USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ninelerimizin, dedelerimizin pensiyesi, yaşlılık maaşları

14-02-2020

Ana cadde üzerinde yine o nineler. Bir poşet geçirmiş kafasına, ıslanmamak için. Botları da keza poşet ile sarılı. Sıkıca giyinmişler, hava soğuk, tarlada çalışılacak sonuçta. Yaşları 70 üzeri gibi ama çakır mı çakır gözleri.

Hep dikkati mi çekmişti, bu yaşta neden ‘’GIR İŞİNE’’ giderler? Gerçekten ihtiyaçları mı vardı çalışmaya? Bizim Bulgaristan göçmenleri belli bir refaha ulaşmıştı diye düşünüyordum.

Servisi kaçıracaktım yine ama o sabah dayanamadım sordum.

-Aa nine, neden hala gır işine gidiyorsunuz beya? Her sabah görüyorum sizi…

-Aba gızanım, napalım gitmeyipte! Pensiyemizi kestiler, gelini de işten çıkarmışlar. Allah’a şükür elimiz, ayağımız tutuyorken bizde yük olmayalım gızanlara.

1989 sonrasında, gızanlarına yük olmamak için, eve katkı sağlamak için daha gün ağırmadan o traktörlerin arkasına dolup yaşlılığını yaşayaman binlerce insanımız gelmişti aklıma.

Aslında yokluktan da değildi o ninemin söylediği; 89 ruhunun, daha önceki yaşanmışlıkların, o balkan insanının kültürünün hala devam ettiğinin göstergesiydi… Gızanlara yük olmamaktı.

Mahallemde sonraki günlerde duyar olmuştum hep, Ayşe ingenin pensiyesi, Hasan ağanın pensiyesi …kesiliyordu. Artık 65 yaş üzeri muhtaç maaşı alamıyorlardı. Sebep ise, Bulgaristan’dan aldıkları 150 leva yaşlılık maaşlarının olmasıydı.

Daha önce aldıkları, temel ihtiyaçlarını gızanlarına yük olmadan karşılayabildikleri o maaşları kesiliyordu yaşlılarımızın. Üzülüyorlardı için için…

Bu durumu araştırması için CHP Bursa milletvekili Yüksel Özkan’ı aradığımda, konudan haberdar olduğunu ve danışmanları tarafından bir çalışma başlattığını söyledi.

Bal-Göç Başkanı Veli Öztürk’te konudan haberdardı. İnsanlar çözüm için onlara başvuruyordu. Veli Bey; bu konu ve askerlik ödenmesinde ki sıkıntılar gibi konuların hepsini bir dosya halinde TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na ve Ak Parti Bursa milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na bir dilekçe ile  verdiklerini ifade etti.

BRTK Başkanı Sabri Mutlu’da hükümet yetkililerini bir rapor hazırlayarak konudan haberdar ettiklerini ifade etti.

Bu olay sadece Bursa’da yaşanmıyor tabi, İzmir Balgöç Başkanı Abdurrahim Nursoy, İzmirde’de yaşlılık maaşlarının kesilmeye başladığını söylüyor.  Bu konu ve diğer sorunlar için bir çalıştay yapılmasının faydalı olacağını düşünüyor.

Balgöç Başkanı Veli Öztürk; sadece çifte vatandaş olanlardan değil, kimliğinde doğum yeri Bulgaristan yazan herkesten, Bulgaristan makamları tarafından verilecek olan mal varlığı ya da geliri yoktur belgesinin istendiğini ifade etti. Bulgaristan vatandaşı olmayan ama doğum yeri Bulgaristan olanlardan bu belgenin istenmesinin anlaşılır gibi olmadığını söylüyor.

Tabi devletimiz bir karar aldıysa buna uymaktan, saygı duymaktan başka bir şey yapamayız. Ancak yaşlılarımız ile ilgili, Bulgaristan’dan aldıkları bu maaşların çok düşük olduğunu ifade etmek isterim. Burada ki sınır AGİ dahil edilmemiş asgari ücretin üçte biri, belki bu sınır için biraz daha tolerans gösterilebilir.

Bu kanun diğer çifte vatandaşlar için de uygulanıyor mu bunu gerçekten merak ediyorum. Almanya’da yaşamış, vatandaşlık almış ve yurda dönmüş kişiler içinde Alman devletinden mal beyanı ya da gelir beyanı isteniyor mu?

Bu arada, Bulgaristan’dan yaşlılık maaşı alıp hala Türkiye’de de almaya devam edenler var. Bu kesintiler gerçekten neye göre belirleniyor?

Bu ve geçen haftalarda yazmış olduğum askerlik borçlanması sıkıntıları ile ilgili tüm göçmen camiası birlik ve beraberlik içerisinde olmalı. STK’larımız ve toplumumuzun ileri gelenlerinin bir masada oturup bu sorunların çözümü noktasında neler yapılabileceğini en kısa sürede görüşeceğini düşünüyorum.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?