USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yenişehir’in akıllı duraklarına nasıl kıyarsınız!

Yenişehir’in akıllı duraklarına nasıl kıyarsınız!
03-02-2023

 Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın sosyal medya hesabından “Lütfen kamu malına zarar vermeyin” çağrısı yaparak yaşanan vandallığı paylaştı:

“Kapalı otobüs duraklarımız vatandaşlarımızın kışın soğuktan, yazın sıcaktan korunmaları için yapılmıştır.

Kendini bilmez kişiler tarafından duraklarımızdaki kameralar, klimalar, televizyonlar, koltuklar kırılmaktadır. Kişiler kamera kaydında mevcut olup haklarında yasal işlem başlatılmıştır. Lütfen kamu malına zarar vermeyelim…”

Başkan Davut Aydın’ın gündeme getirdiği kapalı otobüs duraklarının o bildiğiniz klasik otobüs duraklarıyla yakından, uzaktan ilgisi yok…
Bir diğer adı “Akıllı duraklar”

2020 yılının ilk aylarında Yenişehir Belediyesi, Bursa’da görmeye alışmadığımız bir hizmeti, akıllı durakları  Yenişehirlilerin hizmetine sundu…

Peki bu akıllı durakların özellikleri neydi?

Camekanlı, otomatik kapılı, ısıtma ve soğutma sistemli kliması olan 18 metrekarelik akıllı duraklarda aynı zamanda Wi-Fi uyumu hatta kitaplık bile bulunuyordu…

Bursa’nın ova ilçelerinden Yenişehir iklimi kış mevsiminde Bursa il merkezine göre daha soğuk… Şu anda Yenişehir sokak ve caddeleri karla kaplı…

Yenişehirlilere kışın üşümeyecekleri, yazın da sıcaktan bulunmayacakları konforlu bir ortam sunulmuştu.

Ayrıca Akıllı duraklarda engelliler de unutulmamıştı, akülü araçları için ücretsiz şarj; cep telefonları ve tabletler için de ücretsiz şarj ve televizyon ile güvenlik kamerası da bulunuyordu…

Özetle, Yenişehir Belediyesi tarafından  tüm yerel yönetimlerin örnek alması gereken dört dörtlük, yüksek yaşam standartlarında; vatandaşların konforu düşünülerek bir hizmet üretilmişti…
İki yıl kadar önce Yenişehir’e yolum düşmüş ve akıllı durakları gördüğümde çok şaşırmış ve hayran kalmıştım…

Güney Kore ya da Japon film ve dizilerinde denk geldiğimiz yüksek teknoloji ürünü durakların aynısıydı…

Hatta Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın ile görüşüp geniş şekilde yazmayı planlamıştım. Öylece kaldı…

İnsanın aklı almıyor! İnsan nasıl böyle bir hizmete kıyar, kırıp döker!

Yenişehir’de kent vandalları akıllı duraklardaki elektronik cihazlara, mobilyalara saldırıp hasar vermiş.
Bu şahıslar sadece kamu malına değil, aynı zamanda Yenişehirli hemşerilerine, onların yaşam standartlarına da saldırdılar.
Bu durakları öğrenciler, yaşlılar, engelliler, hamileler, bebekler, velhasıl her yaştan vatandaş kullanıyor.


Görüntülerden edindiğim izlenim, Akıllı Durak’taki cihazları ve eşyaları tahrip edenlerin gençler, hatta çocuk yaştaki kişiler olduğu yönünde…
Çok yazık…

Yenişehir Belediyesi nezdinde Başkan Davut Aydın’ın gençlere ve çocuklara verdiği önem biliniyor… Kentin gençlerini üniversite sınavına hazırlamak adına ücretsiz kurslar düzenleniyor… Çocuklara yönelik belediye yaz spor okulları da ücretsiz…

2022’deki sınavlarda kursa katılan tüm öğrenciler üniversite sınavlarını kazanmıştı. Hatta Başkan Davut Aydın Anadolu illerine çeşitli toplantılar nedeniyle gittiğinde orada üniversite kazanan Yenişehirli öğrencilerle buluşuyordu…

Gençlere, çocuklara bu kadar değer ve önem veren Başkan Davut Aydın’ın bu vandallıktan dolayı ne kadar üzüldüğünü tahmin etmez zor değil… Yine de paylaşımında son derece ölçülü bir üslup kullanmış…

BURSA BİR MÜZİK ÇINARINI YİTİRDİ: ERDİNÇ ÇELİKKOL

Bursalı Türk Sanat Müziği duayenlerinden bestekar Erdinç Çelikkol yaşamını yitirdi…

Eski Bursalı olup da Erdinç Çelikkol’u tanımayan yoktur… Bursa hoş sedasını, renklerinden birini daha kaybetti.

Benim kuşağım onu çocukluk yıllarından tanır… Yanılmış da olabilirim, ama aklımda kökeninin Kapalıçarşı Havlucu esnafı olduğu kalmış…

Yine ancak eski Bursalıların hatırlayacağı bir düğün salonu vardı; Bursa’da bir ilkti; Kızılay Düğün Salonu… Kayhan Kirişçi Kızı Çıkmazı’nda otururduk. Sokak ve mahalle sakinleri genel olarak Kapalı Çarşı, Kayhan ve Okçular Çarşısı esnafıydı… Dolayısıyla da düğünlerin adresi Kızılay salonuydu…

İşte bizim kuşağın Erdinç Çelikkol’u ilk dinleyişleri orada olmuştur. Dönemin düğünlerinin vazgeçilmez konuğuydu. Onu dinlerken hep radyo dinlemiş gibi olurdum.

(O yıllarda TRT’den başka radyo yoktu ve TRT Türk Sanat Müziği ile Türk Halk Müziği’nin okulu gibiydi… Şimdiki gibi program falan demezdik. Müzik saati, türkü saati, arkası yarın saati, radyo tiyatrosu saati, diye takip edip dinlerdik…)

1938 yılında Bursa’da dünyaya gelen Erdinç Çelikkol, yaşam hikayesine göre 13 yaşında 1951 yılında Bursa Türk Musikisi Derneği’nde müziğe başlıyor… Dönemin, İzzet Gerçeker, Ekrem Yöntem, Yaşar Kızılay, Mehmet Kutlugün, Musa Kumral, Nebahat Üner ve Emin Ongan gibi değerli hocalarından yararlanıyor…

1983-2000 yılları arası Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’nda şef, genel sanat yönetmenliği ve müdürlük yaptı.  2003 yılında emekli olana dek Kültür Bakanlığı Bursa Klasik Türk müziği Korosu Şefliğini üstlendi….

Geride Türk Sanat Müziği klasiğine dönüşmüş çok sayıda bestesinin yanı sıra yetiştirdiği çok sayıda öğrencileri,  konservatuar için yazdığı 2 cilt ve 1300 sayfadan oluşan Türk Mûsıkîsi Bilgileri ile Arapça, Farsça ve Osmanlıca kelimelerin açıklandığı Türk Mûsıkîsi Dili kitabını bıraktı…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?