USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Başkan Özdemir: ‘Nicelikli değil nitelikli sanayiye evet!'

Başkan Özdemir: ‘Nicelikli değil nitelikli sanayiye evet!'
19-04-2024

Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) yönetim kurulu olarak yeni ya da yeniden seçilen belediye başkanlarını ziyaret ediyoruz… İlk durağımız Nilüfer Belediyesi Halk Evi oldu.

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir Bursa basınına aşina bir isim Bursa’da uzun yıllar sosyal demokrat arenada siyaset yaptı…

Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra, Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Ersin Yıldıran, Musa Öztürk, Mehmet Ali Ekmekçi, Ruhi Berber, Cemal Ekentok, Enhar Güneş, Gökhan Taşkın ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç ile yönetim kurulu üyesi olarak ben de katıldım…

Ziyaretin gündemi elbette Nilüfer’di…

Başkan Şadi Özdemir Nilüfer’in en hızlı gelişen bölgeleri arasında yer aldığına dikkat çekerken, hızla büyümenin getirdiği ve getireceği sorunlara da değindi…

Özellikle de Nilüfer’deki sanayi tesisleri ve OSB’lere vurgu yaptı:

“Nilüfer’de tarım, sanayi, ticaret ve konut bölgeleri iç içe geçmiş durumda. Sanayinin hemen yanında tarım alanları, konut alanları yer alıyor. Bu bölgeler birbirlerini olumsuz etkiliyor. Öncelikle planlama alanında yapılacak önemli işler var.

Trafik sorunu, hava, su ve toprak kirliliği, altyapı eksikleri bir bütün olarak ele alınarak, bütün tarafların katılımıyla çözüm üretilmeli.

Nilüfer’de 8 OSB büyüklüğünde TEKNOSAB var. Bu gidişle OSB Bandırma’ya kadar gidecek. Bursa’da hem tarım alanları hem de sanayi var.

Şu anda Nilüfer’de kadını, çocuğu, genci yaşlısı sokağa rahat çıkıyor, güvenli bir kent. Ama kalabalıklaştı. Yeni bir bakış açısı şart.

Yüksek teknolojili sanayi gerekiyor. Ama yeni yer de yani TEKNOSAB’da teknoloji gelişmez. Devasa bir yer.

Hava açısından en kirli ilçe burası. Tarım alanlarına, yeşile saldırı var. Burayı korumak için hep birlikte bir şey yapmak lazım... Hasanağa Enginarı coğrafi işaret aldı. Ama torunlarımız yiyemeyecek.”

KORUMA KALKINMA DENGESİ OLMALI

Başkan Şadi Özdemir bir çalıştay yapacaklarından söz etti:

“…Koruma, kalkınma dengesi olmalı. Esas beka sorunu budur. Trakya, Marmara, Ege Akdeniz… L çizen bölge, sanayi gelmişmiş durumda.

Vatandaşlar iş imkanları nedeniyle buraya gelmek istiyor. Geliyor da. Onların yeri nasıl dolacak?  Düzensiz göçmenlerin,  kayıt dışı olan  Afganlıların, Iraklıların, Suriyelilerin kesin sayısı bilinmiyor. kentler boşaldıkça oralardaki çoğunluk onlar olacak. Demografik yapı değişecek. Devletin planlama yapması, tarımı cazip bir hale getirerek tersine göçü oluşturması lazım.”

 “Nilüfer gibi Türkiye de risk altında…” tespitini yapan Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

 “…Ortak akılla çözüm üretmek lazım. Yüksek nitelikli sanayiye evet, ama niceliksel sanayiye hayır!  Bu sorunu tek başına çözemem.

Siz kamuoyu oluşturacaksınız. Sanayicisi, iş insanları, çiftçiler, siyasetçiler, akademisyenler, bürokratlar, STK temsilcileri hep birlikte çözümler üreterek uygulamazsak Nilüfer’e ihanet ederiz.

Bir araya gelerek çalışmalı, kamuoyu baskısı oluşturmalıyız. Çünkü Nilüfer tehlikenin eşiğinde…Gazetecilerin kamu adına denetim görevini üstleniyor, yerel yönetimler de kamu adına hizmet üretiyor. Sizler kamuoyu oluşturacaksınız.”

KOLAYLI: 'BURSA YARARINA HER ÇALIŞMAYA KATKI SUNARIZ'

BGC Başkanı Nuri Kolaylı da Bursa yararına yapılacak her çalışmada seve seve yer alacaklarını söyledi. 

Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basınına ilişkin bilgi de veren BGC Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri kolaylı Bursa’nın köklü basın kuruluşlarına sahip olduğunu ve en güçlü yerel medyanın Bursa’da olduğunu anlattı…

Kolaylı, sektörde yaşanan en büyük sorunun 'meslek yasası eksikliği' olduğunu kaydetti.

Kolaylı Meslek Yasası eksikliği nedeniyle bilgi birikimine sahip olmayan, basın meslek etik kurallarını bile bilmeyenlerin sektörde istihdam edilebildiğine dikkat çekti:

"Bu süreçte ne yazık ki tehdit ve şantaja varan sözde haberlere şahit oluyoruz. Bu kişileri BGC'ye üye almıyoruz, üye ise üyeliklerine son veriyoruz. Başka bir yaptırım uygulayamıyoruz.

Rapor halinde detaylarıyla hazırlayarak Ankara’da siyasi parti temsilcilerine sunduğumuz Basın Meslek Yasası TBMM’de görüşülerek kabul edilirse, basının eski saygınlığını kazanması yönünde önemli bir mesafe almış olacağız, tehdit ve şantaja dayalı sözde habercilik de engellenmiş olacak…"

ERKAN AYDIN ZİYARETÇİ REKORU KIRACAK

Ardından aynı ekip Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ı ziyaret ettik. Osmangazi belediyesi ana baba günüydü. Akın akın ziyaretçi geliyordu. 3 günde gelen ziyaretçi sayısı 3 bini aşmış…

Osmangazi Belediye binasına gelirken belediyenin bahçesi, başkanlık katı STK temsilcileriyle doluydu…

Gelenler, gidenle… O yüzden BGC Başkanı Nuri Kolaylı kısa bir sunum yaptı. Başkan Özdemir’in ziyaretinde gündeme getirdiği konuları hızlıca tekrarladı. Erkan Aydın’ın zaten ziyaretçi akınından nefes alacak hali yoktu. Ziyaret makbulü kısa olanıdır, diyerek çok oyalanmadan kalktık…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?