Bursa’da Pachymeres’in önünde buluşmak

Yaklaşık bir ay önce beğenerek takip ettiğim televizyon kanalı Euronews’de “Futuris” adlı programı seyrediyordum.

Kemal Mert UZUNSARI

3 yıl önce

Programda özellikle gençlerin ileriki yıllarda iç mimarlık ve heykel sanatı üzerine çalışmaları ele alınıyordu. Programda yer alan gençleri ve yaptıkları çalışmalara bakarken, kentimizin bulunduğu coğrafyada birçok önemli insanın yaşadığı ve bu kişilerin sadece bulunduğumuz coğrafya için değil, tüm dünyaca tanınan isimler olduğunu düşündüm.

Ancak bu kişileri ne Bursalılar, ne de Bursa’ya sonradan yerleşenler veya turist olarak kentimize gelen insanlar pek bilmiyor.

Dünya çapında isim yapmış ve bu topraklarda yaşamını sürdürmüş olan kişilerin kentin çeşitli bölgelerinde heykelleri olsa, hem kente ayrı bir renklilik hem de bir bilgi birikimi rahatlıkla oluşacağına eminim.

Bu konu üzerine düşünürken Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında çıkarılan “Prusa’dan Bursa’ya Medeniyetin İpek Şehri” adlı kitaba göz gezdirdim. Busa’da yaşamış önemli kişileri inceledim.

Örneğin Georgios Pachymeres, İznik doğumlu matematik, müzik, geometri, astronomi ve felsefe üzerine önemli çalışmalar yapmış ve günümüze ancak sekiz eseri ulaşmıştır. Bir diğer Bursalı isim ise Sabiha Gökçen, kendisi dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur.

Düşünebiliyormusunuz, kentimiz daha birçok isme ev sahipliği yapmıştır ve yapmaya da devam edecektir. Ben sadece sizlere iki örnek sundum. Eğer bu kişilerin heykelleri veya büstleri kentimizin çeşitli bölgelerinde olsa hem Bursa’ya çok farklı değer katar hem de şehrimizin heykel sanatına ve sanatçısına ne kadar önem verdiğini gösterir. Bizler de sevdiklerimizle, dostlarımızla randevulaşacağımız zaman bir mağaza önü veya uluslar arası kahve dükkanları değil de, bu kentin değerlerinden olan Pachymeres veya Gökçen heykelinin önünde buluşalım diyebiliriz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI