USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Genç üniversite BTÜ dünya sıralamasında!

Genç üniversite BTÜ dünya sıralamasında!
12-07-2023

Bursa Teknik Üniversitesi’nin geçmişi çok yeni… Ancak akademik başarısıyla pek çok eski, köklü, kurumsal üniversiteyi solladı…

BTÜ l 21 Temmuz 2010 yılında Resmî Gazete’de yayınlanan yasa ile Bursa’nın ikinci, Türkiye’nin beşinci teknik üniversitesi olarak resmen kuruldu…

2011 yılında Osmangazi Yerleşkesi tahsis edildi; Bursa Büyükşehir Belediyesinden Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nin bir kısmı kiralandı…

O yıl ilk öğrencilerini aldı… 2012 yılında eski Eğitim Fakültesi’nin bulunduğu Yıldırım Yerleşkesi’nin tahsisi gerçekleşti.

2014 yılında Prof. Dr. Arif Karademir rektör olarak atandı… 2015 yılında Yıldırım Yerleşkesi’nin tadilat ve ek bina işleri bitti ve hizmete girdi…

2016 yılında BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi hizmete girdi…
BTÜ’nün bir ara Kestel’de dağ başında bir yere kampüsünün yapılması gündeme gelmişti… Epeydir ses seda yok, umarım rafa kalkmıştır…

2022 Aralık ayında ise Prof. Dr. Naci Çağlar rektör olarak atandı…

BTÜ, 2020 yılında “2244 Sanayi Doktora Programı” kapsamında kabul edilen 23 proje ile Türkiye 1.’si oldu…

 Bursa Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK 2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde ilk 50'ye giren en genç üniversite olmasının yanı sıra YÖK kriterlerine göre yüzde 18,43 bütçe oranı ile Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan ikinci üniversite olma özelliği de taşıyor.

Başarısında öğrenci sayısının çok yüksek olmayışı da önemli bir etken… 2022-2023 akademik döneminde 7 bin 952 lisans, 2 bin 252’si lisans üstü olmak üzere toplam 10 bin 204 öğrencisi var…

Üniversitelerin öğrenci ve akademisyen sayısı ne kadar çoksa hareket kabiliyeti de o kadar azalıyor…

(Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ise 23 bin 634’ü Meslek Yüksek Okulu, 39 bin 994’ü Lisans, 7 bin 807’si Yüksek Lisans ve Doktora, 2 bin 649’u Tıpta Uzmanlık olmak üzere toplam 74 bin 155 öğrencisi var…)

Bursa Teknik Üniversitesi; dünya üniversiteleri sıralama endeksi Times Higher Education (THE) Etki Sıralaması 2023 yılı sonuçları açıklandı.

BTÜ’nün yaptığı açıklamada yer alan bilgilere göre:

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), “Nitelikli Eğitim” ile “Temiz Su ve Sıhhi Koşullar” kategorilerinde dünyada ilk 300 üniversite arasında yer aldı.

Kurulalı 13 yıl olmasına karşın BTÜ’nün geldiği nokta gerçekten de kutlanacak bir gelişmedir…

Glasgow Üniversitesi tarafından yürütülen Times Higher Education (THE), 2023 yılı Etki Sıralamasında, Dünya genelinde 112 ülkeden 1.600’e yakın üniversite değerlendirmeye alındı.

Times Higher Education Etki Sıralaması, üniversitelerin başarılarını Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda değerlendiren tek performans sıralaması olma özelliği de taşıyor.

Bu yıl açıklanan küresel etki sıralaması kapsamında üniversiteler; “araştırma”, “yönetim”, “eğitim” ve “sosyal destekler” olmak üzere dört ana alanda ve 17 alt kategoride değerlendirildi.

BTÜ TOPLAM ALTI KATEGORİDE İLK 30’A GİRDİ

BTÜ, Times Higher Education (THE), 2023 yılı Etki Sıralamasında altı kategoride Türk Üniversiteleri arasında ilk otuz üniversite arasında kendine yer buldu.

“Nitelikli Eğitim” kategorisinde Türkiye’de 11. sırada yer alan BTÜ, Dünya sıralamasında ilk 300’e girdi. “Temiz Su ve Sıhhi Koşullar” kategorisinde Dünya genelinde ilk 300 üniversite arasında giren Bursa Teknik Üniversitesi, Türk üniversiteleri arasında 7. sırayı elde etti.

“İklim Eylemi”, “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar”, ” Erişilebilir ve Temiz Enerji” kategorilerinde dünya genelinde ilk 600’de yer alan BTÜ, Türkiye’deki üniversiteler arasında ise sırasıyla 19., 19. ve 22. sırada olma başarısının gösterdi.

Dünya genelinde ilk 800 arasında yer aldığı “Yoksulluğa Son” kategorisinde ise BTÜ, Türkiye’deki üniversiteler arasında 19’uncu oldu.

Türkiye’den 79 üniversitenin değerlendirildiği Genel Etki Sıralamasında BTÜ, Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan THE Impact Rankings 2023 genel sıralamasında ilk binde yer aldı.

Genel değerlendirmede BTÜ ile birlikte 43 Türk Üniversitesi daha ilk bin üniversite arasına girme başarısını gösterdi.

Sıralamada, Üniversitelerde yürütülen Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” (SKA) doğrultusunda belirlenen ‘17 Dünya Sorunu’ ile ilgili çalışmalar değerlendirildi.

Üniversitelerin araştırma, yönetim, sosyal yardım ve öğretim düzeyleri ile toplumsal, çevre ve sosyal gelişme üzerindeki etkileri de sıralamanın sonuçlarına yansıdı.

Sonuçlara göre dünya genelinde Avustralya Batı Sidney Üniversitesi birinciliği elde etti. İkinci sırada U.S. Manchester Üniversitesi, üçüncü sırada ise Kanada Queen’s Üniversitesi yer aldı.

 

REKTÖR PROF. DR. NACİ ÇAĞLAR: BTÜ’NÜN LİSTEDE YER ALMASI ÖNEMLİ

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ’nün THE 2023 Etki Listesinde yer almasının önemli ve anlamlı olduğuna dikkat çekti;

“Üniversitelerin BM tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının uygulanma sürecindeki önemli aktörler arasında görülmekte… 

BTÜ bilimsel çalışmalarıyla da adından söz ettiriyor… Günümüzde üniversitelerin topluma olan katkılarının uluslararası endekslerle ölçümlenmesi önem kazandı.

Bu alandaki önemli endekslerin başında gelen THE Impact Ranking’de bu sene de Bursa Teknik Üniversitesi'nin yükselişi devam etti.

Yürüttüğümüz kalite ve akreditasyon süreçleri, uluslararası alandaki çalışmalar ile akademik ve idari personelimizin öz verisi BTÜ’nün başarısının anahtarıdır.

 Kalite çalışmaları ile hedeflerine ilerleyen BTÜ, saygın değerlendirme kuruluşlarının listelerinde her yıl daha da yukarılarda yer alacaktır…”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?