USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YANGINDA KURTARILACAKLAR SOYUT DEĞERLER LİSTESİ

01-04-2024

Hayatımızda beklenmedik felaketler her zaman var olmuştur ve olmaya da devam edecek. Yangın gibi doğal afetler, sadece can güvenliğimizi değil, aynı zamanda maddi varlıklarımızı da tehdit eder. Bu tür durumlarda, kurtarılacaklar listesi ve yapılacaklar genellikle maddi varlıkların üzerinden planlanır. Özellikle kurumsal şirketlerde her zaman acil durum planı, acil durumda ilk kurtarılacaklar planı vardır.

Pekiiii bir yangın olduğunu ama maddi varlıklara değil, şirketin manevi varlıklarına zarar verdiğini düşünün. Bu soyut varlıklarınızın yok olma ihtimali var. Sigortası olanların en azından bir kısmını telafi edebiliyorsunuz. Hangilerini sigortalayabilirdiniz? Hangilerini yedekleyebilirsiniz? Hangileri hangi yolla yangında yok olmaması için koruma altına alabilirsiniz?

Neler olabilir bu manevi varlıklar?

Firmanızın veya ürünlerinizin marka tescilleri.

Ar-Ge çalışmaları sonucunda yaptığınız buluşlar. Bu buluşlara aldığınız patent veya tasarım tescilleriniz.

Yaptığınız yazılımlar.

Yazdığınız kitaplar.

Müşteri verileriniz.

Şirket kültürü ve değerleriniz.

Çalışan motivasyonunuz.

Sosyal medyanız, internet sayfanız.

Bilgimiz, aldığımız, çalışanlarımıza aldırdığımız eğitimler.

Bazen bunların hiçbirini kaybetmeyeceğimizi düşünürüz, hiç yangın çıkmayacağını. Bunların bazılarını kaybeden pek çok firmaya rastladım, siz de rastlamışsınızdır. Benim başıma gelmez demememiz gereken konular bunlar. Önemli olan önlem almak. Kendimize bunlarla ilgili kurtarılacak öncelik sırası yapsak acaba ne çıkardı. Biz en çok hangisinin yok olmasından korkardık. Bunları bir hatırlayalım istedim.

Bunları korumak için yapabileceğimiz şeyler var;

Bir markanızın veya buluşunuzun olmasının bir önemi yok, tescil almalısınız. Hatta sonrasında takibini yapmalısınız.

Yazılım ve kitap gibi fikri mülkiyetlerinizi telif hakları ile koruma altına almalısınız. Verilerinizi yedeklemeli, şirket kültürünü gelecek nesillere ve tüm çalışanlara aktarmalısınız. Adınıza kayıt aldığınız tescilleri ve domainlerin zamanlarını takip etmelisiniz. Her daim çalışanlarınıza bütünün bir parçası olduğunu ve kıymetli olduğunu hissettirmelisiniz.

Şirketimizin büyüklüğü, çalışan sayısı ne olursa olsun soyut varlıklarımızın neler olduğunu çıkarmakta fayda var. Sizin için bunlar farklı şeyler de olabilir. Bir liste yapsak ve nasıl koruruz, başına bir şey gelmesini nasıl engellerizi düşünsek. Eminim sizin de yapmanız gereken, atladığınız unuttuğunuz şeyler vardır. Kazasız, sıkıntısız bir iş hayatımız olmasını dileyerek, önlemlerimizi de almamız gerektiğini hatırlatmak istedim. İyi haftalar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?