2023’te Kültür Başkenti Bursa

Ne kadar güzel aylar geçiriyoruz 2022’yi geride bıraktık ve 2023’ten bir buçuk ay geçti.

Kemal Mert UZUNSARI

4 yıl önce

Bursa’nın nüfusu yaklaşık 6 milyon. Yerlisi ve yabancısı hem sanayi, hem kültürel olarak bu kent için çalışıyorlar. Mineraliçavuş’ta bulunan hapishane sanat merkezi olacak bu yıl, son tutuklunun cezasının bitmesi bekleniyor.

Altıparmak, Heykel ve İnönü Caddesi trafiğe kapatıldığı için Bursalılar kentlerinde daha bir mutlu. Caddelerde birbirinden farklı eğlence mekanları, kafeler, barlar, özel tiyatro ve sanat evleri Bursa’ya ayrı bir renk katıyor.

Sokak sanatçıları ve jonglörler başta çocuklar olmak üzere dünyanın her yerinden gelen turistleri eğlendiriyor. Yahudilik veya bilinen adıyla Arapşükrü Sokağı’nda yapılan restorasyonlarla gerçek kimliğine kavuştu. Hatta Bursa’dan göç eden Musevi kardeşlerimiz yeniden kendi kentlerine dönmeye başladılar.

Yapılan çalışmalarla Uludağ, Balkanlar’ın en önemli kış turizm mekanı seçildi ve 2023’e girdiğimiz bu aylarda hem Uluslar arası Yenişehir Havalimanı hem de karayolu üzerinden çok sayıda turisti ağırlıyor ve ağırlamaya devam edecek.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi-Merinos gelen talepleri karşılayamadığı için, harika bir tesisin temelleri  de bu yıl içerisinde atılacak. Kompleks içerisinde bin 500 kişilik opera salonu, iki bin kişilik tiyatro salonu, galeriler, heykel, resim, plastik ve çağdaş sanat atölyeleri var olacak.

Bu arada Türkiye’nin tek felsefe üniversitesi de Bursa’da açılıyor. Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında öğrenci alımına başlayacak. Elbette bu saydıklarım kültür sanat, eğlence, eğitim ve turizm alanında olanlar.

Sporda da birçok başarı yakaladık ve 2023’te de bu başarıları devam ettireceğiz. Uludağ gibi bir nimeti çok iyi kullanarak kayak ve yüksek atlamada uluslararası dereceler yakaladı kentimin insanı. Bursa curling takımı kulüpler bazında Avrupa şampiyonu oldu ve milli takımımızın bel kemiğini oluşturuyor. Unutmamak gerekir ki Bursa bir deniz şehri. Kürek, sutopu ve yelkenli müsabakalarında da takımsal başarıların yanısıra bireysel başarılar da elde ettik.

Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün birçok konuşmasında ve yazılarında belirttiği gibi, toplumlar sanatla, ilimle ve fenle çağdaşlaşacak. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında Bursa, Atatürk’ün çizdiği bu yolda hızla ilerliyor. Şimdiki hedefimiz 2071.

YAZARIN DİĞER YAZILARI