USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa Eşitlikçi Erkekler Ağı’ndan yerel yöneticilere öneriler

Bursa Eşitlikçi Erkekler Ağı’ndan yerel yöneticilere öneriler
29-03-2024

Yıllardır kadının insanda eşitliğini savunurken “Kadın insan, Erkek İnsan = İnsan” derim…

Hep savunduğum hususlardan biri de şudur: Kadına yönelik şiddetin önlenmesi isteniyorsa, bu alandaki mücadelenin erkeklerle omuz omuza verilmesi gerekir…

Öte yandan…

Ben de bir erkek çocuk annesi olarak oğlumun ortalama ömrünün benimkinden uzun olmasını isterim… Erkekler kendilerine biçilen rol yüzünden kadınlardan 6, 7 yıl daha az yaşıyor!

Ayrıca iki kız torunum var, onların daha eşitlikçi, cinsiyet ayrımcılığının ve kadına şiddetin yok olmasa da az olduğu bir ülkede yaşamalarını isterim. Etrafa, olana bitene baktıkça onların geleceği adına çok kaygılanıyorum.

Yerel seçim arifesinde bu konuyu neden gündeme gündeme getirdiğime gelince…
Kadına yönelik şiddetin önlenmesini ve kadınların çok yönlü gelişimini desteklemeyi savunan Bursa Eşitlikçi Erkekler Ağı (BEEA) kurulmuş.

BURSA EŞİTLİKÇİ ERKEKLER AĞI'NDAN KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEME VE EŞİTLİĞE DUYARLI BELEDİYE VE MUHTARLIKLAR İÇİN ÖNERİLER

BEEA belediyelerin eşitlik birimlerinin ve muhtarların kadına yönelik şiddetin önlenmesi hususunda önleyici rol üstlenmesi gerektiğini önerirken….

Üretilecek hizmet ve politikaların kadın erkek eşitliğini, kadına yönelik şiddetin önlenmesini ve kadınların çok yönlü gelişimini destekleyecek şekilde oluşturulmasını savunuyor…

Her üç kadından biri hayatının bir döneminde şiddete maruz kaldığını ve Bursa’da da kadına şiddetin yükseldiğini gündeme getiriyor…

BEEA “Erkeklerle ayrıcalıklarının farkına varma, eşitliği savunma, dilini cinsiyetçilikten uzak tutma, dinlemeyi öğrenme, şiddetle arasına mesafe koyma, ortak bir yaşam için sorumluluk alma konularında farkındalık çalışmaları yapılması”nın önemine vurgu yapıyor…

Yerel seçim öncesi ve sonrasında seçilecek belediye başkanları ve muhtarlardan talep ve önerileri ise şöyle:

“1-Belediyelerde eşitlik ve kadına yönelik şiddeti önleme komisyonu kurulmalı eylem planları hazırlanmalıdır. Köy ve mahalle muhtarları bu eylem planlarının aktörleri haline getirilmeli.

2- Erkeklere yönelik erkek egemen anlayışın sonlandırılması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi farkındalık çalışmaları yapılmalıdır.

3-Belediyelerin başkan yardımcısı, daire başkanı, müdür, şef vb. yönetici kadrolarında kadın sayısının arttırılmasını sağlayacak yüzde 50 eşit temsil ve istihdam ilkesi uygulanmalıdır

4-Bursa Koza Kadın Dayanışma Derneği, Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Bursa Eşitlikçi Erkekler Ağı, Bursa Babalar Topluluğu ile aktif işbirliği yapılarak erkek egemen anlayış ve kadına karşı şiddetle mücadele edilmelidir.

5-Tüm belediyeler, Belediye Kanunu gereğince her 100 bin nüfus için bir sığınak açmalıdır.

6-Büyükşehir belediyeleri 7/24 hizmet veren şiddetle mücadele için Acil Yardım Hattı açmalı, sürdürülmelidir.

7-Her 200 bin nüfus için belediyeler Cinsel Şiddet Kriz Merkezi açmalıdır.

8-Şiddete uğrayan kadınlara bağımsız bir yaşam kurmak için ihtiyaç duyduğu barınma, mesleki eğitim, kreş, sağlık ve istihdam olanakları sağlanmalıdır.

9-Çocuklara yönelik ihmal ve her türden istismarla mücadele için özel birimler oluşturulmalıdır.

10-Kadınların Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Açıdan Desteklenmesi Kadınlar ve kız çocuklarının eğitime, sağlık hizmetlerine, istihdama aktif katılmalarının, sosyal ve kültürel hizmetlere erişimi sağlanmalıdır.

11-Kadınların güvenceli istihdama katılımını teşvik eden istihdam politikaları desteklenmeli.

12-Küçük girişimcilik ve üretim kooperatifi gibi yerel ekonomi ve istihdam modelleri kadınlara sunulmalıdır.

13-Okur-yazar olmayan tek bir kadın kalmaması yerel yönetimlerin öncelikli hedefi olmalıdır.

14-Ücretsiz kreş, yaşlı ve hasta bakım hizmetleri kaliteli, düşük ücretli veya ücretsiz olarak yerel yönetimlerce sağlanmalıdır.

15-İş yaşamında şiddeti ve tacizi önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulanmalıdır.

16-İmar planları ve alt yapı projeleri hazırlanırken kadınların kentin her yerine rahatlıkla, güven içinde ulaşabilmelerine ve hizmet alabilmelerine olanak sağlayan düzenlemeler yapılmalı.

17-Ücretsiz ya da ucuz toplu taşıma olanağı sağlanmalı, lastikli toplu taşımada kadınlar için güvenlik açısından gereken yerlerde ve saatlerde duraksız indirme uygulaması ülkenin her yerinde hayata geçirilmeli.

18-Sağlıklı ve ucuz gıdaya erişim için semt pazarları, sosyal marketler, aşevleri ve çamaşırhaneler yaygın şekilde hizmet sunmalıdır.

19-Tüm kamusal binalar, kamusal alanlar ve sokaklar çocuklu ya da çocuksuz kadınların, engellilerin ve yaşlıların kullanımına uygun ve güvenli hâle getirilmelidir.

20-Her mahallede en az bir kadın dayanışma bilgi ve kültür evi açılmalıdır. Bu evlerde kadın okuma yazma çalışmalarından iş atölyelerine kadar kadınları güçlendirecek çalışmalar yapılmalıdır.

21-Kadınları kentsel hizmetlerden yardımlar yoluyla yararlanan hizmet özneleri olarak görülmemesi, kadınların her yönden güçlendirilmesi gerekmektedir.

22-Mahallelerde erkek egemen anlayışın beslendiği mevcut erkek mekanları (kahvehaneler, erkek berberleri, şans oyun bayileri ,halı sahalar gibi) yerel yönetimlerin eşitlik birimlerince ve muhtarlıklarca takip edilmeli, bilgilendirme çalışmaları yapılmalı ve kadınların kullanımına özendirilmelidir.

23-Bursa Babalar Topluluğu'nun İlgili ve sorumlu babalık çalışmaları yaygınlaştırılmalıdır.

MAHALLE MUHTARI UYGULAMALARI VE BELEDIYE UYGULAMALARI REHBERLIĞI IÇIN;

BURSA EŞİTLİKÇİ ERKEKLER AĞI

İletişim:[email protected]

Telefon :  05054689756

BURSA BABALAR TOPLULUĞU

E-MAİL:[email protected]

KOZA KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ

Adres: Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi, Konak Mh. Seçkin Sk. 23/1 PK:16110 /Nilüfer Bursa

Telefon: 0552 756 9316

MOR SALKIM KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ

Adres: Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi, Konak Mh. Seçkin Sk. 23/1 PK:16110 Nilüfer Bursa (Konak Pazarı altı)

Telefon: 0531 033 88 44

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?