USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2024 HEDEFLERİ BELİRLENDİ Mİ?

18-12-2023

İnanılmaz hızlı geçen bir yılı daha geride bıraktık. Yaş ilerledikçe mi hızlanıyor zaman, yaptıklarımız arttıkça mı, hedeflerimiz çoğaldıkça mı ? Yoksa hayatta, ülkemizde yaşanan olumsuz durumlardan bir an önce geçse de, bitse bakış açımızdan mı ?

Ne olursa olsun, içimizi karartmadan hep yola devam. Hemen her sektöre hitap eden bir alanda çalıştığımızdan sektörel iniş çıkışlara, değişimlere biraz daha hakim olabiliyoruz. Çin’in tekrar Pazar hakimiyetini sağlaması başta tekstil olmak üzere pek çok sektörü zorladığını görüyoruz. En çok taklitte Çin’de ve oradan dağılan ülkelerde görülüyor. Değişen ekonomik duruma ve düzene göre yeni adımlar atılıyor, yeni pazarlara giriliyor. Türk halkının değişimlere uyumunun çok yüksek olduğunu, cesaret gerektiren adımları daha rahat attığını ve hızlı karar aldığını düşünüyorum. Belki çok ön programlama yapmadan girilen işlere çok tanık olduğumdan, yeni işe giren işletmelerde hızlı süreçler yaşandığını görüşüyorum. Bu her firma için geçerli değil gibi, kurumsal yapıları çok güzlü olan ve bu tür konular için danışmanlık alan firmalar bu bakış açısının dışında.

Ama ben diyorum ki, bu sene biraz daha programlı ve öngörülü olalım. Daha önce program yapmayanlar da, işlerini programlayıp devam edenler de tescil işlemleri açısından kendilerini 2024 için şöyle bir hazırlasın.

Size önerilerim;

Tescilleriniz açısından şirketinizin durumuna bakın; Eski tarihli alınan tesciller bazen eksik kalmış olabiliyor. Unvan değişiklikleri adres değişiklikleri yaşanabiliyor. Logonuz değişmiş , yeni faaliyet alanları eklenmiş olabiliyor. Var olan tescillerden bunların kontrolünün yapılmasında fayda var. Her yıl sonraki yıl için kurumsal yapı ile ilgili yeni kararlar alınır. Bu kararlar şirketinizin en önemli sermayesi olan markanız ve tescillerini için bir düzenleme yapmak öncelikli olmalıdır.

Ocak ayı itibari ile her yıl olduğu gibi fiyatlar artıyor, aralık ayında bu işlemleri yaptırmak çok avantajlı olacaktır. Yeni yıla yenilenmiş tescillerle girmek, daha sağlam bir korumaya sahip olduğunuzu bilmek güveni de beraberinde getirecektir.

Sonrasında da 2024 için yeni tescil hedeflerinizi koyabilirsiniz. Model üzerine çalışan bir firma iseniz tasarım sayınızı arttırmayı ve bunlara tasarım tescili almayı hedefleyebilirsiniz.

Yeni ürünler üreten bir firma iseniz en azından kendinize özgü bir ürün çıkartmayı, buluş yapan bir firma iseniz buluş sayısını arttırmayı hedefleyebilirsiniz. Bu buluşlara faydalı model veya patent tescili almayı planlayabilirsiniz. İhracat yapacağınız ülkeleri belirlediğinizde bu ülkelerde tescil maliyetlerini çıkartmayı ve aşamalı da olsa faklı ülkelerde marka, tasarım patent başvurusu yapmayı planlayabilirsiniz. Yurt dışında aldığınız tesciller varsa farklı ülkelerde ihtiyaç duyup duymadığınızı kontrol edebilirsiniz. Tüm bunlarla beraber pek çok firmanın ihmal ettiği devlet desteklerine 2024’te biraz daha eğilebilirsiniz. Unutmayın ki hemen her firmanın alabileceği bir devlet desteği vardır. Bunların çoğu da hibe olarak verilmektedir. Ve şartlar sağlandığında hemen her firma bu desteklerden yararlanabilmektedir. Bizim işimizle ilgili de, Türkiye’de yapılan tasarım, faydalı model, patent başvurularına, yurt dışında yapılan marka, tasarım ve patent başvurularına hibe şeklinde destekler alınabilmektedir. Bunun üzerine bir eğilin, hem kurumsal yapınızı güçlendirip hem de maddi kazanç elde edebilirsiniz.

İyi haftalar dilerim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?