Çağrı!

Erdem SAKER

7 ay önce

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Sayın BTSO Başkanına ve yönetimine, Bursa OSB yönetimine ve de her zaman yeniliklere açık, OSB’deki sanayicilerimize sesleniyorum. Gelin Bursa OSB’yi, Londra Belediyesi’nin kent içinde oluşturduğu, trafiğin iklim değişikliği üzerindeki etkisini azaltmayı hedefleyen, ‘’Düşük Karbon Emisyonlu’’ bölge benzeri, hem de bir adım ilerisinde, karbon salınımı olmayan enerji üretimi ve ulaşım şekliyle iklim değişikliğini etkilemeyen, ‘’Sıfır Karbon Emisyonlu’’ sanayi bölgesine dönüştürün. Nasıl mı? gelin önerilerimi beraber izleyelim;

Önceki haftalarda Ekohaber gazetemizin manşetini, ‘’Sanayi enerjisini güneşten alıyor’’ haberi doldurmuştu. Haberin içeriğinde Bursa’mızın 14 değerli sanayi kuruluşunun sahipleri üretimde ihtiyaçları olan enerjiyi artık çatılarına kurdukları güneş enerjisi sistemleriyle sağladıklarını ve sistemi çok verimli bulduklarını tüm detaylarıyla anlatmışlardı. Muhtemelen bu 14 firmanın bazıları sizin bölgenizdedir, olmasalar da Bursa’daki sizin bildiğiniz sanayi kuruluşlarıdır. Onların bu konudaki deneyimlerinden yararlanmanızı öneririm.

Bu oluşuma önce fabrikalarınızda kullandığınız enerjinin, örnek alacağınız 14 değerli sanayici dostlarınızın önerileri doğrultusunda çatılarınıza yerleştireceğiniz güneş enerjisi panelleriyle üretilmesini sağlayarak başlayın ve UEDAŞ ile yapacağınız anlaşma kapsamında ürettiğiniz enerjinin gün içinde kullanılmayan bölümünü şehir şebekesine aktarılmasını sağlayın.

Sonraki adımda çalışanlarınızın şehir içinden bölgeye servis araçlarıyla ulaşımını durdurun, böylece hem yollardaki trafik rahatlasın, hem de bu süreç içinde önemli büyüklükteki karbon salınımı sıfırlansın. Tüm çalışanlar otobüs aktarmalı BursaRay ile OSB ve Renault istasyonlarına gelsinler. Fabrikalar vardiya saatlerini çeşitlendirerek, her vardiyada çalışan adedini BursaRay kapasitesine uygun konuma getirsin.

Burulaş, BursaRay işletme programını OSB fabrikalarının vardiya programına ve işçi adedine göre düzenlesin.

Fabrikaların servis araçları bu iki istasyonda, vardiya düzenindeki işçi adetlerine göre sıralansın.

Servis minibüslerinin ve otobüslerinin güzergahları ait oldukları firma ve OSB yönetimiyle birlikte belirlensin.

Servis araçlarında da önemli bir değişimden yararlanılsın, karbon salınımı olmayan araç kullanımı oluşturulsun.

Karsan karbon salınımı olmayan, çeşitli boyutta ve kapasitede otobüs üretiyor ve ihraç ediyor. Otobüsün adı ATA!

OSB yönetimi Karsan ile masaya oturup OSB içi ulaşım sistemini planlasın, ulaşım hatlarındaki gerekli araç kapasitelerini, cinslerini ve adetlerini belirlesinler. OSB’ye servis yapan firmalar, OSB yönetiminin desteğiyle araçlarını değiştirsinler.

Gelelim işlerine kendi özel arabalarıyla gelenlere, onlar için de otobüs duraklarına yakın noktalarda otoparklar düzenlensin, araçlarını oralarda bıraksınlar ve iş yerlerine diğer çalışanlarla beraber elektrikli araçlarla gitsinler.

Bu satırları okurken gülümsediğinizi, belki uygulanması hayal sistemler olduğunu ve de benim saçmaladığımı düşündüğünüzü görür gibiyim. Oysa ben; ama çok değil sadece 7 yıl sonra, 2030’da Birleşmiş Milletlerin İklim Değişikliği ile aldığı kararlar yoğun biçimde uygulanır olacak, hele hele 2050’de dünyanın her noktasından atmosfere karbon salınımı sıfırlanacak, bu kurallara uymayan üretimleri yapmak mümkün olmayacak, yapsanız da o ürünleri ihraç edemeyeceksiniz. Onun için gelin şimdiden o günlere kendinizi hazırlayın demek istiyorum.

Yazımı tamamlamadan bir çağrı daha yapacağım, ama bu sefer Bursa OSB’deki sanayicilerimize değil, ağırlıklı olarak, Bursa ovasının değerli tarım toprakları üzerine yerleşmiş tüm OSB’lerdeki sanayicilerimize yapacağım bu çağrıyı. Önce geçen hafta gazetemizde manşet olması gerekirken küçük bir haber olarak yer alan, Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında ‘’Özdilek’ten 100 bin fidan’’ haberini okuyun, lütfen.

Ve siz de Özdilek’ten örnek alarak, Bursa ovasının uygun bölümlerindeki ve de yamaçlardaki boş alanlara, içinde bolca zeytin fidanlarının da bulunduğu 100 bin fidanı dikin, böylece hem Cumhuriyetin Yüzüncü Yılını kutlamış olur, hem de ovada yok ettiğiniz değerli tarım alanlarının bedelinin birazını ödemiş olursunuz!

YAZARIN DİĞER YAZILARI