USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İbrahim Yaşar

Avukat, yönetici

06-11-2015

1950 yılında Gemlik’te dünyaya geldi. İlkokulu Gemlik Şehit Cemal İlkokulu’nda, ortaokulu Gemlik Ortaokulu'nda, liseyi de Bursa Erkek Lisesi'nde okudu. Yüksek öğrenimini ise Ankara Hukuk Fakültesi'nde tamamladı.

İlkokul üçüncü sınıfta okurken ayakkabıcı Mustafa Seymen’in yanında çalışmaya başladı. Lise son sınıfa kadar, boş vakitlerimde ve özellikle yaz aylarında hep bu dükkanda çalıştı.

Gemlik’te Salı Pazarı’nın olduğu yerde, bir taraftan okuduğu eski kitapları satardı, diğer taraftan da “bir dolu-bir boş” -bugünkü kazı-kazan gibi- satardı. 9 yaşında olmasına rağmen ailesinden hiçbir zaman harçlık almazdı. Yani o yaşlardan itibaren kendi hayatımı kazanmaya başladı.

Liseyi bitirdikten sonra Ankara Hukuk Fakültesi’ne yazıldı. Üniversite hayatı boyunca tamamen derslerine odaklandı. Orhangazi-Gedelek Köyü'nden olması nedeniyle zeytin toplama sezonunda babasıyla birlikte zeytin işinde de çalışırdı. Bu arada fırsat buldukça yazlık sitelerde caz müzik yapar, birkaç arkadaşıyla tiyatroda oynardı. Yine o tarihlerde çadır içinde bir bar açtı. Bir-iki masa koyarak içecek sattı.

Avukatlık ruhsatını aldığı 1972’den itibaren bir yıl bu mesleği icra etti, 1973 yılında ise vatani görevini yerine getirmek üzere Hava Harp Okulu'na gitti. Askerlik dönüşü, Kasım 1974’te avukatlık bürosunu açtı. Yaradılış itibariyle, “oturarak müşteri bekleme” taraflısı bir insan hiç olamadı.  20 bin lira vererek devraldığım Adliye karşısındaki bürosunda klasik avukatlıktan fazlasını yaptı.

Rahmetli Hüsamettin Silahçı, Mustafa Dörtçelik ve Hüsnü Aydın'ın da bulunduğu bir ortamda “İpekli Sanayi İşverenler Sendikası” için hukuk danışmanlığı teklifi aldı. Cüzi bir maaşla bu görevi üstlendikten sonra artık bir iş adamı ve işveren gibi düşünüyordu. İşverenin sorunlarını öğrenmeye başladı. Bir sosyal politikacı olmuştu.

Sendika için 1975’ten itibaren dergi çıkarmaya başladı. Derginin ağırlıklı konusu “derlenen mevzuatlar”dı… Daha sonraki yıllarda Sendikanın adı, “AR-SA Tekstil Sanayi İşverenler Sendikası” oldu. 1980 yılında Sendika’nın Genel Sekreteri oldu.

27 Eylül 1980’de Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş başkanlığında oluşturulan 25- 30 kişilik grup arasında yer aldı. Kıbrıs’a giderek 1980 Anayasası'nın çalışma hayatına ilişkin maddeleri ile ilgili olmak üzere işin temeli sayılabilecek çalışmalar yaptı.

Aynı dönemlerde Çocuk Esirgeme Kurumu’nun 2. Başkanlığı'nı üstlendi. Sonradan Naci Kurtul’un hastalanması sonucunda 1. Başkanlığa getirildi. 

Ülkesine olan hizmetini kendi mesleğinin dışında da sürdürmeyi amaçladığı için 1983 yılında siyasete girdi. Milliyetçi Demokrasi Partisi merkez ilçe yönetiminde sekreter oldu. Ayrıca yine o günlerde milletvekilli adaylığından veto yiyince, “Artık siyasetle uğraşmam” diyerek bu alandaki çalışmalarıma noktayı koydu.

1976 yılında Özel Bursa Hastanesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.