USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİLGİSAYAR TABANLI BULUŞLAR

27-11-2023

Bir buluşa patent tescili alınabilmesi için 2 aşamalı inceleme sürecinden geçmesi gerekir. Bunlardan ilki buluş konusu ürünün tescil edilebilir ürünler içinde olması yani patentlenebilir ürün olmasıdır.

Aşağıda belirtilen konularla ilgi buluşlari buluş niteliğinde sayılmadığı ve patentlenebilirlik kriterinde olmadığı için ilk aşamada iptal edilir. Bu niteliklerde bir buluş yaptığınızı düşünüyorsanız başvuru yapmadan önce tekrar bir değerlendirin.

* Keşifler, bilimsel teoriler ve matematiksel yöntemler.

* Zihni faaliyetler, iş faaliyetleri veya oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemler.

* Bilgisayar programları.

* Estetik niteliği bulunan mahsuller, edebiyat ve sanat eserleri ile bilim eserleri.

* Bilginin sunumu.

Günümüzde karşımıza sıkça çıkan bilgisayar programları ve aplikasyonlar tek başına buluş sayılmadığı için tescil edilemezler. Bununla beraber bilgisayar programı vasıtasıyla özellikler katılan ve geliştirilen ürünlere, bilgisayar tabanlı buluşlar denir. Bilgisayar tabanlı buluşların tescil alınma ihtimalleri vardır. Bilgisayar programları tescil kapsamına girmemekle beraber, bir ürüne bağlandığından ve teknik bir özellik katıldığında tescil almak mümkündür. Tescilin sağlanabilmesi için başvuruda kullanılan tarifname yazımı oldukça önemlidir. Tarifnamede öncelikle ilk aşamayı geçecek şekilde ürün tanımlanmalıdır. Buluş özelliği taşıyacak şekilde belirtilmeli ve sonrasında 2. Aşama olan yenilik, sanayiye uygulanabilirlik ve buluş basamağını aşma kısımlarıyla ilgili araştırmaya gönderilebilmelidir.

Bu yazılımları içinde bulunduran cep telefonu, kamera veya sensor algılayıcı gibi parçalara atıfta bulunulması ilk aşamadan geçmeyi sağlayacaktır. Makinelerden alınan verilerin, yöneticiye iletilmesini sağlayan cep telefonu 1. Aşamayı geçer. Fakat 2. Aşamada buna benzer buluşlar olması verinin başka bir yere aktarımını sağlayan cep telefonu teknolojisinin daha önce kullanılıyor olması 2. Aşamada yenilik ve buluş basamağı adımını geçmeyeceği için tescil sağlanamayacaktır.

Ayrıca, bir yöntemin sadece bilgisayarda uygulanmasının ötesinde teknik bir karaktere sahip olması halinde, bu yöntemi belirten ilgili bir bilgisayar programının bilgisayarda çalıştırıldığında ileri bir teknik etki yarattığı kabul edilir. İleri teknik etki tescil alınma ihtimalini arttıran bir özelliktir.

Bilgisayar tabanlı bir buluşta ileri teknik etki olup olmadığını anlamak için şu 3 soruyu sormalıyız. Bu sorulardan birinin cevabı evet ise bilgisayar programı ileri bir teknik etki yaratmaktadır.

Bilgisayar programına karşılık gelen yöntem teknik bir etki yaratıyor mu?
Bilgisayar programı bilgisayarın işleyişini ve çalışmasını kontrol ediyor mu?
Bilgisayar programının tasarımı bilgisayarın iç işleyişine ilişkin spesifik teknik hususlara dayanıyor mu?
Bilgisayar tabanlı buluşlarda, buluşu tanımlarken ve tarifnameyi hazırlarken dayandığı teknik parçaların veya buluş konusu ürünlerin yazılması tescil alınmasını sağlarken, bilgisayar tabanlı olarak sağladığı avantajların belirtilmesi yazılım kısmıyla ilgili korumayı sağlayabilir. Her iki kısım birbiriyle harmanlanarak yazılmalı ve tecilin alınmasını sağlayacak bir yapı oluşturulmalıdır. Buna tescil alınmaz denilen buluşlarınızı bu gözle tekrar değerlendirin J iyi haftalar

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?