USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kreş ücreti asgari ücretle yarışıyor!

Kreş ücreti asgari ücretle yarışıyor!
28-07-2023

Kadının istihdama katılmasının önündeki engellerin başında çocuklarını ve bakmakla yükümlü olduğu ebeveynleri gözü arkada kalmadan bırakıp işe gidebileceği uygun fiyatlı kreş ya da bakımevi olmamasıdır…

Son dönemde kreş ücretlerinde çok ciddi artışlar yaşandığını duyuyoruz. Bursa’da pek çok özel kreşin ücreti servis de dahil olmak üzere asgari ücreti aşmış durumda…

Çalışan kadınlar için astarı yüzünden pahalı bir durum oluştu… Eğer evinde çocuğuna baktıracak aile büyüğü yoksa çoğu kadın sırıf bu nedenle istihdam dışında kalacak…

Zira… Kreş ücretini ödedikten sonra eline maaşından çok az bir şey ya kalıyor ya da kalmıyor…

ÖZEL KREŞ ÜCRETLERİ UÇUŞTA!

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür yaptığı basın açıklamasında kreş sorununa dikkat çekti:

“Çok daha fazla kadınımızı üretim ve istihdama katmamız gerekirken, çalışan kadınlarımızın işlerini kaybetme tehlikesiyle yüz yüze gelmiş bulunuyoruz.”

Çalışan kadını ve aileleri tehdit eden kreş sorunundan söz ediyoruz. Dayanılmaz hayat pahalılığı kreş fiyatlarını dar gelirli büyük kesimler için ulaşılamaz seviyeye çıkarmıştır.

Özel kreş fiyatları asgari ücretle yarışmaktadır. Ocak ayında 4 bin 800 lira olan bir kreş şu anda 12 bin liradır.”

Bunlar Ankara’daki özel kreş fiyatları…

Başkan Oygür “Ankara’da özel kreş fiyatları 7 bin ile 20 bin lira arasında” olduğuna, resmi kurumlardaki kreşlerde de yüksek artışlar olduğuna dikkat çekiyor:

“Yalnız özel kreşler değil resmî kurumlara bağlı kreşlerde de son bir yıl içinde yüksek artışlar olmuştur.

Bazı kurumlarda kreş fiyatı yüzde 200 artarak bir anda üç katına çıkmıştır. Bir üniversitede kreş ücretine geçen yıl yüzde 133 zam yapılmış, bu yıl da yüzde 185 zam yapılarak fiyatı 6 bin 500 liraya çıkarılmıştır.”

Bursa’dakiler de çok farklı değil…

Başkan Prof. Dr. Oygür asgari ücret alan işçilerin oranına dikkat çekti:

“Türkiye’de işçilerin yüzde 50’den fazlası asgari ücretle çalışmaktadır. Maalesef emekçi sınıf üzerindeki sömürü bu boyutlara ulaşmıştır.

İki asgari ücretin girdiği bir hanede tek çocuğun dahi kreşe verilmesi artık imkânsızdır. Bazı belediyelerde bulunan kreşlerin de kontenjanları çok sınırlıdır.

Bakacak aile büyüğü de yoksa kadın için tek çare işini bırakmaktır. Şundan eminiz; bu kreş zamlarıyla birlikte, küçük çocukları olan dar gelirli hanelerde şu anda annenin işi bırakması üzerine hesaplar yapılmaktadır. Kadının çalışma hakkının gaspıdır bu!

Ülkeye da yazıktır! Biz kadın çalışan sayımızı hızla arttırmak zorundayız. Kadın istihdamında çoğu ülkenin gerisindeyiz; OECD ülkeleri içinde de en alt sıradayız.

 Kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından bile azdır. ‘Ev işleriyle meşgul’ kadın nüfusumuz 11 milyondur.

Kadın için daha konforlu sayılan kamu sektöründe dahi çalışanların ancak dörtte biri kadındır.”

KADINLAR ÜRETMEK İSTİYOR; AMA…

Kreş sorununa piyasa sisteminin neden olduğunu söyleyen Prof. Oygür, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Kadınlarımızın çalışma hayatını tehdit eden kreş sorununda çözümün adresi devlettir, sözünde ısrarcıyız.

Çocuk doğurmak ve büyütmek milleti, toplumu, geleceği üretmektir. Kadına has bu vasfın kadının çalışma hayatına katılmasını engellememesi ancak devletin kararlı müdahalesiyle mümkündür…
Kadınlarımıza sorduk; illa çalışmak, üretmek istiyor.

Derneğimizin düzenlediği ‘Üretim ve İstihdamda Kadın Zirveleri’nden çıkan sonuçların başında, kadınlarımızın yaşadıkları her zorluğa rağmen çalışma hayatında kalmak istedikleri geliyor.

Bunun için devletten, başta kreş olmak üzere güçlü destek bekliyorlar.”

ÇÖZÜM: DEVLETİN NİTELİKLİ, GÜVENİLİR, UCUZ KREŞ VE ÇOCUK BAKIMEVLERİ AÇMASIDIR

Devletin yurdun her köşesinde nitelikli, güvenilir, ucuz kreş ve çocuk bakımevleri açması gerektiğine vurgu yapan Başkan Prof. Dr. Oygör, kamu ve özel sektöre ait fabrika ve işletmelerde kreş bulunmasının şart koşulmasını gündeme getirdi…

“Güçlü toplum güçlü aileyle mümkündür. Ailenin güçlenmesi ise kadının toplum yaşamına üreterek katılımıyla mümkündür.

Kadın istihdamı ekonomik büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir olmasında belirleyicidir.

 Kadın ve erkeğin eşit düzeyde ekonomide var olması halinde ülkemizin yüzde 30 zenginleşeceği hesaplanmaktadır.

Kadınları ve aileleri kıskacına alan fahiş fiyatlı kreş sorunu şu anda ve derhal çözüme kavuşturulmak zorundadır.

Yukarıda önerdiğimiz çözümler bir süreç gerektirmektedir, oysa durum çok acildir.

Hükümet çalışan ailelere, son zamları karşılayacak düzeyde kreş desteği vereceğini açıklamalı ve aileleri, özellikle de işinden ayrılma kaygısı içindeki çalışan anneleri rahatlatmalıdır.

Cumhuriyetimizin 100. yıla erişmesi mutluluğunu dar gelirli ailelerimizden esirgemeyelim.”

Kreş ile ilgili öneriler çok yerinde…

           Ayrıca yerel yönetimler de kadın istihdamını destekleme bağlamında nitelikli ve makul, asgari ücretli çalışan kadının ödeyebileceği uygun fiyat aralığında kreş ve çocuk bakım evleri üretebilir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?