USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Emeklilikte zorunlu göçe takılanlar

15-01-2020

Birçoğunuzun bildiği gibi 1989 yılında Bulgaristan'dan zorunlu göç kapsamında yüzbinlerce Bulgaristan Türk'ü asimilasyon politikaları sonucu Türkiye'ye göç etti.

Sonra ki yıllarda da bu göç devam etti. 1989 sonrası turist olarak Türkiye'ye gelenler, geri dönmeyerek Anavatan Türkiye'de ilk önce kaçak olarak, sonrasında da tezkere ile yaşadılar.

30 yıllık süre içerisinde birçoğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını almaya hak kazandı.

Yıllar geçti, yaşlar ilerledi ve sıra emekliliğe geldi.

SGK, 24.04.2019-2019/9 sayılı genelge ile yurtdışında askerlik yapmış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının askerlik borçlanmasından yararlanmasını, bu genelgeye ''Zorunlu Göçe Tabi Tutulan Türk Soyluları'' ifadesini ekleyerek bir değişiklik maddesi ile güncelledi. Bu değişiklikten dolayı bir çok kişi kazanılmış hakkını kaybetti.

24 Nisan 2019'dan önce; Bulgaristanda askerlik yapmış ve sonrasında Türkiye'ye göç edip vatandaş olan birçok kişi askerlik borçlanması yapabiliyordu. Bu değişiklik ile bu hak sadece 1989 yılında zorunlu göç ile gelen göçmenlere tanınırken, turist olarak gelenlerden alınmış odu.

Bu konu ile ilgili birçok şikayet gelmekte. Askerlik borçlanmasına başvuranlar;

''Zorunlu göçe tabi tutulmadığınız için askerlik borçlanması yapmanıza imkan bulunmamaktadır.'' gibi bir cevap ile karşılaşmaktadırlar.

Bu konuyu Koşukavak Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz Mutlu ve yönetim kurulu üyeleri yaptıkları bir basın bildirisi ile gündeme getirmişti. Bu bildiride, kazanılmış hakların kaybedilmesine ve Türk vatandaşları arasında ki eşitlik ilkesine vurgu yapılmıştı.

Yıllar geçtikçe bu sorun özellikle göçmen camiası içerisinde daha da gündemde olacak gibi duruyor. Her geçen gün mağdur olanların sayısı artacak.

Bu maddenin neden konulduğunu anlamak gerçekten zor. 1989'da gelenlerde aynı yerde askerlik yaptı, sonrasında gelenlerde. 1989'da gelenlerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, sonrasında gelenlerde.

Peki bu ayrım neden?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?