USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hekimin tıpta hatalı uygulaması (Malpraktis) – 2

27-04-2023

Mesleki Sorumluluk Kurulu, sağlık meslek mensubu he­kimin, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununu kapsamına giren bir suç işlediğini öğrendiğinde, 4483 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatının öngördüğü usule göre bir ön in­celeme yapar veya yaptırır (SMTİUSTRY m. 8/1). Soruşturma izni, Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun; Cumhuriyet başsavcılı­ğının sağlık meslek mensubu hakkında 5271 sayılı Ceza Mu­hakemesi Kanunu hükümlerine göre soruşturma yapabilmesine izin vermesidir (SMTİUSTRY m. 9/1).

d) Rücu usul ve esasları

Kamu idaresinin hukuk mahkemesinden rücu istemi; kamu kurum ve kuruluşları ve Devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar sebebiyle idare aleyhine açılan davada mahkeme kararına göre idarece ödenen meblağın; ancak kasten görevinin gereklerine aykırı hareket etmek su­retiyle görevini kötüye kullandığı kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı ile tespit edilmesi halinde ilgili sağ­lık meslek men­subu doktordan tazminata konu olaydaki kusur oranı gözetilerek Mesleki Sorumlu­luk Kurulu tarafın­dan belirlenen miktarının öden­mesinin istenilmesine ilişkindir (SMTİUSTRY m.12/2).

aa) Davanın ihbarı ve rücu. İdarenin hukuk mahkemesin­den rücu istemi; ceza mahkemesi kararının kesinleşmesi so­nucunda tespit edilen kasten görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanan sorumlu ki­şiye yani, sağlık meslek mensubu doktora yöneltilir (SMTİ­USTRY m.12/3). Tıbbî işlem ve uygulama nedeniyle tazminat ödenmesi talebiyle aleyhine dava açılan idare, davayı sağlık meslek mensubuna; mesleki malî sorumluluk sigortası bulu­nan sağlık meslek mensubu doktor da sigortacıya ihbar eder (SMTİUSTRY m.12/1).

bb) İnceleme ve karar

Mahkeme kararına göre idarece ödenen meblağın sağlık meslek mensubu hekimden rücuan tazmin edilip edilmeye­ceği hususunda, Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından veri­lecek karara esas olmak üzere sağlık meslek mensubunun görevli olduğu idarece bir inceleme yaptırılır (SMTİUSTRY m.13/1).İdarece yapılan inceleme neticesinde düzenlenen rapor, sağlık meslek mensubu doktorun mesleki malî sorum­luluk sigortası varsa, poliçe ve ekleri ile olayın sigortacıya ihbar edildiğine dair belge ve kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı ile birlikte rücu değerlendirmesine esas olmak üzere, incelemenin tamamlandığı tarihten itibaren yedi gün içinde idare tarafından Mesleki Sorumluluk Kuruluna intikal ettirilir (SMTİUSTRY m.13/2).

Mesleki Sorumluluk Kurul sekretaryası evrakları şeklî ba­kımdan inceleyerek varsa eksikliklerin on gün içinde tamam­lanmasını sağlar (SMTİUSTRY m.13/3).

İdare tarafından ödenen tazminattan dolayı rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgili sağlık meslek men­subu doktorun tazminata konu olaydaki kusur oranı gözeti­lerek Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından bir yıl içinde karar verilir ve ilgili idarelere bildirilir (SMTİUSTRY m.13/4-5).

Mesleki Sorumluluk Kurulunca sağlık meslek mensubu doktordan rücu edilmesine karar verilen miktar, ilgili idare­lerce genel hükümlere göre tahsil edilir (SMTİUSTRY m.13/6; TBK m.41, 45, 74/I-II). Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?