USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kaçak yapıda "Seçim öncesi yıkmazlar, sonra da af çıkar" algısı

Kaçak yapıda "Seçim öncesi yıkmazlar, sonra da af çıkar" algısı
01-05-2023

6 Şubat depremlerinde Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük yıkımını yaşadı… 10 ili etkileyen depremde en fazla can kaybı ise Hatay’da yaşandı. Neredeyse 3 ay oldu.

Depremde 50 binin üzerindeki can kaybının en büyük nedeni ise yapı stoklarının depreme uygun olmayışıydı… 11 ilde bulunan TOKİ konutlarının tamamı can kaybına sebep olmaksızın ve hasarsız  atlattı…

Artık herkesin kafasına dank etti ki, kaçak yapıları resmileştiren imar afları depremsellik açısından büyük zafiyet yaratıyor… İktidar Partisi bile 6 Şubat depremleri sonrasında “Bir daha imar affına izin verilmeyeceğini” bildirdi…

Yıllardır kaçak yapı yapmaya niyetlenen yurdum insanı genel seçimleri bekler, “seçim öncesi nasıl olsa yıkmazlar, seçimden sonra da af çıkar” diyerek patır patır daha önce almış oldukları arsalara kaçak yapıları diker…

2004 ve 2009 seçimlerinde Yıldırım’da Ankara Yolu’nun altındaki mahalleler ile Gürsu’da Yenidoğan mahallesi’ne gitmiştim… Adım başı beton mikserlerine denk gelmiştik. Vatandaş harıl harıl kaçak yapı yapıyordu… Kimisi iki, üç katlı evinin üstüne bir ya da birkaç kat çıkıyor, kimisi de sıfırdan bina yapıyordu… Hele Yenidoğan Mahallesi şantiyeye dönmüştü... 

Şimdi de vatandaş aynı saikle kaçak bina yapmaya bakıyor. Ancak Şubat depremleri nedeniyle 14 Mayıs seçim öncesinde eskisi kadar yoğunluk yok. Zira iktidar ve muhalefet bileşenlerinde, yerel yönetimlerde depremselliğe ve kaçak yapıya karış algı değişti.

Ama toplumda oluşan kaçak yapı kültürü ve ‘Nasıl olsa af çıkar’ algısı öyle kolay kolay değişmiyor… Bunun delili de son günlerde,iGürsu, Yıldırım Belediyelerinin servis ettiği “Kaçak yapı ile mücadele” haberleri…

Misal Yıldırım Belediyesi’nin 10 Nisan’da servis ettiği haberde “Yıldırım Belediyesi ekiplerinin 2023 yılının ilk 3 ayında 137 kaçak yapının yıkımını gerçekleştirdiği" yer alıyor…

Bu arada kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu ilçelerin başında gelen Yıldırım’da Başkan Oktay Yılmaz kaçak yapıyla mücadele konusunda oldukça kararlı bir tutum içerisinde…

2019 yılından bugüne toplam 762 kaçak bina yıkılmış.  Ortalama 2023 yılında ayda 45,6 kaçak yapı yıkılmış…

2019’dan 2022 Aralık (dahil) 31 ayın ortalaması 31,7… (Ortalama 1 güne 1 kaçak yapı düşüyor)

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz diyor ki:

“Kaçak yapı tespit çalışmaları aralıksız sürüyor. Hazine ve tarım arazilerini korumaya, kaçak yapılarla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.

 İnsanlarımızın can güvenliğini riske atacak, şehir kimliğine zarar verecek yapılaşmaya hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz. Kararlılıkla sürdürdüğümüz kaçak yapıyla mücadelemiz bundan sonra da artarak devam edecek…”

GÜRSU'DA ADI GİBİ YENİ DOĞAN BİR MAHALLE

Gürsu’da neredeyse tamamı kaçak yapılardan oluşan adı gibi bir mahalle var: Yenidoğan…

Gürsu Belediyesi’nin 28 Nisan’da geçtiği haberde ise bir rekor yer alıyor…

1 günde 6 kaçak bina yıkılmış; beşi Yenidoğan Mahallesi’nde… Gürsu Belediyesi’nin haber bülteninde ise şu  ifadeler yer alıyor:

“Gürsu Belediyesi son aylarda tarım arazileri üzerine yapılan kaçak depoları yıkmasıyla gündeme gelmişti. Ekipler düzenli olarak gerçekleştirdikleri denetim ve yasal prosedür işlemleri sonrasında yeni kaçak yapıları belirledikten sonra sadece bir gün içinde 6 kaçak yapıyı yıktılar.

Yenidoğan Mahallesi’nde tamamı tek katlı yapımı devam eden inşaat halinde 5 adet yapı yıkan ekipler, ardından Kumlukalan Mahallesi’nde yaklaşık 600 metrekare tarım arazisi üzerine konuşlanmış, kaçak depoyu da yıktı..”

Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ise şu mesajı veriyor:

 “Hem ovayı koruyor hem de ilçemizin yapısını bozan kaçak yapı ile mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz bu konuda oldukça hassas bir süreç yürütüp, yasal olarak her detaya dikkat edip sahada çalışıyorlar.

Bir günde altı yapıyı yıkarak eşine az rastlanır bir çalışma yapıldı. Bunların hepsi Geleceğin Gürsu’sunu daha sağlıklı bir şehircilik anlayışıyla oluşturmak için yapılıyor. Hep beraber bunu sağlayacağız …”

Bursa’da geçmişte genel ya da yerel seçim öncesi yapılan kaçak yapılara oy kaygısıyla dokunulmadı… O günlerden gelen sıkıntıyı ise şimdinin belediye başkanları çekiyor…

Osmangazi’de Hamitler, Emek Mahallesi, Yunuseli, Panayır, Demirtaş gibi bölgelerdeki kaçak yapılaşma, vatandaş eliyle başlayan kentsel dönüşümlerle belli ölçüde önlendi… Osmangazi Belediyesi’nin 5 Nisan’da basına yansıyan yıktığı kaçak yapı Uludağ yolundaki kaçak villa idi.

Nilüfer’de Ocak ayındaki haber bülteninde Çalı, Tahtalı ve Yaylacık Mahallelerinde tarlalara yapılan kaçak binaların yıkıldığı yer aldı… Nilüfer’de kaçak yapılar konuttan ziyade fabrika binası...

Tarlalara kaçak bina yapmak pandemiden sonra çok yaygınlaştı.

Nilüfer’deki  kırsal mahalleler / köyler göz önünde. Ancak şehrin doğusunda, Uludağ eteklerindeki kırsal mahallelerin /köylerin sapa, tepelik bölgelerinde meyve ve sebze bahçelerinin içinde dışı baraka görünümlü, içi betonarme çok sayıda bina var…

Yakın akrabası tarlasına baraka yaparken ihbar eden köylülerin dağ başındaki bu evleri neden ihbar etmediğini merak etmiş, araştırıp soruşturduğumda ise tam bir çarıklı erkan kurnazlığı içerek yanıt almıştım:

“Dağ başlarındaki binaları yabancılar yapıyor. Şikayet etmezler. Onlar alıp ev yaptıkça, beş para etmeyen dağ başındaki tarlaları değerleniyor. 2019'da 100 bin liraya satılamayan tarlalar şimdi 1 milyon liradan alıcı buluyor. O yüzden kimse sesini çıkarmıyor."

Özetle seçim öncesi huylu huyundan vazgeçmiyor, vatandaş kaçak yapı yapmayı sürdürüyor… Ama belediyeler kararlılıkla mücadele ediyor…

 Tüm Belediye Başkanları 6 Şubat depremlerinde afet bölgesine gittiler ve yaşanan felaketi gördüler.

Tamamen yönetmeliklere aykırı, denetim dışı, başı bozukça yapılan binaların depremde nasıl bir felakete ev sahipliği yapacağını artık herkes biliyor. Bu saatten sonra kaçak yapıya göz yumulması olası depremdeki can kayıplarında suç ortaklığıdır.

ADI ULUDAĞ ZİRVESİ, ADRESİ SAPANCA!

Uludağ Ekonomi Zirvesi adı üstünde Uludağ’da 2012 yılında başlamıştı… Bursa’da son olarak gerçekleştiği yıl ise 2018 oldu… Sonrasında pandemi arası verildi.  2022 yılına gelindiğinde ise zirve adres olarak Uludağ’dan Sapanca’ya taşındı…

Adı hala Uludağ olan Ekonomi Zirvesi bu yıl da Sapanca’da gerçekleşti… Maliye Bakanı Nurettin Nebati ve Türkiye’deki pek çok ünlü markanın kurucusu, temsilcisi, ekonomi, iş ve siyaset dünyasının önemli isimleri katılmış…
Merak etmiştim, Bursa firmaları katılmış mıydı? Katılmış…

Bursa’dan Atış Yapı CEO’su Ahmet Atış katılmış ve bir de sunum yapmış… 
Ahmet Atış da Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin Bursa’dan Sapanca’ya gidişine atıfta bulunarak şehre geri getirilmesine yönelik sorumluluk almaya hazır olduklarını bildirmiş…

Şöyle ki:

“Dowtown başta olmak üzere Bursa’da hayata geçirilen pek çok projeyle şehre yeni dimanikler kattık. Bursa’da doğan ve ismini de Uludağ’dan alan Ekonomi Zirvesi’ni önceki yıllarda olduğu gibi yeniden Bursa’ya  taşımak istiyoruz. Bunun için Atış Yapı Şirketler Grubu olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız…”

Neyse…Bursa iş dünyasından bir ismin sesi çıkmış… Asıl açıklama yapması gereken kurum BTSO idi…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?