MMO’da Çağdaş Mühendisler iddialı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi’nin genel kurulu 12-13 Şubat tarihlerinde Bursa Akademik Odalar Birliği yerleşkesinde gerçekleşecek.

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

TMMOB’a bağlı odalar arasında en fazla üyeye sahip olan MMO Bursa’da 1970 yılında il temsilciliği olarak faaliyete başladı.

1975 yılında Bölge Temsilciliği oldu. 1987 yılında ise şubeye dönüştü. 1987-1995 yılları arasında MMO Bursa Şubesi’nin başkanı Yusuf Ünler’di.

O dönemde yönetim kurulunda olan iki makine mühendisi Hayati Korkmaz ve Ali Rahmi Beyreli 1999 seçimlerinde TBMM’ye DSP’den milletvekili seçildi.

1996-1999 döneminde MMO Bursa Şubesi Başkanlığı’nı Gürhan Akdoğan üstlendi. Akdoğan da sonraki dönemlerde CHP İl Başkanlığı yaptı.

MMO Bursa Şubesi’nin 2000-2003 yıllarındaki başkanı ise Ömer Atalay’dı.

2004 yılındaki seçimlere gelince… Sol sosyal demokratlar kendi aralarında üç gruba bölündü.

Gruplar arasında kıyasıya çekişme yaşandı. İsmail Hakkı Kavurmacı’nın Başkan adaylığında seçime giren Meslekte Birlik Grubu aradan sıyrılarak seçimi kazandı. Böylece kuruluşundan itibaren Çağdaş Mühendisler’de olan oda yönetimi el değiştirdi.

2006 seçimlerine tek liste giren Çağdaş Makine Mühendisleri Grubu seçimi önde tamamladı. Nedret Yayla 2006-2009 yılları arası oda başkanlığını yürüttü.

ÇAĞDAŞ MÜHENDİSLER ÖN SEÇİMİ KURUMSALLAŞTIRDI

2010 yılında MMO Bursa Şubesi’nde İbrahim Mart’ın Başkanlık dönemi başladı. İbrahim Mart döneminde Çağdaş Mühendisler Grubu önseçimi kurumsallaştırarak olası bölünmelerin önüne geçti.

4 dönem başkanlık yapan İbrahim Mart, bayrağı Fikri Düşünceli’ye devretti. 2018-2022 yılları arası 2 dönem MMO Bursa Şubesi Başkanlığı yapan mevcut başkan Fikri Düşünceli 2022-2024 dönemi için yeniden aday olmadı. MMO Bursa Şubesi’nde Çağdaş Mühendisler’in Başkan adayları son 10 yıldır mevcut yönetimin içinden çıkıyor.

Teamül bozulmadı; bu defa da 2016 yılından beri Oda yönetiminde çeşitli kademelerde görev alan Ahmet İhsan Taşkınsel Çağdaş Mühendisler’in ön seçiminde başkan adayı olarak seçildi.

Çağdaş Mühendisler’in yönetim kurulu adayları şu isimlerden oluşuyor:

“Asıl: Ahmet İhsan Taşkınsel, Emine Kaya, Nuray Yılmaz Gültekin, Filiz Engin Tambova, Esengül Basut, Devim Yontar, İlker Ulaş Mollaoğlu

Yedek; Tuna Ezim, Özgür Karataş, Sunullah Kumru, Serpil Güzel, Koray Vatansever, Elif Çetin Sakallıoğlu, Süleyman Tarhan…”

Bundan 20 hatta 10 yıl önce oda başkanlığı yapmak bugüne göre daha kolaydı. TMMOB’a bağlı odaların faaliyet alanları daraltıldı, ekonomik gelirleri azaltıldı; odaların üzerindeki baskı arttı. Oda yönetimlerinin işi her dönem biraz daha zorlaşıyor.

ÇAĞDAŞ MÜHENDİSLER’İN ADAYI AHMET İHSAN TAŞKINSEL DİYOR Kİ:

Zora talip olan MMO Bursa Şubesi Çağdaş Mühendisler Başkan adayı Ahmet İhsan Taşkınsel üyelere ve kamuoyuna şu mesajı verdi:

Sorunlarımıza çözüm istiyoruz! Halktan ve emekten yana insanca yaşam koşulları talep ediyoruz.

Diplomalı işsiz olmak istemiyoruz, işsizlik sorunu çözülmelidir. Kamuda ve özel sektörde mühendis istihdamı artırılmalı ve kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

Kamuda ve özel sektörde çalışan mühendislerin ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir. SGK ile TMMOB arasında ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının asgari ücret denetim protokolü ivedilikle yürürlüğe konulmalıdır.

KHK ile haksız ve hukuksuz biçimde kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımız tüm haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir.

Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, yeniden kamulaştırma yapılmalıdır. Kamusal ve mesleki denetimler toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunludur, serbestleştirme uygulamalarına son verilmelidir.

Kredi ve kredi kartı borçlarının faizleri ile öğrenci kredi borçları silinmelidir. Ülkemize, halkımıza, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkıyoruz. Biliyoruz; ağlanarak, sızlanarak elde edilmiş hak yoktur! Mücadele edeceğiz, kazanacağız! Hep birlikte kazanacağız.”

MESLEKTE BİRLİK LİSTE ÇIKARTIR MI?

MMO Bursa Şubesi’nin her kongresinde liste çıkartan Meslekte Birlik Grubu ilk kez 2020 Genel Kurulu’nda 26 yıldan sonra liste çıkarmamış, Çağdaş Mühendisler Grubu seçimlere tek liste ile gitmişti.

Bu kongrede liste çıkartacakları konuşuluyordu, ancak bugüne dek Meslekte Birlik’ten herhangi bir açıklama yok.

Grubun ağır topları diyebileceğimiz isimlerin de sosyal medya sayfalarında MMO Bursa Şubesi kongresiyle ilgili herhangi bir paylaşım yok. Yani liste çıkartacaklarına dair bir emare gözükmüyor. Oda kongrelerinde tarafsız bölgede kalırım. Ancak şu da net; Çağdaş Mühendisler bölünmediği sürece (ikiye bölünmesi de yetmez, üçe bölünmesi lazım) Meslekte Birlik’in kazanma şansı çok düşüktür.

Eski başkanlardan İbrahim Mart seçim öncesi “Sandık bu, hiç belli olmaz” diyerek son dakikaya kadar seçim çalışması yapardı. Sosyal demokratların “Nasıl olsa kazanırız” rehavetinden sandık başına gelmeme ihtimali de vardır zira!

MMO Bursa Şubesi’nin 10 bine yakın üyesi var. Sandık başına kaçı gelir bilemiyorum. Geçen dönem onda biri gelmişti. Bunda seçime tek listeyle gidilmesi etkili olmuştu. Şimdi de pandemi de var! Odalarda seçimler çok çekişmeli olmayınca katılım düşüyor.  

Çağdaş Mühendisler’in bir avantajı da MMO üyelerin büyük çoğunluğunun özel sektörde, büyük fabrikalarda ya da kendi işlerinde çalışıyor olmalarıdır.

Dolayısıyla Meslekte Birilk Grubu’nun kamu kurumlarından, yerel yönetimlerden blok oy getirmesi mümkün değildir. Büyük fabrikalar mühendislerinin oda yönetiminde kime oy vereceği ile ilgilenmez.

Öte yandan, tüm akademik odalar gibi MMO Bursa Şubesi için de 2020-2021 talihsiz bir dönemdi. Seçimi kazandılar bir ay sonra salgın yasakları başladı. 2021 yılının da önemli bir kısmı yasaklarla geçti. Haziran’dan sonra yasaklar kalksa da toplu etkinlikler salgın engeline takıldı.

2022’ye gelince; Kovid-19 salgını bitmiş gibi yaşıyoruz; Türkiye genelinde “Saldım çayıra mevlam kayıra” ahvali söz konusu. Artık kimse ne maskeyi takıyor ne de sosyal mesafeyi!

Yine de Kovid-19 salgını akademik oda faaliyetlerini olumsuz etkiler diye düşünüyorum.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI