USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Nilüfer'de devlet okullarına artan talebi karşılayacak yeterli devlet okulu yok!

 Nilüfer'de devlet okullarına artan talebi karşılayacak  yeterli devlet okulu yok!
14-09-2023

 

 

Nilüfer genelde şehrin varlıklı ve eğitimli, meslek sahibi kesiminin yaşadığı bölge olarak bilinir… 
Şehirdeki özel okulların neredeyse hepsi Nilüfer’de…

Ancak Nilüfer’de devlet okulu sayısı yeterli değil…

Son yıllara dek bu sorun olmuyordu… Zira insanlar çocuklarını özel okullara gönderiyordu…

Şu anda insanların gelirlerinde azalma, özel okul ücretlerindeki yüksek artış söz konusu…

Veliler çocuklarını özel okula gönderemez oldu. Hele de 3 ve daha fazla çocuk nasihatini dinleyenler hepten çakılıp, devlet okulu masraflarını yemek ve servis ücretlerini bile zor karşılar hale geldiler…

Aile büyükleri torunlarının eğitim giderlerini takviye ediyordu.

Onlar da enflasyon karşısında eriyen emekli maaşlarıyla kendilerini zor geçindirir hale düştüler.  (6, 7 yıl önce ortalama emekli maaşının yarısı kadar olan 1  öğrencilik özel okul  ücreti, artık üç emekli maaşı eder hale geldi…)
Dolayısıyla artık Nilüfer’de de her kademeden devlet okullarına olan talep arttı…

Aslında Nilüfer’in yerel yöneticileri tarafından yıllardır gündeme getirilen devlet okulu sorunu, artık Nilüfer’de yakısı bir zaruriyete dönüştü…

Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi ve mahalle muhtarları bir araya geldiler…
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına Altınşehir MahalleMuhtarı Melahat Şanal, Ertuğrul Mahalle  Muhtarı Gülten Üstünkaya, Yüzüncü Yıl Mahalle Muhtarı Ayşenur Sayan ile Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz katıldı…
Basın açıklaması ise Altınşehir Mahalle Muhtarı Melahat Şanal tarafından yapıldı…

Basın açıklamasında Nilüfer’deki özel okullara değinildi:

“Doksanlı yıllar itibariyle eğitim alanında başlayan özelleştirme dalgasının geldiği noktada bugün, özel okulların payı ülke genelinde yüzde 30’lara yaklaşırken, büyükşehirlerde yüzde 50’lerin üzerine çıkmış, Nilüfer İlçemizde bu oran yüzde 70’e yaklaşmıştır.”

NİLÜFERLİLER ÇOCUKLARINI ÖZEL OKULA GÖNDEREMEZ VE DEVLET OKULU DA BULAMAZ HALDE!

Ardından da Nilüferlilerin gelirlerindeki düşmeye vurgu yapıldı:

“Görece orta gelir düzeyinde yaşadıkları varsayımıyla çocuklarını özel okullara göndermeleri beklenen Nilüferliler  özellikle son iki yılda yüksek enflasyon karşısında eriyen gelirleri ve artan yoksulluk sebebiyle fahiş oranlara ulaşan özel okul ücretlerini ödeyemez, çocuklarını kaydedecek devlet okulu bulamaz, hasbelkader bulursa da mevcudu 60’lara dayanmış sınıflarda niteliği belirsiz okullara mecbur kalır duruma gelmiştir.”

Melahat Şanal ortak basın açıklamasında muhtarlar olarak neden bir araya geldiklerini anlattı:

“Bizler; Altınşehir, 29 Ekim, 23 Nisan, Balat, Ertuğrul ve Yüzüncüyıl Mahalle Muhtarları olarak, TÜİK 2022 verilerine göre toplam nüfusu 104 bin 951, 5 – 14 yaş arası öğrenci nüfusu 16 bin 728 ve halihazırdaki devlet okullarının toplam kontenjanı 4 bin 238 öğrenci olan 6 mahallenin muhtarları olarak, eşit, nitelikli, ulaşılabilir, kamusal eğitim hakkımızı yani çocuklarımızın geleceğini savunmak için bir araya geldik.

Bir araya geldik çünkü bu 6 mahallenin 3’ünde ilkokul, 5’inde ise ortaokul yok ve ne yazık ki 23 Nisan ve 29 Ekim Mahalleleri’nde ne ilkokul ne de ortaokul mevcut.”

60 YIL ÖNCE KÖY İKEN OKULU VARDI, ŞİMDİ YOK!

Şanal şu çarpıcı örneği verdi:

“Ertuğrul Mahallesi 60 yıl önce köy statüsünde olmasına rağmen bir ilkokula sahipken, bugün 10 yıldır sürdürdükleri eğitim hakkı mücadelesine rağmen halen bir ilkokula sahip değil.

Tekrarlayalım, söz konusu 6 mahallemizde var olan 4 devlet okulunun öğrenci kapasitesi 4 bin 238 ancak bu bölgede 5 – 14 yaş aralığında 16 bin 728 öğrenci mevcut.

Devlet bugün bu bölgedeki öğrenci sayısının sadece 4’te 1’ine yetecek kapasitede kamusal eğitim hizmeti sağlayarak, çocuklarımızın eğitim hakkını engellemekte, bir bakıma bu mahallelerde yaşayan öğrencileri özel okullara, öğretmenleri de güvencesiz, esnek çalışmaya mahkum etmektir.”

Ortak basın açıklamasında talepler gündeme şöyle getirildi:

 “‘Bütçe yok, uygun parsel yok, öğretmen yok, sponsor yok’ diyerek çocuklarımızı özel okullara göndermemizi söyleyen yetkililere sesleniyoruz:

Mahalle sınırlarımız içerisinde bu bölgenin tüm ihtiyacını karşılayacak sayı ve nitelikte, eğitim alanı olarak ayrılmış parseller mevcuttur.  Bütçe bulunacak, öğretmen atanacak, yapmakla yükümlü olduğunuz okullarımız yapılacak!

Çünkü eğitim temel bir insan hakkıdır ve devlet her yurttaşa, kişiliğinin tüm yönlerini geliştirmesi için gereken eğitimi ulaşılabilir bir kamu hizmeti olarak sağlamakla yükümlüdür.

Bugün burada çocuklarımızın kamusal, eşit, nitelikli bir eğitimin sağlandığı okullara kavuşması için mücadeleye başladığımızı ilan ediyor, eğitim hakkına ve geleceğimize sahip çıkacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.”

ALTINŞEHİR’DE BİR İLKOKUL VAR!

Altınşehir Mahalle Muhtarı Melahat  Şanal ile görüştüm…

“Altınşehir Mahallesinde devlet okulu olarak sadece bir ilkokulumuz var. Nilüfer Belediyesi Rotary İlkokulu… Kreş, anaokulu, ortaokul ve lise yok! İlkokulumuz da mahallemize yetmiyor. Yolun bir kısmında oturanları alıyor, diğer tarafında oturanları almıyor.  Yetmiyor. Çocuklarımızın bir kısmı yürüme mesafesindeki okula gidemiyor, başka mahallelerdeki okullara servis ile gidiyor…”

Melahat Şanal başka bir hususa da dikkat çekti:

“Milli Emlak tarafından eğitim alanı olarak Milli Eğitim’e tahsis edilmiş 8 arsa var. İçlerinden 4’ü temiz, okul yapılacak nitelikte.  Buna rağmen mahalleye okul yaptırılamıyor. Aileler özel okullara mahkum oluyor.”

Şanal  mahallesinde 3 bin 500 imza topladıklarını, dün imzaları Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim ettiklerini, önümüzdeki hafta muhtarlar olarak  İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşeceklerini de söyledi…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?