Anonim şirket mi? Limited şirket mi?

Anonim şirket mi? Limited şirket mi?

Av. Öztürk YAZICI

9 yıl önce

Sanayi, ticaret, hizmet hatta kültür-sanat ve bir çok sektörde iş yapmak isteyen müteşebbis için ilk akla gelen soru ve sorunlardan biridir.Şirket kuracağım. Ancak Anonim şirket mi Limited şirket mi kurayım? Var bir kerameti ki kurulan şirketler genellikle limited şirket diyoruz. Fazla kafa yormadan, danışmadan şirket kurulacaksa zihinlerde limited olarak planlanıverir. Bu hususta da birkaç bilgi karalayarak siz okurlarımda yararlı olabilecek fikirler oluşturmaya vesile olayım. Evvela, anonim şirkette (yönetim kurulu üyesi olmayan) ortağın, şirketin kamu yani vergi ve SGK prim borçlarından dolayı bir kuruş sorumluluğu yok. Limited şirketlerde ise, şirket ortakları şirketteki hisseleri oranında bu borçlardan sorumlu. Anonim şirkete, dışarıdan bir kişi “yönetim kurulu üyesi” olabiliyor. Bu durumda, şirketin tüm paylarına sahip ortağın, hiç bir sorumluluğu yok. Anonim şirketler bilindiği üzere halka açılabilir. Limited şirketler için yasa ve uygulamada böyle bir olanak maalesef söz konusu değil. Anonim şirketler hacimlerine göre hamiline veya nama pay senetleri çıkarabilir. Bu payların devrinde herhangi bir sınırlama olamaz. Limited şirketlerde ise hamiline pay senedi kavramı dahi yok. Hamile yazılı pay sahibi anonim şirket ortağının payı kolay kolay haczedilemiyor. Şirkete gönderilen haciz ihbarları SONUÇSUZ kalabiliyor. Limited şirket ortağının kişisel borçlarından dolayı ortaklık hissesi ise her an tehlikede. (Anonim şirket payları, nama yazılı pay senetlerinin herhangi bir sınırlamaya bağlı olmaksızın noter onayı aranmaksızın, ciro yoluyla, hamiline yazılı olanlarda ise teslimle el değiştirmekte. Limited şirketlerde bu olanak yok)

Anonim şirket hisselerinin satışında da bir avantaj var, hisse satışı üzerinden iki yıl geçtikten sonra “pay senedi devri” şeklinde yapılırsa, elde edilen kazanç, tutarı ne olursa olsun vergi konusuna girmiyor. Limited şirketlerdeyse, pay senedi devri kavramı bulunmadığından pay devri yapıldığında “değer artışı kazancı” olarak gelir vergisi söz konusu.

Birçok çağ gereksinimleri yönünden de (Standardizasyon-organizasyon–kurumsallaşma) anonim şirketler, limited şirketlere kıyasla çok avantajlı.Banka, sigorta, finans kuruluşu gibi özellik arz eden faaliyet alanlarında şirket kurmak istiyorsanız anonim şirket kurmak zorundasınız. Son olarak, iş dünyasında anonim şirket kartviziti ile limited şirket kartviziti de farklı “hava” ve “ön yargı” ile “güven” unsurları içermekte. Günümüzde GSM operatörü seçerken bile gösterdiğimiz pratik hassasiyeti örnek vereyim dedim.Sonuç olarak maliyet, zahmet ve diğer olumsuz söylemleri bir yana bırakın, iş dünyası içerisinde ciddi bir yer edinmek ve işinizi güvenle yapmak, geleceği taşımak istiyorsanız artık tek kişi ile de kurulabilen “ANONİM ŞİRKETİ” tercih edin derim. Saygılarımla...

EKOHABER

YAZARIN DİĞER YAZILARI