USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Maske bilmecesi

07-04-2020

Yok öyle mi takılmalı, yok böyle mi?
Yok pamuktan mı olmalı, polyesterden mi yoksa akrilikten mi? Ya da naylondan da olur mu?
Hangi maske virüsleri geçirmez?
Cerrahi maske mi daha iyi yoksa N95 mi?
Tülbentten, şaldan, tişörtten kendimiz yapsak olur mu?
İki saat mi takacağız yoksa sekiz saat mi?
Yıkayıp yıkayıp kullanabilir miyiz, yoksa tek kullanımlık mı?
Bunlar gibi onlarca soru. Ama hala net bir cevap yok. Bir tıp profesöründen bunlara cevap vermesini istemek bence büyük bir yanlgı.
***
Yani, bu korona virüsü ile ilgili tabi ki tıp doktorları konuşmalı. Halkımızı onlar aydınlatmalı. Ancak konu maskeye ve maskelerin teknik özelliklerine gelince bırakın da bu maskeleri üreten tekstilciler konuşsun. Programlara çıkan değerli hocalarımız da biraz rahat nefes alsın.
Emin olun sizlere doğal ve sentetik liflerin tüm fiziksel ve kimyasal yapısından,
Üretim şartlarından,
Maskelerin hava ve nem geçirgenliğinden,
Virüslere karşı hassasiyetinden, mikron değerlerinden gibi bir çok konu hakkında aydınlatıcı bilgi vereceklerdir.
Tüm bu soruların cevabı tıp doktorlarında değil, gerek özel sektörde çalışan tekstil uzmanlarında, gerekse de üniversitelerde çalışmalar yapan tekstil akademisyenlerindedir. Ve ülkemiz tekstil konusunda en az sağlık sektöründe olduğu kadar başarılıdır. Birçok değerli hocamız, uzman sektör çalışanımız fazlası ile mevcuttur.
Özellikle Bursa, bu konuda özel sektör ve akademik olarak yeterince bilgili kadrolara sahiptir. TV programlarına çıkmasalar bile; Bursa Tekstil Mühendisleri Odası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası maske konusunda halkı aydınlatıcı bilgiler paylaşabilir.
Biz izleyenler de böylece; pamuğun çok az nem tuttuğu, akriliğin bir örgü çeşidi olduğu gibi hatalı bilgileri tıp profesörlerinden duymamış oluruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?