USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TMMOB’a bağlı odalarda seçim yarışı; en çekişmelisi EMO’da

13-01-2022

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Bursa Şubesi genel kurulunu 2021 Aralık ayında gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Dr. Fevzi Çakmak başkanlığında Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, Dr. Murat Alkan, Serkan Durmuş, Derya Ak, İsmet Ateş, Hasan Kayın’dan oluştu.

 Gıda Mühendisleri Odası (GMO)  Bursa Şubesi ile İç Mimarlar Odası Bursa Şubesi ise geçtiğimiz hafta sonu genel kurullarını tamamladı.

GMO Bursa Şubesi’nin yönetim kurulu Serkan Durmuş başkanlığında Gaye Göncü, Sadettin Kabakçı, Ayla Gür, AdemZanbak, Adnan Fatih Dağdelen ve Pınar Bilge Kızılkaya’dan oluştu.
Bu hafta sonu ise Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şubesi ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi’nin genel kurulu var.
Sonrasında ise Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi ile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi’nin kongreleri gerçekleşecek.

MMO Bursa Şubesi’nin genel kurulları uzun yıllardır çekişmeli geçmiyor. Önseçim yaparak adaylarını belirleyerek bölünmenin önüne geçen Çağdaş Makine Mühendisleri, başka liste çıksa da seçimi açık ara alır.Zaten de son birkaç dönemdir tek listeyle seçime gidiliyor.

İMO Bursa Şubesi’nde bu dönem mevcut Başkan Mehmet Albayrak yeniden aday olmuyor; Çalışma Grubu Cevat Şahin’in başkan adaylığında seçim yarışına katılacak.
İMO Bursa Şubesi’nde de uzun yıllardır yönetimde söz sahibi olan Çalışma Grubu muhtemelen bu yıl da Çağdaş Mühendisler ile yarışacak.

TMMOB’a bağlı şubelerde bu yıl seçim rekabetinin en yoğun yaşandığı oda ise Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi…

Sosyal medya üzerinden verilen mesajlar kongre ortamını gergin bir atmosfere taşıyabilir… (Bir önceki kongrede yaşanan atışmalarda oradaydım.)

Demokrat Mühendisler’in Kırmızı Listesi ile Katılımcı Mühendisler’in Mavi Listesi yarışacak.Her iki grup da aynı çizgide! Çoğunluğu sol, sosyal demokrat… Üçüncü ve farklı çizgide bir liste çıkacağına dair r bir bilgi gelmedi. 

Edindiğim bilgilere göre, Katılımcı Mühendisler’in tek listeyle seçime gidilmesine yönelik “tarafsız başkan ve 3’er eşit yönetim kurulu adayı” önerisi kabul görmemiş.

Önceki 3 kongredeDemokrat Mühendisler adına Abdullah Büyükışıklar liste çıkarmış ve kaybetmişti. Son kongrede Katılımcı Mühendisler’in listesini delerek yönetime girmişti.

Bu dönem EMO’daDemokratı Mühendisler sürpriz bir ismin öncülüğünde seçime katılıyor; Ayşe Durmayaz… Uzun yıllar EMO Bursa Şubesi’nde çeşitli kademelerde çalışan ve son olarak da Şube Müdürü olarak görev yapanDurmayaz, şube seçimlerinde başkanlığa talip olan ilk kadın aday.

 Demokrat Mühendisler’in yönetim kurulu adayları şu isimlerden oluşuyor:

“Asıl; AyşegülDurmayaz, Firuzan Tunca, Hatice Köksal, Hulki Artut, Şahin Emrah Delice, Adem Aytimur, Doğan Temizkan

Yedek;Mahmut Cura, Ahmet Serdar Şen, Gökhan Gündoğdu, Doğukan Biçer, Nagihan Işık, Kenan Kaya, Ecenur Kavilcioğlu..”

KATILIMCI MÜHENDİSLERDEN BASIN AÇIKLAMASI

Hafta içinde Katılımcı Mühendisler Grubu bir basın açıklaması yaparak EMO Bursa Şubesi yönetimine talip olduklarını kamuoyu ile paylaştı. 

Katılımcı Mühendisler adına açıklama daha önceki dönemde Şube Başkanlığı yapan Burak Özgen tarafından gerçekleştirildi.

Sözlerine 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başlayan Burak Özgen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şubemizde geçmişten bugüne kadar sürdürdüğümüz birlikteliğimiz ve temel ilkelerimizle, odamızın tüzük ve yönetmelikleri çerçevesinde, geleneklerine saygılı, genç, deneyimli, emekten yana politikalar üreten, hukukun üstünlüğüne inanan, eylem ve düşünce birliği oluşturmak açısından Şube Danışma Kurulunun önerisi ve eğiliminin önemli olduğunu savunan, çağdaş, laik, demokrat ve yurtsever bir ekibiz.

Biz katılımcı mühendisler olarak; TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesinin kuruluşundan bugüne süre gelen yönetim anlayışının ve oda geleneklerinin temsilcileriyiz.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin 15-16 Ocak 2022 tarihlerinde yapılacak olan 18. Olağan Genel Kurul ve Seçimlerinde; KATILIMCI Mühendisler olarak Şubemiz Yönetim Kurulu’na adayız.”


KATILIMCI MÜHENDİSLERİN İLKELERİ

Ardından da ekip olarak “dün olduğu gibi yarın da” hangi ilkeler doğrultusunda çalışacaklarını sıraladı:

“Ulusal bağımsızlığımızı ve laik cumhuriyetimizi koruyan; meslek ve meslektaş sorunlarının, ülkenin ve halkın sorunlarından ayrılmayacağını kabul eden;

Üyelerinden ve bilimsel çalışmalardan aldığı gücü, yine meslektaş sorunlarının çözümüne, ulusal çıkarlarımız ve kamu yararına kullanan;

Mesleki gelişimi, bilimsel çalışmaları ve meslek etiğini esas alan; kamusal denetimi savunan ve uygulanması için çaba sarf eden;

Kamu hizmet alanlarının piyasalaştırılmasına ve özelleştirilmesine karşı duran; güvenceli yaşamı ve güvenceli çalışma hayatını savunan;

İnsanlık onurunun korunmasından yana;

İnsan hakları ihlallerine karşı, devrimci, demokrat ve yurtsever karakterli bir ekip olarak çalışmaya devam edeceğiz.”

DOĞRU ENERJİ POLİTİKALARI

Burak Özgen şunları söyledi:

“Temel çalışma alanı; enerji, elektronik, iletişim, bilişim, biyomedikal ve otomasyon olan üyelerimizin özlük hakları, örgütlenmeleri ile mesleki çıkarlarını savunmada, şubemiz örgütleyici konumda olmasına devam edilecektir.

Ülkemiz doğal kaynaklarının değerlendirilmesinin, ithal enerji kaynaklarına olan bağımlılığın azaltılmasının doğru enerji politikaları ile başarılacağına inanmaktayız,”
Ve sözlerini şöyle noktaladı:
“Bizler bu dönemde de ülkemize, halkımıza ve üyelerimize karşı, sorumluluklarımızı kaldığımız yerden devam ederek yerine getirmek için, Üyelerimizin, Mesleğimizin, Odamızın, Ulusumuzun Hak ve çıkarlarını koruyarak geliştirmeyi hedef alacağız.”

Katılımcı Mühendisler’in yönetim kurulu aday listesi şu isimlerden oluşuyor:

“Asıl; Burak Özgen, Halil İbrahim Bakar, Tuğba Altuncu, Ömer Çetin, Berfu Özkan, Eray Yağız., Esra Kılıç…

Yedek; Ferit Günay, Asım Sarıcı, Mehmet Buğra Gündoğdu, Coşkun Arslan, Tufan Yıldırım, Ebru Altıparmak, Hasan Hüseyin Akşit…”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?