USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İMO Bursa Şubesi Başkanı Küçükkayalar; "Vagon ihalesi kentimize kalmasın!"

İMO Bursa Şubesi Başkanı Küçükkayalar; "Vagon ihalesi kentimize kalmasın!"
20-07-2023

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Yönetim Kurulu, kentin ulaşım konusunda sorunları, tamamlanmayı bekleyen yatırımları gündeme getirmeyi sürdürüyor….

Son olarak İMO Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar  Bursa Emek- Yüksek Hızlı Tren (YHT) Gar- Şehir Hastanesi Raylı sistemi değerlendirdi…

Küçükkayalar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, Bursa kent içi raylı sistem toplu ulaşımına ilk katkısı olacak projenin ihalesi yapıldığı 2020 tarihinden bu yana aksiliklerle karşılaştığını dile getirdi.

Doğanköy’de yapılan Bursa Şehir Hastanesi’ne ulaşımı rahatlatacak bir yatırım olarak başlanan projenin rölantide olduğunu kaydeden Küçükkayalar, proje, yapım aşamasında inşaatın yavaş ilerlemesi, servis yollarının özellikle hafta sonu ve pik saatlerde Mudanya’ya ulaşımı aşırı zahmetli bir hale sokması, esnafın şikayetleri gibi sorunlar yaşandığına dikkat çekti….

 

Bu hat ile şehir içi raylı sistem hattının hem Bursa Şehir Hastanesi’ne hem de Balat’a yapılması planlanan Bursa-Ankara Demiryolu Hattı istasyonuna bağlanmış olacağını hatırlatan Başkan Küçükkayalar sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Bu sayede Yenişehir Havalimanı’na hızlı ve alternatif ulaşım imkânı da doğacak. Bursa Yenişehir Havalimanı’na kent içinden daha kolay ulaşma imkânı ile birlikte Yenişehir Havalimanı uzak algısını kırıp, havalimanını devamlı çalıştırabilme olanağı da sağlayacak, çok yönlü bir proje…”

 

İHALEYE İTİRAZLAR; DANIŞTAY İPTALLERİ, ZAMAN KAYBI

Küçükkayalar, projenin aşamaları hakkında bilgi verdi:

“Toplam 4 istasyon ve 6,1 kilometre uzunluğunda olacak projede ilk ihale 27 Ekim 2020 de Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce (AYGM) yapıldı.

İhale bedeli 1.6 Milyar TL ve iş bitirme süresi ise 1460 gün olarak belirlenmişti.

2 Nisan 2021 tarihinde temeli atılan projenin inşaatı 5 Nisan 2021’de Danıştay kararıyla durduruldu.

5 Mayıs 2021 tarihinde yenilenen ihale sonrası ilk ihalede 1460 gün olan iş bitim tarihi 700 güne düşürüldü.

 İkinci ihalede güzergahta proje revizyonları yapıldı. İhale bedeli 1,95 Milyar TL oldu. 

Yüklenici firma hazırlıklarını tamamlayıp, Balat’tan Bademli çıkışına, büyük bir şantiye kuruldu.”

 

27 Eylül 2021’de çalışmaların başlaması beklenirken, trafiğin akışı için servis yolu belirlenip, UKOME kararı duyurulmuşken, Danıştay’dan yine iptal haberi geldiğini anlatan Başkan Küçükkayalar süreci şöyle özetledi.

“Planlanan çalışmalara başlanamadı. Bursa halkı çalışmaların bir an önce başlayıp, ilk ihalenin Danıştay’ca iptali nedeniyle oluşan zaman kaybının bir an önce telafi edilmesini beklerken ikinci iptal haberi ile umutsuzluk arttı.

Ama ihaleye itiraz eden firmalar şikâyetlerini geri alınca Danıştay’daki dava sonuçlandı. Fakat iptal kararını İdare Mahkemesi verdiği için Danıştay, kararını yerel mahkemeye gönderdi.

 İkinci ihalede verilen 700 günlük iş bitim tarihide yaşanan duraksamalar ile anlamını yitirdi.

Ne kadar ek süre verildiği bilinmemektedir. 2024 yılı ilk çeyreğinde test sürüşlerinin başlayacağı ve 2024 yılı bitmeden Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı’nın açılacağı bizzat Ulaştırma ve Altyapı eski Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından duyuruldu.

Fakat net bir tarih ne yazık ki yok. Ekonomik durumdan kaynaklı olarak kamuda açıklanan tasarruf tedbirleri ile bu sürenin daha da uzayacağından ve Bursalıların şansızlık halkasına bir yenisinin daha eklenmesinden ciddi endişe duymaktayız.”

 

KOCAELİ METRO ÖRNEĞİ

 

Küçükkayalar söz konusu projede vagonların kimin alacağının belli olmadığına, inşaat işini üstlenen Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün (AYGM) vagon alım işini Bursa Büyükşehir Belediyesine yaptırmak istediği yönünde duyumlar aldıklarına dikkat çekti.

Küçükkayalar, AYGM’nin Kocaeli’nde yürüttüğü metro hattı çalışmasını örnek verdi:

“AYGM’nin üstlendiği Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattında, Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Gebze-Darıca ilçeleri arasındaki kara yolu bağlantısına alternatif bir tercih oluşturularak ulaşım ağını geliştirilecektir.

Metro hattı, Gebze Gar İstasyonu ile Marmaray'ın Gebze İstasyonu'na ve Adliye İstasyonu ile Sabiha Gökçen Metro Hattı'na entegre olacaktır.

Kazı işleri halk arasında köstebek denilen Tunnel Boring Machine (TBM) ile yapılan bu metro hattı için AYGM tarafından özel olarak vagon alım işini içeren bir ihale yapılmıştır. 4 araçlık, 7 set toplam 28 aracı kapsayan bir ihaledir. Kocaeli'nde AYGM tarafından yapılan vagon alım işinin, emsal alınıp Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı içinde uygulanması ve bu aşamada Bursa’nın daha fazla mağdur edilmemesi en önemli talebimizdir.”

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?