USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kılıçdaroğlu mitinginden izlenimler

Kılıçdaroğlu mitinginden izlenimler
11-05-2023

Bugün Bursa’da Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı miting vardı…

Miting başlamadan önce İncirli Caddesi’nde yüksek güvenlik önlemleri alınmıştı. Bizim caddede sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan mitinglerinde yüksek güvenlik önlemleri alınır, yan yollar trafiğe kapatılırdı.

 O yüzden önce şaşırdım. Daha sonra İl Başkanı Turgut Özkan’ı görünce nedenini anladım. CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Sinan Ateş’in mezarını ziyaret ettiler, dua ettiler ve karanfil bıraktılar. Ardından da miting alanına geçtiler. 

Mitingde kürsü /sahne alışılagelenin tersine, Haşim İşcan Caddesi ile Gökdere’nin birleştiği noktada kurulmuştu. Ak Parti ve MHP mitinglerinin tam tersi istikametteydi…

MİTİNG ALANINA GİRİŞTE SIKI ARAMA

 

Girişler Meydancık tarafındandı… Miting alanına girerken sıkı bir aramadan geçtik…CHP’li kadınlardan bazıları bu yüzden alana girmedi.

Zira parfüm, ruj da dahil ağırlığı olan her şeyin çöpe atılması istendi.  Erkeklerde sadece bozuk para ve çakmak sorunu vardı.

Ama biz kadınların çantası malum, dolu oluyor. Mitinge gidiyorum diye çantayı boşaltmıştım Allah’tan; 1 çakmak, 2 kalem, kimlik bir de not defteri vardı. Çakmak, kalem ve birkaç lira da bozuk parayı çöpe atıp girdim alana…

Polisler ince aramayı aldıkları emir gereği yaptıklarını söyledi… Doğal… Zira seçime şunun şurasında 3 gün kaldı. Herhangi bir provokasyona karşı Bursa Valiliği gereken önlemi almış.

Statlara girişte uygulanan yönteme başvurulmuş. Yani Kılıçdaroğlu’na ve diğer liderlere çakmak, bozuk para, kalem gibi bir şeyler atılma olasılığına karşı tedbir alınmış…

MİTİNGE KATILIM

Mitinge katılıma gelince… AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin mitinglerine göre katılım düşüktü… 
Emniyet kaynaklarına göre 50 bin kişinin katıldığı söyleniyor.

Emin değilim. Meydancık’taki girişten miting alanına uzanan Gökdere Bulvarı boştu. Aşağıda Haşim İşcan Caddesi ile Gökdere’nin kesiştiği alanda yoğunluk vardı.

İki çarşaflı kadın vardı; Orhangazi’den gelmişler, Kılıçdaroğlu’nu desteklemeye geldiklerini söylediler. CHP mitinglerinin ilk kez katılımcı profilinin değiştiğini gördüm. Önceden yaş ortalaması oldukça yüksekti. Bugün ise ilk kez oy kullanacak olan gençler de miting alanındaydı, her sosyal kesimden kadın katılımı yüksekti.

Miting alanında kadınların yanı sıra gençlerin katılımı da dikkat çekiciydi. Gençler ellerinde mesajlarını yazdıkları kartonlarla miting alanına giriyorlardı…  Coşkulu, katılımcıların heyecanlı olduğu bir mitingdi. Mitingde Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan konuşurken mitinge girişler hala sürüyordu.

Burulaş mitinge katılımcıların ücretsiz ulaşımı için CHP Bursa İl Başkanlığı’nın bilet satın alma talebini kabul etmemişti. Tam miting saatinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Merinos Park’ta düzenlediği konser vardı.

MUHARREM İNCE’NİN CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞINDAN ÇEKİLİŞİ

Mitinge izlemeye gelen CHP’lilerin gündemi ise Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmiş olmasıydı…
İnce’nin dün hastalanması ve mitingleri iptal etmesi adaylıktan çekilebileceğinin sinyalini vermişti zaten…

CHP kulislerinde İnce’ye verilecek oyların dörtte birinin bile Kılıçdaroğlu’na verilmesinin yeterli olduğu konuşuluyor…

Ama özellikle CHP’den dönme İnce taraftarlarının çok bilenmiş olduklarını sosyal medya paylaşımlarında görüyoruz. İnce, kendince FETÖ kumpası üzerinden bir mağduriyet yarattı. Bu mağduriyet oy pusulalarında geçersiz İnce oylarına tepki şeklinde yansıyabilir de…

 

Malum, CHP seçmeninde, özellikle de CHP’li ailelerin ilk kez oy kullanacak Z kuşağında milletvekili aday listelerine yönelik bir tepki var…

Ulusalcılar İYİ Parti’ye yönelirken, solda olanlar ise Yeşil Sol Parti ile İşçi Partisi’ne yöneliyor.

Yine mitingde görüştüğüm CHP’lilerin “Birinci Bölge’de 5 milletvekilini zorladıkları” yönünde bir değerlendirmeleri vardı; (bana göre 4’ü zorluyorlar!) ve şöyle bir yorumda bulundular:

”TİP ve Yeşil Sol Parti burada milletvekili çıkartamıyor. Onlara giden oylar Cumhur ittifakının bir milletvekili daha fazla çıkmasını sağlayacak. Stratejik oy kullanıp CHP’ye oy verilirse birinci bölgeden 4 belki de 5 milletvekili çıkartabiliriz… “

ERKAN AYDIN CHP OSMANGAZİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI

CHP’nin Bursa mitingindeki biz gazeteciler açısından en özel ve farklı açıklama 2024 seçimlerinde CHP Osmangazi Belediye Başkanlığı adayının Erkan Aydın olduğunu açıklamasıydı…

Erkan Aydın milletvekili adayı gösterilmeyince, CHP listelerinde hiç dağ yöresinden aday kalmamıştı. Bu da dağ yöresi seçmende kırgınlık yaratmıştı.

Erkan Aydın ise yeniden aday gösterilmemesine karşın araç giydirmesi yapmış, seçim çalışmalarına adaymış gibi aktif olarak katılmıştı…

Seçime üç gün kala yapılan bu açıklama dağ yöresi oyları üzerinde ne kadar etkili olur bilemiyorum, ama Erkan Aydın bu yeni gelişmeyi hemşerilerine hızlıca duyurmak için elinden geleni yapar…

Öte yandan mitingde Mustafa Bozbey'in Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olduğu da yinelendi. Tanıtımda Bozbey büyük alkış aldı. 

KILIÇDAROĞLU’NUN KONUŞMASINDAN NOTLAR

Öte yandan… Mitingde Bursalılara seslenen Liderler beş aşağı beş yukarı günlerdir başka illerde anlattıklarına benzer şeyler söylediler.
Belki de tüm miting konuşmalarını izlediğimizden olsa gerek, konuşmalara aşina hale geldik

Yine de Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından bazı bölümleri paylaşmak istiyorum.

“…Türkiye’yi beraber inşa edeceğiz. Gençler size bir sözüm var, attığınız tweetlerden dolayı kimse kapınıza dayanmayacak, bu ülkede özgürce yaşayacaksınız.”

“…Sizlerden söz istiyorum. Sandığa giderken geçtiğimiz seçimlerde AK Parti’ye oy veren bir kardeşimizi de ikna edeceksiniz. ‘Bizim evlatlarımızın işi yok, asgari ücretlilerin hali ortada, gel kardeşim Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtalım’ diyerek ikna edeceksiniz, en az bir kişiyi ikna ederek sandığa gideceksiniz.”

“…Benim saraylarda oturma gibi bir merakım yok. Sizler gibi yaşıyorum. Ben evimde, mutfağımda huzurla yaşıyorum. Gazi Mustafa Kemâl’in Çankaya’sına çıkacağız.”

“…Bizler bütün köylerde okulları açacağız. Köylerde Ferhat ile Şirin’in buluştuğu gibi öğrencileri ve öğretmenleri buluşturacağız. 100 bin öğretmenin ataması yapacağız.”

“…Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek, hiçbir ailenin elektriği suyu kesilmeyecek. Ramazan Bayramı’nda emekliler 15 bin lira ikramiyesini görecek. Sen 5’li çetelere baronlara parayı buluyorsun, ben vatandaşa mı bulamayacağım? Kul hakkı yemedim, yedirmeyeceğim. Eğer kul hakkına saygı duyuyorsanız, onların arkasından gitmeyin, bu suça ortak olmayın.”

“…Sinan Ateş’in katillerini bulup adalete teslim edeceğim, Bunları yapanın yanına kar bırakmayacağım.

“…Şehir içindeki tüm hastaneleri açacağım, kapatıyorlar 5’li çetelere para kazandırıyorlar. Neden hasta bir vatandaş evinin yakınındaki hastaneye gidemiyor? Öte yandan uyuşturucu baranlarının kökünü kazıyacağız.”

“…Bursaspor’un yeniden şaha kalkmasını istiyoruz. Bu konuda üstümüze düşen ne varsa yerine getireceğiz.”

“…Bu ülkenin her karışına huzuru bereketi götüreceğiz…”

Kılıçdaroğlu konuşmasında "52 yıllık yerli ve milli otomotiv şehri Bursa size söz veriyor" pankartını yüksek sesle okudu... 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?