Bursa ipeği ve çinisiyle UNESCO Yaratıcı Şehirler ağında

“2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edilen; 2014’ten beri Hanlar Bölgesi, külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya mirasında yer alan Bursa şimdi de ipeği ve çinisiyle “UNESCO Dünya Yaratıcı Şehirleri” arasına katıldı.

H. Gül KOLAYLI

2 yıl önce

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı” üyeliği ile ilgili yol haritası kamuoyu ile paylaşıldı. Etkinlikte fuaye alanında açılan sergide ise çini örneklerinin yanı sıra ipek dokuma ürünleri, kozadan ipek elde edinimi, ipek halı tezgahları, eski ipek el dokuma tezgahlarından oluşan mini bir sergi de katılımcıların izlenimine sunuldu.

Toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, BESOB Başkanı Arif Tak ile çok sayıda bilim insanı, bürokrat, sivil toplum kuruluşu ile Bursa’da ipeği ve çiniyi yaşatan zanaatkarlar ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı…

Bursa ve Büyükşehir Belediyesi açısından şehrin UNESCO Dünya Mirası listesinde olması, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi ve şimdi de UNESCO Yaşayan Şehirler Ağı’na dahil edilmesi başarı ve kazanımdır…

Etkinlikte Bursalı sanatçılar geleneksel Karagöz ve Hacıvat gölge oyununun orta oyununa uyarlanmış halini sahnelediler.

Ardından da Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkan Vekili Abdülkerim Baştürk, UNESCO Yaşayan Şehirler Ağı Proje süreci, projenin paydaşlarını, çini ve ipekçilik alanında seminer, müzecilik, sergiler, akademik çalışmalar, merkezler kurulması gibi faaliyet ve etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Toplantının açılışında söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş “Çok heyecanlıyız, bu heyecanı sizlerle paylaşmak istiyoruz” diyerek başladı konuşmasında “Günümüzde ülkeler değil şehirler yarışıyor” dedi…

BURSA DAHA FAZLA GÜNDEMDE OLACAK   Ve Bursa’nın özelliklerine vurgu yaptı:

“Bursa kadim tarihiyle, muhteşem doğasıyla, şifalı sularıyla, yaz ve kış sporlarına uygunluğuyla, gelişmiş sanayisiyle, kültürel altyapısıyla zengin bir şehir. Dünya şehirleriyle yarışta çok avantajlı bir kent…”

Ve ekledi:

“2014 yılından beri bir UNESCO şehriyiz. Bursalılar olarak biz de dünya mirası olmanın verdiği haklı gururu hep birlikte yaşıyoruz.  Geçtiğimiz yılın sonunda, Bursa olarak UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı programında da yer almamız gerektiğini düşündük ve çalışmalara başladık ve zanaat ile halk sanatları dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na aday olduk…”

Bursa’nın birikimine değindi:

“Bizim zanaat ve halk sanatları alanında da zengin birikimimiz var. İznik çinisi, Karagöz gölge oyunu, kayıkçılık, çoraplar, köfüncülük, saraçlık, ipekçilik, havluculuk, bıçakçılık, çömlekçilik, çarıkçılık, kasnakçılık, hasırcılık, yorgancılık; Bursa’da yaşayan, yaşatılmaya çalışılan en önemli zanaat ve halk sanatları örnekleridir.

Bunlara, iğne oyası, kündekârî sanatı, süpürgecilik, fıçıcılık, alem sanatı ve takunyacılık gibi meslekleri de ekleyebiliriz.

Bütün bu değerlerimizden hareketle UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda bizim de olmamız gerekirdi. Nihayetinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil olmamız, Bursa’nın hem ulusal hem uluslararası arenada daha fazla konuşulacağı, daha fazla gündemde kalacağı sürecin de başlangıcıdır.

Biz Bursa olarak başvurduğumuz alanda yaratıcılığımızın olduğunu zaten biliyoruz. İnşallah, bu süreçle birlikte, geçmişten geleceğe uzanan sürdürülebilir bir hikâyeyi yeniden yazmaya başlayacağız…”

SOMUT VE SOMUT OLMAYAN MİRASI AYAĞA KALDIRMAK

Başkan Aktaş. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Özbekistan’ın Hiva şehrinde gerçekleştirdiği 38. Dönem Toplantısında Bursa’yı ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan ettiğini de anımsattı… Tanıtım toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da böyle bir toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Bursa’ya hem UNESCO ile kurulan bu güzel birliktelik hem de Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle yapılacak hazırlıklar için geldik” dedi. Misbah sözlerini şöyle sürdürdü: “Kültür Bakanlığı olarak somut ve somut olmayan kültürel mirası ayağa kaldırmak gibi iki temel görevimiz var. Bu alanda son yıllarda Türkiye genelinde önemli mesafe alındı.UNESCO diyor ki ‘Coğrafya kaderdir’. Her bir şehrin somut ve somut olmayan mirası vardır. Cenabı Allah daha baştan vermiştir onu. Rize'de çay vardır, Malatya'da kayısı vardır. Bursa’da maşallah her şey var. Bursa dünyayı besliyor. Tarım dersen var, ticaret dersen var, sanat dersen var. Yani Bursalılar çok şanslılar. Tarihi eserleri restore ediyorsunuz. Sayın başkanımızı da tebrik ediyorum.”

HANLAR BÖLGESİ’NDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Belediyenin gelecek kuşaklarda anılan, eser olarak nitelendirilen hizmetleri vardır. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, onlarca yıl sonra Hanlar Bölgesi’ndeki binaların yıkılarak açığa çıkartılmasıyla anılacak…

Bursa için gerekli olduğunu bundan 17-18 yıl önce de yazılarımda savunduğum Hanlar Bölgesi’nin etrafındaki yapılaşmadan arındırılarak açığa çıkartılması; çok önemli bir proje. Dün Merinos Atatürk ve Kongre Merkezi’ndeki toplantıdan sonra inşaat alanına da gittim. İş makineleri çalışıyordu.

Yıkılacağı açıklanan 2 bina duruyordu… Bir de Artık olmayan Kızılay binasının arkasında kalan Karanlık Han olarak bilinen yer ile yakınında başka bir bina yıkılıp yerine güya benzerleri yapılmıştı! Onlar yerinde duruyor!

Bu betonarme yapılar, tarihi Bursa evlerinin zarafetinden, inceliğinden uzak, kaba saba halleriyle yıkıntıların arasında çürük diş gibi sırıtıyorlar…

Hanlar Bölgesi’nin etrafının açılması, Atatürk Caddesi’nin yayalaştırılması ilk olarak Erdoğan Bilenser’in başkanlığı döneminde gündeme gelmişti. Ama çok da tartışılmamıştı.

Bir hayaldi. O hayali oldurmak adına Rahmetli Hikmet Şahin ciddi bir çaba sarf etmişti. Eğer 2009 seçimlerinde Başkan seçilseydi Hanlar Bölgesi’nin etrafı çoktan açılmıştı. Zira Hikmet Şahin, bir projeyi uygulamaya koyduğunda süresinden önce tamamlanırdı; “yapacağım” derdi ve yapardı... Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş merkezi hükümetin de desteğini alarak bu devasa Hanlar Bölgesi projesinin hayata geçirilmesine ön ayak oldu.

Eser niteliğinde bir iştir. Belediye Başkanları şehirlere verdikleri kalıcı hizmetlerle anılır. Onlarca yıl sonra da Hanlar Bölgesi için Alinur Aktaş zamanında yapıldı, denilecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI