USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Esat Uluumay müzede düzenlenen etkinlikle anılacak

Esat Uluumay müzede düzenlenen etkinlikle anılacak
12-09-2023

Muradiye’de, Şair Ahmet Paşa Medresesi’nde sadece Bursa için değil Türkiye için çok değerli ve önemli bir müze faaliyet gösteriyor…

Müzenin kurucusu Esat Uluumay’ı 5 yıl önce yitirdik. Mirasına sahip çıkan  müze bilimcisi kızı Feyza Uluumay Gökalp, babasının bir ömür boyu birikiminin yansıdığı müzeyi ayakta tutmak ve geliştirmek adına ciddi bir uğraş veriyor….

Feyza Uluumay Gökalp yaptığı duyuruda Esat Uluumay’ı 5. Ölüm yıldönümünde anmak için düzenledikleri etkinlikte “koleksiyonunun ilk kitabının tanıtımını gerçekleştireceklerini  ve  aşure ikram edeceklerini aynı zamanda da Antika satışı yapacaklarını” paylaştı… Etkinlik hafta sonu 16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek…

Program ise şöyle:

“16 Eylül 2023 Cumartesi

12.00 Antika Pazarı açılış

14.30 Esat Uluumay’ın 5. Ölüm yıldönümü anısına kısa konuşmalar ve aşure ikramı

16.00 Uluumay Koleksiyonunu anlatan ilk kitabın tanıtımı

16.15 Vakıf yararına 3 eserlik müzayede

19.00 Antika pazarı kapanış

17 Eylül 2023 Pazar; Antika pazarı… “

BİR BURSA VE TARİH SEVDALISI: ESAT ULUUMAY

M. Esat Uluumay 1939 yılında Bursa'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Bursa'da tamamladı.

 İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde yüksek öğrenim gördü.

32 yıllık iş hayatında özel teşebbüste muhasebecilik ve üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu.

1960 yılında Bursa Kılıç Kalkan Folklor Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı.15 yıl bu derneğin başkanlığını yürüttü.

Dernek Uludağ yöresi kız ve erkek Türkmen oyunları ve çeşitli Anadolu halk oyunlarını da oynuyordu.

Esat Uluumay'ın ekip başkanlığı zamanında, birçok uluslararası festival birincilikleri ve dünya birincilikleri kazanıldı.

O yıllarda halk dansları sayesinde girdiği Türk halk kültürünün güzellikleri karşısında adeta büyülendi ve tutku ile araştırmaya başladı.

Bir kaynaktan yoksun olduğunu gördüğü kıyafet ve takı konusunda derlemelere başladı.

Anadolu'nun yedi bölgesinden arkadaşlarıyla, Ankara merkez olmak üzere,1981 yılında Anadolu Folklor Vakfı'nı kurdu.

1984-94 yılları arasında Bursa Müzeler ve Eski Eserleri Koruma Derneği'nin başkanlığını yürüttü. 1998-99 yılları arasında. Bursa Atlı Spor Kulübü Başkanlığı'nda bulundu.

Bursa Araştırmaları Vakfı yönetim kurulu üyesi ve Nuri Erbak Vakfı mütevelli heyeti üyeliği yapmıştır.

Bursa ve İstanbul'da çeşitli folklor ve etnografya sergileri düzenledi ve konferanslar verdi. Bursa ''Kent Müzesi'' açılışında danışmanlık yaptı.

 Radyo ve televizyonlarda sohbetleri yayınlandı. Bazı TV programlarına danışmanlık yaptı. TRT'’nin çeşitli kanallarında yaşamı ve yaptığı işlerle ilgili belgeseller yayınlandı.

Çeşitli dergi ve gazetelerde makaleleri ve hakkında haberleri yayınlandı.1983 yılında İstanbul'da Avrupa Konseyi'nin 18 sanat sergisi olarak düzenlenen ''Anadolu Medeniyetleri '' sergisinde İstanbul Türk - İslam Eserleri Müzesi'nde 22 adet kıyafeti sergilendi.

Aynı serginin Topkapı Sarayı'nda yapılan ''Çağlar Boyu Takı'' sergisinde takıları sergilendi.

1985 yılında İstanbul'da yine Türk İslam Eserleri Müzesi'ndeki Etnografya bölümünün kıyafetlerini düzenledi.

1992'de İspanya'nın Sevilla kentinde yapılan EXPO-92 Fuarında TC. Devlet Bakanlığı'nın isteği üzerine takı koleksiyonunu sergiledi.

 Yine 1992 yılında Bursa Cumalıkızık Köyünde bir Etnografya Müzesi kurdu.

2002  ve 2005 yıllarında Anadolu Folklor Vakfı Bursa Şubesi olarak Uludağ Üniversitesine yaptığı teklif üzerine üniversite ile birlikte 1. Ve 2.  Bursa Halk Kültürü Sempozyumu’na etkin olarak katıldı.

1960 yılından beri tutku halinde devam ettiği koleksiyonlarını Eylül 2004'te ''Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi'' adı altında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait bina Bakanlar Kurulu onayı ile Bursa Valiliği'ne tahsis edilen Şair Ahmet Paşa Medresesi'nde izlenime açtı.

Esat Uluumay 18 Eylül 2018 tarihinde yaşama veda etti… Şehre ve ülkeye katkısı ise kızı Feyza Uluumay Gökalp aracılığıyla sürüyor… Uluumay’ın  o çok değerli mirasına şehrin ne kadar sahiplendiğine gelince… İşte orası muamma!

(Esat Uluumay’ın yaşam öyküsü kaynak;  uluumay.com)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?