USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Peyzaj Mimarlarında seçim heyecanı

Peyzaj Mimarlarında seçim heyecanı
18-01-2024

Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Bursa Şubesi’nde genel kurul süreci başladı…10 Şubat'ta başlayacak kongrenin seçimli oturumu ise 11 Şubat'ta gerçekleşecek... 

İki listenin yarışacağı yönünde duyumların olduğu odada mevcut Başkan Fulya Akfidan Sevim Çağdaş Peyzaj Mimarları Grubu olarak yönetime talip olduklarını açıkladı…

Aynı zamanda Çağdaş Peyzaj Mimarları’nın şube Başkan adayı da olan Fulya Akfidan Sevim sözlerine şöyle başladı:

“Anayasal bir kurum olan odamızın kurumsal kimliğini ortaya çıkararak, yönetim kurulumuz ve üyelerimizin katkısıyla şubemizi saygın, etkin, katılımcı ve kapsayıcı bir birim haline getirdik.

Ortak aklın ve bilimin ışığında, mesleki anlamda teknik donanımımızın daha ön plana çıktığı, odasına sahip çıkan üye, üyesine sahip çıkan oda yönetimi temel ilkesi ile iki yıl önce yola çıktık. Şimdi de yola birlikte devam etmek için buradayız.

Tüzüğümüzde de yazdığı gibi Odamız, ‘Kamusal yararı korumak, mesleğin gelişmesi, meslek mensuplarının onur, hak, yetki ve mesleki çıkarlarını korumak ve geliştirmek’ amacı ile kurulmuş bir meslek örgütüdür.

Bu amaç doğrultusunda yasalarla bağlı bulunduğumuz TMMOB bütünlüğünde toplum yararına ve mesleğimiz adına, meslektaşlarımızdan aldığımız güç ile odamızın dik duruşunu göstermeye, güçlü bir ses olmaya devam etmek için buradayız.”

‘YEŞİL ALTYAPININ ÖNEMİNE VURGU YAPTIK’

Peyzaj mimarlarının sesi olarak yerel yönetimlerle ilgili kuruluşlar nezdinde mesleğin önemine dikkat çektiklerini anlatan Fulya Akfidan Sevim sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bursa’nın Dünya standartlarında bir kente dönüşebilmesi için ekolojik ve sosyal boyutlar kapsamında mesleğimizin payına düşen tüm katkıları koymaya gayret ettik.

 Her fırsatta yeşil altyapının önemine vurgu yaptık. Türkiye’de “Yeşil Bursa” olarak bilinen kentimizin bu niteliğini geri kazanabilmesi için kent kimliği ve kültürel bellek açısından da yapılması gerekenler üzerine kafa yorduk; TMMOB İKK ile ayda bir yapılan rutin toplantılarda özellikle bu konuların üzerinde durduk. 

Bitkileri tasarım ve planlama unsuru olarak kullanabilen, mekânsal planlama ve tasarım konusunda ekolojik altyapıya sahip tek meslek olmamızın kıymetini her platformda vurguladık.

Bu anlamda, Bursa’nın yaşanabilir bir kent olmasında büyük önemi olan Uludağ’ın milli park statüsünden çıkarılarak alan başkanlığına dönüştürülmesi sürecinin yakından takipçisi olduk.

Konu ile ilgili panel ve webinar gibi etkinlikler düzenleyerek, Uludağ hakkında bir akademik yayın dahi ürettik. Bu çalışmalarımızla TMMOB İKK ve yerel basın nezdinde farkındalık yarattık ve sürecin yakından takipçisi olduk, olmaya devam ediyoruz.”

BUÜ VE BTÜ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ

Ve… Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile hem öğrenci bazında hem de kurumsal ilişkilere atıfta bulundu:

“Bizi şube olarak büyütecek ve güçlendirecek temel itici gücün Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nde bulunan peyzaj mimarlığı bölümleri olduğunun bilincinde olarak, şube ile öğrenciler arasında entegrasyonun sağlanması üzerine çalıştık.

2022’den bu yana mezun vermeye başlayan iki bölüm, şubemizin üye sayısının hızla artmasını sağlayacak ve Bursa’daki meslektaşlarımızın sayısının artması ile mesleki örgütlülüğümüz güçlenecektir.

Bu noktada asil ve yedek fark etmeksizin yönetim kurulumuzdaki akademisyen sayısını artırmanın önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu sadece öğrenciler ile oda arasında bir köprü kurmakla kalmayacak, şubemizden Bursa genelinde kent ve kıra ilişkin nitelikli raporların da çıkmasını sağlayacaktır. “

Fulya Akfidan Sevim yönetim anlayışlarını da gündeme getirdi:

“Öte yandan, yönetim anlayışımızda asil ve yedek kavramları bulunmamaktadır. Hatta dileyen tüm üyelerimiz talep etmeleri durumunda yönetim kurulu toplantımıza katılıp öneri ve şikayetlerini iletmekte özgürdür.

Hepimiz eşitiz ve hepimiz eşit söz hakkına sahibiz. Her birimizin hedefi aynı: mesleki haklarımızı savunmak, iş ve etki sahamızı genişletmek, Bursa’yı daha yaşanabilir bir kente dönüştürmek, her alanda kamu yararını gözetmek, istihdam alanlarımızı artırmak ve öğrencilere örnek olmak… Ve tüm bunları etik ilkeler doğrultusunda yapmak…”

2 YILLIK FAALİYETLER, HEDEFLER VE PROJELER

Fulya Akfidan Sevim PMO Bursa Şubesi’ndeki iki yıllık faaliyetlerini özetledi:

“Geçtiğimiz iki yıllık süreçte özellikle planlı alanlardaki peyzaj projelerinin ruhsata tabii olması yönünde önemli adımlar attık.

Bursa içindeki tüm belediyeler ve organize sanayi bölgeleri ile görüşerek önemli bir kısmı ile mesleki denetim protokolleri imzaladık. Önümüzdeki süreçte de bu protokollerin tüm belediyeler ve sanayi bölgeleri ile yapılmasını hedeflemekteyiz.

Meslektaşlarımızın kazanılmış haklarının korunarak, meslektaşlarımız arasındaki rekabet ve fırsat eşitliğini sağlamak için caba sarf ettik ve bu amaç ile de sik sik üyelerimiz ile bir araya gelmeye ve onlardan gelen katkılar ışığında hâksiz rekabete geçit vermemeye gayret ettik.

 Bu amaçla ruhsat proje protokolü yapılan belediyeler ve sanayi bölge başkanlıkları ile yakın iş birliği içinde çalışarak bu gibi olumsuz durumları minimize ettik. Proje denetim süreçlerini daha şeffaf hale getirmek ve hızlandırmak için bir kontrol listesi oluşturarak tüm BTB’li üyelerimiz ile paylaştık.

Üyelerimizden gelen tüm katkı ve şikâyetleri titizlikle inceledik ve çözüme kavuşturduk. 

Hem mesleki geleceğimiz hem de ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacını tehdit eden bu eğitim politikaları nedeniyle ortaya çıkan niteliksiz eğitimin olumsuz etkilerini azaltmak ve meslektaşlarımızın bilgi ve beceri düzeylerini yükseltmek için düzenli olarak meslek içi eğitimler, seminerler ve teknik geziler düzenliyoruz. Bu sorunun çözümü için genel merkez ile koordineli bir şekilde eğitimin kalitesini yükseltmek ve mesleğimizi reel eğitim politikalarının gerekliliği konusunda ulusal çapta çalışmalar yapıyoruz.

Sağlıklı kentler ve güvenli alanlar oluşturabilmemiz için artık gündemimize oturmuş olan kentsel dönüşümün katılımcı planlama ve tasarım ilkeleri ile, ortak akıl üreterek, kent yöneticileri ve diğer meslek disiplinleri ile multidispliner bir anlayışla, meslek odamızın kamusal denetim sorumluluğu kapsamında, sürdürülebilir çalışmalar içinde olmasına özen gösterdik ve bu çalışmaların devamını önemsiyoruz.

Ayrıca, meslek odamızın teknik gücünü kentin ihtiyacına yönelik kullanabilmek adına yerel yönetimlerle yaptığımız iş birlikleri, kent yöneticilerince kabul görmüştür ve bu da şubemizin güvenilirliğinin önemli bir göstergesi olmuştur.

Bursa İKK ile koordineli çalışarak kent suçlarına karşı sessiz kalmadık, şehrimize sahip çıktık, devam edeceğiz.

 Ülkemizde defalarca yaşadığımız ve geçtiğimiz yıl bir kez daha yaşadığımız şiddetli depremler, yürekleri yakarak binlerce can kaybına neden olmuş ve ülke ekonomisini sarsacak düzeyde tahribat yaratmıştır. Kültürel belleğin en önemli bileşeni olan kent kimliği, depremden etkilenen bölgelerde büyük ölçüde zarar görmüş, hatta kimi yerlerde de yok olmuştur. Deprem bize yapı stokunun önemini hatırlatırken deprem anında ve sonrasında kentsel peyzajın ne denli önemli olduğunu göstermiştir.       

 6 Şubat depremlerinden sonra bölgenin ihtiyacı olan teknik güç ve desteğe, gönüllü üye ve öğrencilerimiz ve yönetim temsilcilerimiz ile yüksek sayıyla derhal dahil olduk. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu her an halkımıza destek olmaya devam edeceğiz. 

Peyzaj Mimarlığı hizmet ve uygulamalarında ne yazık ki yıllardır PMO örgütünün verdiği büyük mücadeleye rağmen yasa yapıcılar ve hatta bir kısım meslektaşlarımız tarafından bu durumun önemi anlaşılmamıştır. Oysaki peyzaj tabanlı şehircilik kavramının ülkemiz açısından bir tercih değil zorunluluk olduğunu son zamanlarda acı deneyimlerle öğrendik. Bizler bunun pesini bırakmayacak genel merkez ile koordineli bir şekilde bu mücadeleyi yerelde vereceğiz çünkü bunun kamusal bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. 

Bunun yanında, peyzaj tabanlı şehircilik kavramının, mesleğimizin saygınlığını arttıracak, ücretli çalışanlara hak ettikleri ücretleri alabilme fırsatı sunacak, meslektaşlarımızın sadece mesleki bilgi ve birikimlerine dayanarak bilgili ve bilinçli bir şekilde mesleğini ifa etme fırsatı sağlayacaktır. Bunun sonucu olarak da kent sakinleri hak ettiği şekilde sağlıklı ve ekolojik kuşaklarla örülü, peyzaj hizmetleri yönünden yeterli yaşam alanlarında yaşama fırsatı yakalayacaktır.

Meslek odası yapılanmasına, hayatın merkezine vicdan, adalet ve merhameti koyarak, mesleki ve toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirme çabasıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlık geleceğine katkı koymak adına TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi’nin 10 - 11 Şubat 2024 tarihlerinde yapılacak genel kurulunda, 4. Hizmet Dönemi seçimlerinde Yönetim Kurulu Başkanlığına adayız. “

FULYA AKFİDAN SEVİM KİMDİR?

1987 yılında Kocaeli’nde doğdu. 2007 yılında girdiği Karadeniz Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünden 2011 yılında mezun oldu ve özel sektörde iş hayatına atıldı.

Kendisi de Elektrik Elektronik Mühendisi olan eşiyle birlikte 2011 yılında tayini sebebi ile Bursa’ya geldiler. “Nesiller arası adalet anlayışını savunmamda büyük katkısı olan” dediği bir kız çocuğu annesi. 2013’ten bu yana peyzaj proje tasarım ofisi, bitki üretimi ve peyzaj müteahhitliği alanlarında çalışmaları olan aile firmasının girişimcisi, üreticisi, yöneticisi ve emekçisi…

Öğrenci iken tanıdığı ve 2011 yılından bu yana aktif rol aldığı Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube’sinin son iki yıldır 3. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?