USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kimler Bulgaristan Vatandaşı Olabilir?

22-12-2019

Bende  çevremde, Benim dedem de Bulgaristan'dan geldi. Bende vatandaş olabilir miyim? gibi sorularla  karşılaşmaktayım.

Özellikle soyağacına bakarak atalarının Bulgaristan'dan geldiğini öğrenenler, vatandaşlık işlemleri için acentalara müracat ediyor. Ve işlemler başlıyor. Tabi bu işlemlerin hatrı sayılır bir maliyeti bulunmakta. Bu başvurular sonucunda red cevabı alanların sayısıda küçümsenmeyecek boyutta.

Bir arkadaşım; dedesinin 1930 yıllarda geldiğini ve hayatta olmamasına rağmen vatandaşlık başvurusunda bulunduklarını ama sonuç olarak hiçbir belgeye ulaşamadıklarını söylemişti. Binlerce euro para harcadıklarını ifade etti.

Bu tür sonuçlar ile çok fazla karşılaşınca bende konunun uzmanı olan, yılardır vatandaşlık işleri ile uğraşan MCT Turizm sahibi Mümin Şentürk'e kimlerin Bulgaristan vatandaşı olabileceğini sordum.  Türkiye'ye gelinen yılın çok önemli olduğu ortaya çıktı. Bu yazıyı okuduktan sonra böyle bir başvuru yapıp yapmayacağınıza karar vermeniz çok kolay olacaktır. Bu konuyu suistimal edenler de var maalesef.  Boşuna para harcamayın! Bu konuyu iyice araştırın. Şimdi hep beraber bakalım kimler başvuruda bulunabilir?

Mümin Şentürk yıllara göre bilgiler verdi. Bende hepsini sizlere aktarıyorum.

1941'den önce kaçak ve sürgün olarak gelenler; bu tarihten önce gelenlerin öncelikle hayatta olması gerekiyor. Hayatta değilse hiçbir şekilde vatandaşlık alma şansları yok. Hayatta olanlarında evraklarına, kayıtlarına ulaşmak çok zor. Vatandaşlığın kazanılması neredeyse mümkün değil.

1941'den sonra gelenler; Öncelikle başvuru yapan kişinin hayatta olması gerekiyor. Bu tarihlerde gelenlerin çoğu kaçak olarak geldiği için isim denklik belgesi genelde çıkmıyor. Bulgaristan'dan doğum belgesi alıp, isim denklik belgesi çıkartılarak işlemler başlatılabiliyor. 3 yıl süre ile oturum belgesi alınıp  sonra vatandaşlığa müracat edilebilir.

1 Mart 1948 ve 22 Kasım 1950 tarihleri arasında gelenler; 1 Mart 1948 de yapılan bir göç anlaşması var. Buna göre; 1 Mart 1948'den, 22 Kasım 1950' ye kadar olan sürede 54 bin kişi göç etmiştir. Bu kişilere vatandaşlık hakkı Bakanlar kurulu kararı ile verilmiştir. Anne ve babaları bu tarihlerde  gelenler, anne ve babaları hayatta olmasa bile ilgili kişinin vatandaşlığını tescil ettirip, kendileri içinde vatandaşlık sürecini başlatabilirler.

22 Kasım 1950'den sonra gelenler; Bu tarihten sonra gelenler arasında başvuruda bulunduğu gibi vatandaşlığı alanlar mevcut. Ancak şu anda, prosodür biraz daha zorlaştı. Yine isim denklik belgesi ile süreç başlıyor. Oturum alınıp, 3 yıldan sonra vatandaşlığa müracat edebiliyoruz. Burada önemli olan nokta, başvuran kişinin hayatta olması gerekiyor.

Bunlara ek olarak;

-Eşlerden birinin Bulgaristan vatandaşı olması durumunda; 5 yıl oturum alınıyor ve sonrasında vatandaşlık müracatı yapılabilir.

-Bulgaristan'a 300 bin euro ile yatırım yapmak; Paranız varsa, Bulgaristan ile hiçbir bağınız olmasa da 300 bin euro tutarında bir yatırım yaparsanız, geçici oturum alıp ve 5 yıl sonrasında vatandaşlığa müracat edebilirsiniz.

Göçmen şehri olan Bursa'da azımsanmayacak kadar Bulgaristan Türk'ü mevcuttur. Balkan Savaşları sonrasında her dönem göç almıştır Bursa. Umarım bu yazı konu ile ilgilenenler için faydalı olmuştur. Tekrar hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum.

-Evet, siz vatandaş olabilirsiniz!

diyen herkese inanmayın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?