USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Söğüt Şenlikleri’ne Yörük ve Türkmenlerden tepki

Söğüt Şenlikleri’ne Yörük ve Türkmenlerden  tepki
08-09-2023

İrfan Tatlıoğlu’nu kent ve ülke  kamuoyu 2004-2019 tarihleri arasında 3 dönem yaptığı Orhaneli Belediye Başkanlığı’nın yanı sıra  Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’nin oluşumu için Türkiye genelindeki çabasından tanır…

İrfan Tatlıoğlu  Yörük ve Türkmen derneklerini ülke genelinde bir araya gelip federasyonlar olarak örgütlenmesine ve birlik oluşturmasına öncülük etmiştir…

2016 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’ne 2 konfederasyon, 15 federasyon ve 90 dernek üye…

Genel Başkanlığı’nı ise kuruluşundan  itibaren İrfan Tatlıoğlu yürütüyor…

İrfan Tatlıoğlu ve Yörük, Türkmen STK'ları Birlik kurulmadan önce de "Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri’ne katılıyorlardı…

Son 20 yılda birkaç kez gitmişimdir. Her seferinde de Söğüt Şenlikleri’ne Başkan İrfan Tatlıoğlu’nun kalabalık bir grupla katıldığına tanık oldum…

Hatta ev sahipliğini üstlenip, Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen Yörük ve Türkmen gruplarını, dernek temsilcilerini kıl çadırları dolaştırarak tek tek tanıtmışlığı da vardır…

Şenliğin bu yıl 742’ncisi düzenleniyor. Etkinliğe Yörük Bayramı da deniyor. Anadolu’nun çeşitli coğrafyalarından Türkmen ve Yörükler gelip Söğüt’te Çadır kuruyordu. (Eskiden çok renkli bir şenlikti, anlaşıldığı  kadarıyla bu yıl renkleri solduruldu.)  

'SÖĞÜT ERTUĞRULGAZİ’Yİ ANMA VE YÖRÜK ŞÖLENİ AMACINDAN UZAKLAŞMAKTADIR'

Tatlıoğlu, hoşgörülü, anlayışlı, sosyal yanı ve iletişimi güçlü biridir…

Sosyal medya sayfasından yaptığı açıklamaya bu nedenle oldukça şaşırdım…

Metni birkaç kez okudum…

Başkan İrfan Tatlıoğlu, Yörük ve Türkmenlere yaşatılan dışlanmışlığa  adına tepki veriyor….

Açıklama aynen şöyle başlıyor:

“Bu sene 742. si yapılacak olan Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri, bu törenlerin gerçek sahibi Yörük Türkmenler dışlanarak gerçekleştirilmektedir. Daha önce tamamen Yörükler tarafından organize edilen ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen Yörük obalarının katılımıyla büyük bir coşku içinde kutlanan Ertuğrul Gazi’yi anma şenlikleri, kamu kurumlarının katkılarıyla daha güçlü ve organize hale gelmesi gerekirken tersine bir süreç işlemiş, zamanla gerçek amaç ve içeriğinden uzaklaşarak kaybolmaya yüz tutmuştur.

Önceleri söğüt’e gelen Yörüklerin kendi getirdikleri bulguru, yağı ile yapılan şifalı pilav artık ihaleyle yapılır hale gelmiş, dağıtımı bile protokolün keyfi katılımlarına göre şekillenmeye başlamıştır.

Yörük/Türkmenler bu devletin kurucu unsurları ve bu şölenin de gerçek sahipleridir. Ama şenlikler, Yörük/Türkmen STK’larından koparılmış, kültürel içerikten uzaklaşmış ve siyasilerin çekişme alanı haline getirilmiştir. Bir kara çadırda devlet kurabilen bilinç, küçültülerek, çalgı-çengi işine indirgenmiş, Ertuğrul Gazi’nin kemiklerini sızlatacak, kültürel bağlamdan kopuk resmi törenlere dönüştürülmüştür.

Kutlama komitesinde, devlet kurumlarını temsilen katılan idarecilerin zaman içerisinde değişmesi, oturmuş temayüllerin devre dışı kalmasına ve Yörük-Türkmen camiasını temsil eden STK’ların kutlama etkinlikleri karar ve uygulama aşamasında yeterince yer alamamalarına ya da oluşan aksaklıkların zaman zaman sorumlusu olarak gösterilmelerine neden olabilmektedir.”

'YÖRÜK TÜRKMEN DERNEKLERİ VE İSTİŞARE DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞTIR'

Başkan İrfan Tatlıoğlu, daha önceleri STK temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen ve istişarelerin yapıldığı Kurultay’ın devreden çıkarıldığını ve birkaç kişinin emrivakisine dönüştürüldüğüne dikkat çekiyor:

“Sivil Toplumla işbirliği halinde yapılması gereken şölen, Kamu Kurumu temsilcilerinin yönettiği Birlik ve Vakıf üzerinden yapılan harcamalarla gerçekleştirilmiş, özünden uzaklaştırılmıştır.

Tüm ısrar ve gayretlerimize rağmen, bu alanda en yetkin kuruluş olan ve 3335 Sayılı Yasa çerçevesinde Bakanlar Kurulu Onayıyla kurulan, bünyesindeki 100 e yakın dernek, federasyon, konfederasyon ve vakıf ile uluslararası kültürel işbirliği teşkilatı statüsündeki Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği ile istişare edilmemiş, başta Birliğimiz olmak üzere etkin federasyon ve konfederasyonlara çadır tahsisi yapılmamış, organizasyon belediye başkanının iki dudağı arasında küçültülmüştür.

Kültürümüzle ve Ertuğrul Gazi’nin hatırası ile hiçbir ilgisi olmayan sanatçılara yüksek ödemeler yapılmış, şehrin kısıtlı konaklama alanları bu tür gereksiz organizasyonlara tahsis edilmiş, alanın uzmanı, Bilim Kurulu üyelerine bile kaymakamlıkça verilen konaklama sözü tutulmamış ve ilme, bilime, tarihe mugayir tutum takınılmıştır.

Anadolu’nun dört bir tarafından Söğüt’e gelen Yörük/Türkmenler Türk Kültürü ile hiçbir ilgisi olmayan bir sanatçıyı dinlemeye gelmemektedir. Birbirleriyle kucaklaşmak, kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak, devlet ve millet kaynaşmasını sağlamak için gayret etmektedir. Bütün bunları yetkililere izah etmeye çalıştığımızda da sayın Belediye Başkanı Yörüklere hakaret etmekte, ‘siz gelmeseniz de olur, sizinle uğraşamayız, sizi istemiyoruz’ gibi insani ve diplomatik üsluba aykırı cevaplar vermektedir.

Bu tavrı; devlet geleneğimize ve Müslüman Türk Milletinin erdemlerine aykırı buluyoruz.”

 'SÖĞÜT ŞENLİKLERİNE KATILMIYORUZ'

Başkan İrfan Tatlıoğlu Yörük ve Türkmen STK’ları olarak Söğüt Şenlikleri’ne katılmayacaklarını açıklıyor:

“Bizler burada, yıllardır küçük görüldük, gece yarısı saat üçte çadırlarda istirahat eden kadınlarımız dışarı çıkarılarak, köpeklerle aramalar yapıldı, zaman zaman aç ve açıkta bırakıldık, türbe ziyaretlerinde sopalar yedik, bizimle ilgisi olmayan çeşitli siyasilerin kavgalarının arasında kaldık, çok çeşitli haksızlıklara uğradık, ama bunların hepsini hoşgörü ile sinemize çektik.

 Ancak Yörük Türkmen STK’larına yapılan hakaret hepsinden baskın hale gelip, bizi derinden üzmüştür.

Hizmet etmekle mükellef olduğu Yörük Türkmen camiasına en insaflı haliyle ‘sizinle mi uğraşacağım’ tarzında yakışıksız bir üslup kullanan Belediye Başkanı, atamız Ertuğrul Gazi’nin mirasına, Türk Milletinin engin ferasetine ve Türk Devletinin vatandaş odaklı hizmet anlayışına ters düşmektedir.

Devletimizin kurucu ana unsuru Yörük/Türkmenlere hak ettiği itibar verilinceye kadar Söğüt Şenliklerine Birlik ve bağlı dernek, federasyon, konfederasyon ve vakıflarımız ve istişare ettiğimiz camianın ileri gelen kuruluşlarıyla birlikte katılmama kararı almış bulunuyoruz.”

'SÖĞÜT ŞENLİKLERİ CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNDE YÖRÜK TÜRKMEN STK’LARINCA ORGANİZE EDİLMELİDİR'

Başkan Tatlıoğlu Söğüt Şenlikleri’nin düzenlenmesine yönelik şu öneriyi getiriyor:

“Birkaç yıllık geçmişine rağmen büyüyerek ve amacına uygun olarak devam eden Ahlat-Malazgirt Şenlikleri ve Macaristan Turan Kurultayı yanında, muhteşem ve köklü bir geçmişe sahip Söğüt Şenlikleri gittikçe küçülmekte ve birkaç idarecinin insaf ve izanına terkedilmektedir.

Eğer Türkiye, yeniden bir cihan devleti olmak istiyorsa, yeni Türkiye’nin iddiaları varsa, Yörükleri ve Yörüklüğü de yaşatmalıdır.

Bunu yaparken yetkin, etkin, gövdesi güçlü, Türk Milletinin varlık ve beka davasından başka derdi olmayan ehil STK’larla birlikte hareket edilmelidir.

O yüzden de kurumsal geleneğin oluşması ve bu şenliğin tarafsız olarak organize edilebilmesi için Söğüt Şenlikleri devletimizi temsilen Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve ancak Yörük Türkmen STK’larınca yapılmalıdır.

Denetim Kurulu, Disiplin Kurulu, Yürütme Kurulu, Kırklar Meclisi, Aksakallılar Heyeti, Bacılar Divanı, Delikanlılar Teşkilatı, Onur Kurulu ve 50 kişilik Bilim Kurulu ile uluslararası kültürel iş birliği teşkilatı olarak Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği gerekli koordinasyonu ve üzerine düşenleri yapmak üzere her zaman hazırdır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?