USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dündar "Osmangazi'de dev eserler yapmaya devam edeceğiz.”

Dündar "Osmangazi'de dev eserler yapmaya devam edeceğiz.”
08-02-2024

Bursa'nın nüfus olarak en büyük ilçesi olan Osmangaz'dir... Yeniden aday gösterilen mevcut Belediye Başkanı Mustafa Dündar düzenlediği basın  toplantısında 5 yıllık icraatlarını paylaştı…

Başkan Dündar, sözlerine depremde yaşamını yitirenleri  rahmetle anarak başladı:

"Asrın felaketi dediğimiz 11 ilimizi kapsayan bir deprem yaşadık. Umarım bir daha bu büyük afetlerle imtihan edilmeyiz… 6 Şubat depremi akabinde belediyelerimiz etkin bir şekilde görev üstlendi, arama kurtarma başta olmak üzere çalışıldı. Belediyemizin 440 personeli orada görev yaptı. Depremin olduğu gün sabah saatlerinde arama kurtarma ekiplerimiz yola çıkıp bölgeye ulaştı. Enkaz altından insanlarımızı kurtardık. İlaçlama, temizlik çalışmalarımızı yaptık. Osmangazi Belediyesi'nin yaptığı 100 prefabrik evle orada olduk. Gıda ve çeşitli ihtiyaç malzemelerini temin edip bölgeye ulaştırdık…”

Başkan Dündar, tarihi dokuya verdikleri öneme değindi:

"Bursa bir tarih şehridir. Tarihi dokunun ayağa kalkmasında da Osmangazi Belediyesi öncü olmuştur. Bizler artık rutin belediye faaliyeti olan temizlik işleri gibi tarihi eserlerin restorasyonları da rutin faaliyetler arasına girmiştir. Belediye olarak tarihi mirasa sahip çıkıyoruz. Bursa’da yapılan çalışmalara değinen Dündar “Tarihi dokuyu koruma, restorasyonu hususunda çok önemli projeleri hayata geçirdik. Tarihi dokunun korunması, gelecek nesillere aktarılması sadece belediye  ile olmaz. Planlı ve programlı çalışıyoruz ve bu süreci en düzgün şekilde ilerletmemizi sağlıyor.

Üniversitelerle, akademik kurumlarla çalışarak sur duvarlarını korumayı esas alarak üzerlerine doğal taşlarla tarihi dokuyu bozmadan, koruyacağız. Hanlar Bölgesi'ne baktığımızda yeni bir görüntü ve panorama ortaya çıkmış oldu.”

Başkan Dündar Bursa surlarının orijinal yapısının korunacağı mesajını verdi ve Bursa’nın tarihi şehir vizyonuna atıfta bulunarak “Bursa’da arihi dokunun ayağa kalması için Osmangazi Belediyesi bir öncüdür. Birçok tarihi eserin ayağa kalkmasına sebep olmuştur. 

Başkan Dündar sözlerini şöyle sürdürdü:

Tarihi çalışmalar olurken modernliği koruyan bir panoramamız var biliyorsunuz. Çevre araştırması yaparak restorasyon ve düzenleme yapıyoruz. Hanlar Bölgesi'nde panoramadan çıktığımızda Hisar'a kadar Osmangazi Belediyesi'nin imzası vardır.

Tahtakale'yi yeniden inşa ettik. Cazibe merkezi sosyal bir alan yarattık. Hisar'la ilgili ise üniversitelerle birlikte yaptığımız iş birlikleriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akademisyenlerimizle çevrenin sosyal dokusunu da araştırıyoruz.

Örneğin Hisar'da yaşayan ve yaşamış insanlarla konuştuk ve o çevreyi ona göre düzenledik. Oruç Bey Caddesi, Arkeo Park, Sümbüllü Bahçe gibi çalışmalarımızı vatandaşlardan aldığımız geri dönüşümlere göre düzenledik…”

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Başkan Mustafa Dündar son depremlerden sonra daha bir öne çıkan kentsel dönüşüme atıfta bulundu:

“Kentsel dönüşüm denince akla Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı Mahallesinde Türkiye’de zemin+5 katın uygulandığı proje geliyor. Çok yönlü konuşulup münazara edilip, ona göre bir uygulama sürecinin başlatılması gerekiyor. Yoksa, bugün yıktım bir yeni yere başladım. Ama bütüncül bir çözüm olmaz. Biz bu konuda şehre, bütün bakarak hareket ediyoruz.

Bahsetmiş olduğumuz Bursa’nın tarihi dokusunu koruyarak bu çalışmalara başladık. Hamitler, Güneştepe, Yunuseli, Panayır ve Demirtaş bölgelerimiz kendini yenileyen bölgeler oldu.

Vatandaşlarımızın da bu işi takip ederek kendilerinin de işe dahil olması gerekiyor. Dönüşümü sadece, belediye ve bakanlıktan beklemek doğru değil. Bakanlık ve belediyeyi zorlayarak, ‘biz anlaştık. Biz bu işi yapacağız. Bize şu yönüyle yardımcı olun’ diye bize gelmeleri gerekiyor…

Çekirge Mahallesi’nin yeniden gözde bölgelerden biri oldu. Eski yapılaşma ve bazı binalar boşaltılmış. Ancak yapılan planlamalar ve oradaki vatandaşlarla görüşmeler sonrasında belediye sadece düzenleme ve planlamayı yaptı. Vatandaş kendisi müteahhitle anlaşıp hızlı bir şekilde dönüşümü gerçekleştiriyor. İşte gerçek dönüşümü orada görüyoruz…

Sosyal ve kültürel alanlarla ilgili gerçekleştirdiği ve devam eden çalışmalarından bahseden Dündar, "Panorama, Atletizm Salonu, Osmangazi Meydanı hepsi devasa eserlerdir. Devasa bütçesi olan işlerdir. Huzurevi projemiz olacak. Orada da imkanı olan insanların daha iyi hizmet alabileceği, yaşamlarını sürdürebileceği bir sosyal tesis açıyoruz.

Atletizm salonu açtık. Türkiye'nin en özel projesi. Türkiye'nin en büyük Kapalı Atletizm Salonu'nu yaptık ve bakanlığa devrettik.

 En iyi şartlarda antrenman yapıyorlar. Ardından 37 bin metre karelik Osmangazi Meydanı'mız gerçek bir kentsel dönüşümdür, eskiden göçmen pazarıydı. 2 etap halinde projeyi sürdürüyoruz. Yasal süreçler, proje süreçleri var.

 Şu an makyajını yapıyoruz, temizliyoruz. 31 marttan sonra 2. etaba geçeceğiz inşallah. Vatandaşlara 'burada ne görmek istiyorsunuz' diye mikrofon tuttuk. Hepsi vatandaş isteğiyle yapılmış işlerdir…

Uzun vadeli planlarla hareket ettiklerine vurgu yapan Dündar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece tek proje düşünerek yapmıyoruz. Her şeyi düşünüyoruz. Ne yaparsak vatandaşa katkısı olur diye düşünüyoruz. Kısa düşünürsek, çok uzun vadeli ve yararlı bir proje olmaz. Ne kadar uzun vadeli düşünürsek o kadar yararlı ve katkı sağlayan bir proje gerçekleştirmiş oluruz" diye açıkladı.

2019 seçimleri geldi, aday yaptılar, direkt Panoramanın temelini attık. Bunların hepsi Bursa'nın kalıcı eserleri haline gelmiştir. Osmangazi Meydanı, Bursa Panorama gibi eserler, Bursa yaşadıkça yaşayacaktır. Seçimlerden sonra da Osmangazi için dev eserler yapmaya devam edeceğiz.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?