Dünya güvenilir bir para arıyor

Davos 2022 pandemiye bağlı olarak mayıs ayına ertelenmişti. Geçtiğimiz hafta basında geniş yer alan Davos’ta iklim değişikliğinin önemli bir gündem maddesi olduğuna şahit olduk. Konuşmalar ve beya­natlarda iklim değişikliğine değinmeyen bir katılımcı neredeyse yoktu.

Meftun TAYAN

2 yıl önce

Dünya Ekonomik Forumu 2022’de bir başka önemli tartışma konusu dünyanın ihtiyacı olan güvenilir para birimiydi. Özellikle ekonomi alanında Foruma katılan­lar dünyanın sorununun gelinen noktada küresel dü­zeyde güvenilecek bir para biriminin ortaya çıkarılması olduğuna işaret etti.

Yirmi yılda basılarak ya da finansal enstrü­manlarla yaratılan pa­ralarla yaşanan çılgınlığın geldiği nokta budur. Kimsenin cebindeki paraya gü­venemediği ortamda varlık değerleriyse ta­biri caizse uzaya ulaşa­cak kadar artmıştır.

Emeğin ve çalışma­nın anlamının kalma­dığı bu süreçte merkez bankaları olu­şan ekonomik denge­sizliği bir şekilde savunmaktadır. 2000’li yıllardan günümüze yaratılan balonun sönmesi durumunda yaşanacak kriz ortamı­nın bedelini ödemekten korkan merkez bankaları yö­neticileri ateşe daha fazla odun atma kolaylığını tercih etmektedir. Piyasaların normalleşmeye çalışması nok­tasında dahi karşılıksız para yaratma refleksiyle cevap verilmektedir.

Bu süreçte kripto paralar bir alternatif olarak sunul­muştur. Ancak bu varlıkların fiyatının belirlenmesinde de merkez bankaların bastıkları para miktarının olması sorun oluşturmaktadır.

Yeniden başa dönülmektedir. Bir şeyin değerini pi­yasa belirlemektedir. Bu durumda aşırılıkların olması doğaldır. Para birimlerinde aşırılıkların olması üretim ve tüketim üzerinde önemli etkisinin olması şikayetin gerçek nedenidir.

Demek oluyor ki; dünyanın ihtiyacı olduğu söylenen para biriminin bir şeye bağlanarak, karşılığının olması gerekiyor. Karşılığı olmadan, sürekli basılan ve spekü­lasyon aracı olan mevcut parasal sistemin Davos’ ta arayış içinde olan paranın çok uzağında olduğu orta­dadır.

Arzu edilen para birimi temel kuralların uygulanma­sıyla oluşturulabileceği herkes tarafından bilinmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI