USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Milletlerarası tahkim ücreti

19-03-2024

4686 Sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu[1] uyarınca, taraflarla hakem veya hakem kurulu arasında ücretin belirlenmesi konusunda anlaşmaya varılamaz veya tahkim anlaşmasında ücretin belirlenmesine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmazsa ya da taraflarca bu konuda yerleşmiş milletlerarası kurallara veya kurumsal tahkim kurallarına yollama yapılmamışsa, hakem veya hakem kurulunun alacağı ücret hususunda 15.03.2024 tarihinden itibaren Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ (Kısaca "Tebliğ")[2] hükümleri uygulanır (Tebliğ m.1/1).

Ancak, hakemlerden birinin, bu Tebliğ'de düzenlenmeyen herhangi bir nedenle görevinin sona ermesi ile hukukî veya fiilî sebeplerle görevini zamanında yerine getirememesi nedeniyle çekilmesi veya tarafların bu yönde anlaşmaları ile hakemlik yetkisinin sona ermesi durumunda ve konusu para ile değerlendirilemeyen işlerde anılan Tebliğ hükümleri uygulanmaz (Tebliğ m.1/2).

Hakemlik ücreti; Tebliğde yazılı hakem ücreti, tahkim davasının açıldığı tarihten itibaren nihaî hakem kararı verilinceye kadar yapılan dava ile ilgili iş ve işlemlerin karşılığı işleri kapsar. Ayrıca, hakem kararının düzeltilmesi, yorumlanması veya tamamlanması halleri için ek ücret ödenmez (Tebliğ m.2).

Hakemlik ücreti, tahkim yargılamasının sona ermesi ile hak edilir. Bu ücret, Tebliğ'de yer alan Ücret Tablosuna göre belirlenir. Buna göre, başkanın ücreti, hakemlerden her birine ödenecek hakem ücretinin yüzde on fazlası olarak hesaplanmak suretiyle hakemler arasında paylaştırılır.

Hakemlerden birinin veya hakem kurulunun Kanun'un 7’nci maddesinin (H) fıkrası uyarınca görevinin sona ermesi halinde, ücret tablosunda yazılı ücretin dörtte birine hükmedilir. Ancak bu Kanun'un 7 nci maddesinin (C), (E) ve (F) fıkraları uyarınca görevin sona ermesi hallerinde hakem ücreti ödenmez.

Anılan Kanun'un 11 inci maddesinin (C) fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentleri gereğince tahkim yargılamasının sona ermesi halinde Ücret Tablosunda yazılı olan hakem ücretinin dörtte birine, (B) fıkrasının (1), (2), (3), (4), (6) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı hallerden birinin, hakem veya hakem kurulunca taraflara delillerin sunulması hususunda Kanun'un 12 nci maddesinin (B) fıkrası uyarınca süre verilmesinden önce gerçekleşmesi halinde ise, Ücret Tablosunda belirlenen ücretin yarısına, süre verilmesinden sonra gerçekleşmesi halinde ise tamamına hükmolunur.

davanın konusuz kalması, feragat veya sulh nedeniyle, hakem veya hakem kurulunca taraflara delillerin sunulması hususunda Kanun'unun 12’nci maddesinin (B) fıkrası uyarınca süre verilmesinden önce sona ermesi halinde Ücret Tablosunda belirlenen ücretin yarısına, süre verilmesinden sonra sona ermesi halinde ise tabloda belirlenen ücretin tamamına hükmolunur (Tebliğ m.5). Hakem veya hakem kurulunca kısmî karar verilmesi halinde ücret, kısmî karar konusu uyuşmazlığın değerine göre belirlenir. Kısmî kararın, nihaî karar olarak verilmesi halinde ise, Ücret Tablosunda yazılı ücretin tamamına hükmedilir (Tebliğ m.6).

İptal davasının kabulü halinde, kabul kararı temyiz edilmezse veya Kanun'un 15 inci maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendinin (b), (d), (e), (f), (g) alt bentleri ile (2) numaralı bendinin (b) alt bendindeki hallerin varlığı sebebiyle kabulü halinde, eski hakemlerden birinin yeniden tayin edilmesi durumunda, Ücret Tablosunda yazılı ücretin dörtte birine hükmedilir (Tebliğ m.7).

Çalışmalarınızda başarı, ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

[1] Kısaca "Kanun"

[2] 7 Mart 2024 Tarih ve 32482 Sayılı Resmi gazete'de yayımlanan Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?