USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Doğum Yerin Bulgaristan ise…

23-04-2020

Bundan iki ay önce 65 yaş üstü vatandaşlarımıza bağlanan aylıklar ve sonrasında yaşanan kesintiler ilgili bir yazı yazmıştım. Doğum yeri Bulgaristan olan veya çifte vatandaşlığı olan kişilerin bu aylıklarının kesilmeye başlandığını size bu köşeden duyurmuştum.
Burada bir mağduriyet söz konusuydu. Stk başkanları ve bazı siyasiler ile de bu konunun düzeltilmesi için görüşmeler yapmıştım.
Chp Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, konuyu yakından takip ettiğini belirtmişti. Yüksel Özkan, dün beni arayarak konu ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt’ün yazılı olarak yanıtlaması için TBMM’de bir soru önergesi sunduğunu ifade etti.
Yaşlılık aylığının, yaşlılarımızın yoksulluğa düşmesinin önüne geçilmesi ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi esasına dayalı bir yardım olduğunun altını çizerek, son zamanlarda Bulgaristan doğumlu vatandaşlarımızın muhtaçlık aylıklarının kesildiğini ve bu konu ile ilgili de çok fazla şikayet aldığını belirtti. Çifte vatandaşlığı olmayan kişilerinde sırf doğum yerinde Bulgaristan yazdığı için, kendilerinden Bulgaristan makamları tarafından verilecek olan mal varlığı ya da geliri yoktur belgesinin istendiği ile ilgili şikayetlerin çok fazla gelmesi üzerine bu soru önergesini hazırladığını belirten Özkan, böyle bir belge istenmesi anlaşılır gibi değil. Çünkü bu kişilerin Bulgaristan ile bir bağları yok. Sadece orada doğmuş ve sonrasında göç etmişlerdir diyerek, konunun takipçisi olacağını belirtti.

Ben ilk bu konuyu yazdığımda bir adım daha ileri gitmiştim, çifte vatandaşlığı olan kişilerden de bu belge istenmemeli. Yani Bulgaristan vatandaşlığı da olan bu kişilere Bulgaristan Devleti 150 leva veriyor diye, bizler onlara destek olmayacak mıyız? Ki bu durumun başka ülke vatandaşlarına da aynı şekilde uygulandığı noktasında da çekincelerim var.
Bu kanun diğer çifte vatandaşlar için de uygulanıyor mu bunu gerçekten merak ediyorum.
Almanya’da yaşamış, vatandaşlık almış ve yurda dönmüş kişiler içinde Alman devletinden mal beyanı ya da gelir beyanı isteniyor mu?
Ayrıca askerlik borçlanması ile ilgili yine daha önce yazmış olduğumuz sıkıntılar devam ediyor.
Hatırlayacağınız gibi bura da zorunlu göç ibaresinden dolayı binlerce kişi hak mahrumiyetine uğramıştı. Neydi bu genelge?
SGK, 24.04.2019-2019/9 sayılı genelge ile yurtdışında askerlik yapmış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının askerlik borçlanmasından yararlanmasını, bu genelgeye "Zorunlu Göçe Tabi Tutulan Türk Soyluları" ifadesini ekleyerek bir değişiklik maddesi ile güncellemişti. Bu değişiklikten dolayı birçok kişi kazanılmış hakkını kaybetmişti.

Dilerim ki bu iki asıl sorun bir an önce düzeltilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?