geldiniz derken, yapacakları yolcuk süresince tedbiri elden bırakmamalarını hatırlatmak isterim.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?