USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa İle Filibe arası...

19-01-2020

Daha önceki yıllarda da bu proje dillendirilmiş ama başarıya ulaşmamıştı. Mustafa Esgin'in  bu konuyu tekrar gündeme getirmesi Balkan camiası içerisinde bir heyecan yarattı.

Mustafa Esgin'e ziyaretler sonucunda ki son durumu sorduğumda;

Bursa Yenişehir Havalimanı'nın uzun yıllardır hak ettiği yere gelemediğini ancak son yıllarda yurtiçi uçuş seferleri ile daha ön plana çıkmaya başladığını, geçtiğimiz aylarda da Yenişehir Havalimanı için gümrük kurulması ile beraber, yurtdışı bağlantısı için de çalışmalarda bulunduklarını ve ilk hedefin Balkanlar olduğunu belirtti.

Plovdiv'in; Kırcaali'ye ve  Bansko, Pamporova gibi turistik yerlere yakın olması nedeniyle tercih edildiğini ifade etti.

İlk etapta bu seferler, Plovdiv-Bursa -Antalya üçgeninde düşünülüyor. Üsküp'ün de bu seferlere dahil edilmesi bir diğer alternatif.

Bu konuda Sofya Büyükelçiliğimiz, Türk-Bulgar işadamları derneği ve Plovdiv Havalimanı yetkilileri ile süreci başlatan Mustafa Esgin'e özellikle Balkan göçmenlerinin  ve  derneklerinin destek olması gerekmektedir.

Önümüzde ki günlerde THY Genel Müdürü ile de yapılacak görüşmeler sonrasında bu süreç daha da netliğe kavuşacaktır.

Bu projeye biraz da Bursa özelinde baktığımzda;

Bulgaristan, 2,5 milyon turist ile Türkiye'ye en fazla turistin geldiği üçüncü ülke olma    özelliği taşıyor. Bu durumdan en çok mutlu olan Edirne esnafı bence. Edirne'de esnaf, Bulgarca kursuna bile gitmeye başladı. Daha çok haftasonları, alışveriş için Edirne'ye gelen turistlerin bir bölümünü Bursa'ya çekme anlamında bu projeyi önemli buluyorum. Bursa'nın tarihi ve kültürel yapısı düşünüldüğünde, özellikle çarşı esnafımızın faydasına olacak bir gelişme ile karşılaşacağız.

Doğdukları toprakları ziyaret eden Bulgaristan Türkleri; daha çok ya kendi araçlarını ya da hergün sabah ve akşam hareket eden otobüsleri tercih ediyor. Bu seferlerin gerçekleşmesi ile beraber, uçağı tercih edecek olan birçok kişi olacaktır.

Bulgaristan üniveritelerinde okuyan öğrencileri, bölge ile yakından bağlantı içerisinde  olan   iş adamlarımızı, hastalık ve cenazeler gibi acil olaylar gibi  bir çok konuyu düşündüğümüzde bu seferlerin doluluk oranı tahmin edilenin üzerinde gerçekleşecektir.

Unutmamakta fayda var!  Burada ki en önemli unsur elbette uçak biletinin maliyeti  olacaktır.

Bu proje gerçekleşir ya da gerçekleşmez bilemiyorum, elbette fizibilitesi yapılmıştır.  

Benim gibi otobüsü kullanarak en az 10 saat yolculuk yapanlar için, Bursa ve Filibe arasının  bir saat olması kulağa çok hoş geliyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?