USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kadın STK ve kooperatiflerinde öncü belediye: Yıldırım

Kadın STK ve kooperatiflerinde öncü belediye: Yıldırım
25-12-2023

Yıldırım Belediyesi Bursa’da kadının istihdam ve üretimdeki yerini destekleyen yerel yönetimlerin başında geliyor… Açtığı iş garantili kurslarıyla, işveren buluşmalarıyla kadınların istihdama katılmasını desteklerken yine açtığı çeşitli kurslarla meslek sahibi olması sağlanıyor… Ayrıca Eğitim ve Girişimcilik Merkezleri ve desteklediği kadın kooperatifleriyle de şehirde lider konumunda…

Kadınların hayatını kolaylaştıran, sosyal ve ekonomik yaşamdaki yerini güçlendiren Yıldırım Belediyesi Fidyekızık Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifini hizmete açtı…

Yıldırım Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü mahallelerde yaptığı saha çalışmalarından hareketle bölgede hangi ürünün öne çıkartılacağı, hangi alanda faaliyet gösterileceği, kooperatif için yeterli potansiyel olup olmadığı değerlendiriliyor. Potansiyel varsa kooperatife yönlendiriliyor… Ya da Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezi açılıyor…

Yılıdrım’daki son kooperatiflerden Fidyekızık Kadın Kooperatifi de farklı bir üretim ve faaliyet alanı belirlemiş durumda. Diğer kooperatiflerden ayrılan yönü ise şöyle:

Fidyekızık Kadın Kooperatifi’nde mutfak ve ipek dokuma atölyesi bulunuyor.

Bölgede geçmişten günümüze gelen kestane üretimi ve ipek dokumanın tekrardan hayat bulduğu kooperatif ile hem bölge kadınları ekonomik ve sosyal yönden güçlendirilmesi sağlanıyor hem de bölgenin turizm potansiyelinin artırılması hedefleniyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın değerlendirmesi ise şöyle:

 “Yıldırım Belediyesi olarak; ‘güçlü kadın güçlü toplum’ mottosuyla, kadınlarımızı hayatın her alanında destekleyen çalışmalara imza atıyoruz. Yıldırım’da hayata geçirdiğimiz onlarca proje için de belki de bizim için en özel olanı kadın kooperatifleri ile kadın eğitim ve girişimcilik merkezlerimiz.

 Bu merkezlerde hem kadınlarımıza mesleki kurslar veriyoruz hem istihdam olanağı sağlıyoruz hem de ürünlerini kendileri satmak isteyen kadınlarımıza e- ticaret eğitimi veriyoruz.

 Ayrıca, gelire ihtiyacı olan ancak kurslara katılamayan kadınlarımızın da evlerine fason iş vererek, ekonomik açıdan destek sağlıyoruz.

Bu merkezler, kadınlarımızın sosyalleşmesi açısından da önemli bir görevi yerine getiriyor. Şu an itibariyle 25 farklı noktada hizmet veren kadın eğitim ve girişimcilik merkezimiz bulunuyor.”

Başkan Yılmaz kadın girişimcilik merkezlerinin yanı sıra kadın kooperatiflerine de büyük önem verdiklerine dikkat çekiyor:

“Kadın girişimciliğinin desteklenmesi, kadınların istihdama kazandırılması ve kadınlarımızın ekonomik potansiyellerini değere dönüştürebilmesi için kadın kooperatiflerinin kurulmasına da öncülük edip, destek oluyoruz.

Şu ana kadar 4’ü tarımsal 8’i ticari olmak üzere 12 kadın kooperatifinin kurulmasına katkı sağladık. Hedefimiz bu sayıyı yakın zamanda 14’e çıkarmak.

Ayrıca 8 ticari kooperatifimiz bir araya gelerek Ticaret Bakanlığı’na üst birlik kurulması için müracaat ettiler. Sınırlı Sorumlu Gülçiçek Hatun Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri Birliği kuruldu. Kadınlarımızın öncülüğünde kurulan bu üst birlik sadece Yıldırım’a değil aynı zamanda Bursa’mızdaki diğer kooperatifleri de bünyesinde barındıracak olup yapılacak tüm çalışmalarda birlikte hareket edilmesi ve geniş bir pazar ağının kurulmasına vesile olacak.

Kadınlarımızın sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirilmesini kendimize görev biliyoruz. Yaptıklarımızın yanı sıra, bu yolda yapacak daha çok işimiz var. İnşallah çalışmaya, üretmeye ve kadınlarımıza destek olmaya devam edeceğiz…”

Şunun şurasında yerel seçimlere 3 ay gibi kısa bir süre kaldı…

Belediye başkan adayları belli değil… Muhtemelen AK Parti Oktay Yılmaz’ı yeniden aday gösterir… Yine de açık kapı bırakmak gerekir, zira siyaset bu hiç belli olmaz…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?