USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DASKUT hem deprem bölgesinde, hem de Bursa'da sahada

DASKUT hem deprem bölgesinde, hem de Bursa'da sahada
12-02-2023

Beşevler Kadın Derneği ve onun mayası olan Hanımeli Grubu oldukça özel bir sivil toplum kuruluşudur… Aslında bünyesinde yüzlerce kadını barındıran Hanımeli Grubu derneğin mayası olmuştur. Bu STK’yı benzerlerinden ayıran en bariz özellik üretim atölyelerinde üretilen ürünleri ve kimi zaman onların satışından elde edilen gelirleri, sosyal katma değer üreten diğer STK’ları desteklemekte kullanmalarıdır. Hiçbir beklentileri olmadan diğer STK’lara yardımcı olurlar… Dernek Başkanı Dilek Yenen Canbaz ve arkadaşlarının yaptıkları işler başlı başına ve ayrı bir yazı konusudur…

 
Elbette yüreğimizi yakan büyük deprem afetinde depremzedelere destek için koşturdular. Hızla organize olup AFAD’ın listesine uygun yardım topladılar. Kendisiyle konuşurken Doğal Afet Sağlık Arama Kurtarma Derneği DASKUT ile daha önce de işbirliği yaptıklarını, yardım gönüllülerine destek olmak için sıcak çorba ikram etmek üzere dernek merkezine gideceklerini söyledi ve DASKUT’un hem yardım topladığını hem de ekibiyle arama kurtarma çalışmalarına katıldığını anlattı… Çok övgüyle söz edince merak ettim açıkçası…

Dernek Başkanı Tuncay Meriçli, yöneticileri ve gönüllülerinden oluşan ekip deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarına katıldığından kendisiyle görüşemedim… Onun yerine gelini Damla Meriçli ile konuştum...

Ve öğrendim ki, DASKUT arama kurtarmada donanımlı, techizatlı bir ekiple deprem bölgesinde arama kurtarma çalışması yürütürken, Bursa'da ise yardım çalışmaları yürütülüyor. İnsanların yanı sıra sokak hayvanları da unutulmamış, 4 ton mama gönderilmiş. Eş zamanlı olarak da Bursa'ya gelen depremzedelere destek olunuyor, ihtiyaçları karşılanıyor... 

DASKUT’UN 82 KİŞİLİK PROFESYONEL ARAMA KURTARMA EKİBİ DEPREM BÖLGESİNDE

Damla Meriçli DASKUT’un arama kurtarma ekibinin gönüllülerden oluştuğunu anlatarak şu bilgileri paylaştı:

“Ekibimiz arama ve kurtarmada eğitimli bir ekip. Enkaz eğitimi, ilkyardım eğitimi, hepsini tamamlamıştır. AFAD’ın eğitimlerine sürekli katılınıyor, yani enkazda pratik yapılıyor. Sürekli bilgilerimiz güncelleniyor.

Daha önce de DASKUT olarak arama kurtarma çalışmalarına katılındı. Şu anda 82 gönüllü ama arama kurtarmada eğitim almış profesyonel bir ekip deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılıyor…

Gerek arama kurtarma ekip üyelerimiz gerekse saha operasyonunda yer alan gönülüllerimiz arasında her meslekten insan var; mühendis, sağlıkçı, elektrik teknisyeni, oto araç tamircisi hepsinden var. Hepsinin ortak özelliği gönüllü olması…. Hepsi de eğitimlerini tamamlamış kişiler, ayrıca eğitimler sürekli güncelleniyor.”

‘HEMEN HER GÜN BİR, İKİ KİŞİYİ ENKAZDAN CANLI ÇIKARTTILAR’

DASKUT’un deprem bölgesindeki çalışmalarını sordum, şunları anlattı:

“Şu anda ekiplerimiz 10 ayrı yerdeki çeşitli enkazlarda arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Hiç ara vermeden nöbetleşe, devam ediyorlar. Teçhizatlarımız, cihazlarımız hiç duraksız çalışıyor.”

Peki enkazdan canlı kurtarmışlar mıydı? Bu soruya şu yanıtı verdi:

“Ekibimiz hemen hemen her gün bir, iki kişiyi enkazdan canlı çıkarttılar elhamdülillah… DASKUT olarak İzmir depremine de gittik, olduğu günden arama kurtarmanın son gününe kadar oradaydık. Orada da can kurtardık, Ama İzmir, Kahramanmaraş depremlerinin yanında demo gibiydi. Çok üzgünüz, çok büyük bir deprem, 10 ili birden etkiledi, yıkılan bina sayısı çok fazla.”

Ve şunları söyledi:

“Sahadaki arama kurtarma ekiplerimiz ile destek ekiplerimiz afete, depreme yönelik eğitimlerini tamamlamış kişilerden oluşuyor. Ayrıca eğitimler sürekli güncelleniyor, sürekli tatbikat yapılıyor…”

Damla Meriç’e DASKUT’un deprem bölgesine intikal sürecini sordum; verdiği yanıt derneğin profesyonelliğini ortaya koydu:

“DASKUT olarak zaten biz afetlere sürekli hazırız. Biz afete nasıl müdahale edeceğimizi önceden planladık zaten. Eğitimlerimizin bir parçası aynı zamanda. Arama kurtarma çalışmaları için ekipmanlar, teçhizatlar, gereken her şey hazırdır zaten. Sabah 06.00’da hepimiz DASKUD merkezinde toplandık, ekip düzenlendi ve yola çıkıldı.”

DASKUT’UN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM KAMPANYASI

DASKUD aynı zamanda açtığı yardım kampanyası ile deprem bölgesine çeşitli ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardımları da gönderiyor…

Damla Meriçli yardımlar hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Yardımlar dernek merkezimizde toplanıyor, sınıflanıyor ve paketlere yerleştiriliyor. Tamamen Valilik ve AFAD işbirliğinde çalışıyoruz. AFAD’ın ihtiyaç listesi doğrultusunda yardım kampanyamızı yürütüyoruz… Tüm izinlerimiz alınmıştır, her şeyi resmi olarak yapıyoruz…”

24 TIR YARDIM GİTTİ! TIRLAR MUTLAKA REFAKATLİ GÖNDERİLİYOR

Gönderilen yardımların yetkililere teslim edilip edilmediğini de izlediklerini anlattı:

“Biz yardımlarda, Tırlar ile birlikte araç çıkartıyoruz. Refakatli gönderiyoruz. Eğer araç çıkartamazsak mutlaka 2 üyemiz tırda sürücü ile beraber gidiyor. Teslimat ve dağıtımlar görüntülenip gönderiliyor. Anlık rapor alıyoruz. Sürekli takip halindeyiz.

Şimdiye kadar 24 tır gönderdik deprem bölgesine. Bir tır Osmaniye’ye, 6 tır Hatay’a, diğerlerinin tamamı Kahramanmaraş’a ulaştı. Yapılan yardımların yerine gittiğinden eminiz. Kendi bünyemizde oluşturduğumuz takip sistemi var.”

Takip sistemi hakkında ise şunları anlattı:

“Arama kurtarma ekibi tam eğitimli zaten. Bölgeye yardım tırlarına refakatçi olarak giden gönüllülerimizin enkazda arama kurtarma eğitimi olmasa da ‘Enkazda nasıl hareket edilir, zincir çalışmalar nasıl yapılır, arama kurtarma nasıl koordine edilir’ gibi konuların yanı sıra ilkyardım eğitimleri de var. Özetle afet alanında ne yapacaklarını bilen bir gönüllü ağımız mevcut.”

Bakın, bizim tüm ekibimizde mutlaka vale yani refakatçi olur. Bizim için gönüllülerimizin de güvenliği önemlidir. Gönüllü tuvalete bile tek başına gitmiyor, birinin başına bir şey geldiğinde mutlaka haberimiz olsun diye. Yetki kullanımı, araç kullanımı, bir insan enkazdan çıkartılırken nasıl kaldırılması gerektiği gibi konularda eğitimlerini tamamlamış insanlardan oluşuyor sahadaki gönüllülerimiz…”

SOKAK HAYVANLARI İÇİN 8 TON KURU MAMA

DASKUD bir sanayici örgütü, meslek örgütü, SİAD değil; buna rağmen 24 tırlık ihtiyaç malzemesini deprem bölgesine göndermişler… Damla Meriç’e bunu nasıl başardıklarını sordum; anlattı:

“Daha önce de belirttiğim gibi ekibimiz tamamen gönüllülerden oluşuyor. İhtiyaç listelerini sosyal medyadan duyuruyoruz. Ağırlıklı Bursa olmak üzere tüm Türkiye’den destek alıyoruz. Bize ekibimizden, AFAD’tan, depremzedelerden ihtiyaç listeleri geliyor.

Mümkün olduğu kadar sıfır, ürün, çocuk giyim, gıda, bebek bezi, kadın pedi hijyen gibi tüm malzemeleri ayırıyoruz. Her şeyi tek tek kontrol ediyoruz. Tamamen deprem bölgesinin ihtiyaçları doğrultusunda ve koordineli bir şekilde ilerliyoruz…

 Ayrıca Purina Mama sokak hayvanları ya da depremden canlı çıkan, sahipsiz kalan ev hayvanları için kuru ve yaş mama desteği veriyor. Hanımeli, Beşevler Kadın Derneği gibi destekleyen birkaç STK da var. Hep birlikte sokak hayvanları için 8 ton mama gönderdik…

DASKUT aynı zamanda Bursa’ya gelen depremzedelere yönelik de çalışma yürütüyor; Damla Meriçli bu konuda şunları anlattı:

“Bursa’ya gelen depremzedelerle irtibat haline geçiyoruz. Bursa içi çalışan ekibimiz ailelerin ihtiyaçlarını tespit ediyor, kimlik bilgileri alınarak derneğimiz tarafından destekleniyor.”

Yardım malzemesi gönderecek tırları temin etmekte zorluk çekip çekmediklerini sordum:

“Tırları kendi imkanlarımızla, gönüllü destekleriyle temin ediyoruz. Kimi yakıt desteği veriyor. Kimi zaman da tırı kullanan şoförler kendi işçiliklerini almıyor. Az önce şöyle bir durum yaşadık. Biri aradı, ‘Bugün için 3 tırımız var, ürünleri hazırlayın, hemen geliyoruz’ dediler. Yaklaşık 50 kişilik bir ekiple saatlerce aralıksız çalıştık, hazırladık. Yüklemeye hazır hale getirdik, dışarı çıkardık. ‘Hazırladık’ diye aradığımızda bizden yüksek bir meblağ talep edildi. Maalesef bunlar da oluyor. Her şey dümdüz gitmiyor, keşke yaşamasak, ben de bunları dile getirmesem…”

Son olarak Damla Meriçli şunları söyledi:

“DASKUT olarak tüm Türkiye’ye teşekkür ediyorum. İnanılmaz bir milletimiz var. Türk olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Ülkemizde müthiş bir dayanışma yaşanıyor. Çocuğundan yaşlısına, yoksulundan varsılına herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor… Yüzyılın felaketini yaşadık ne yazık ki. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara şifa diliyorum. Bu hepimizin acısı, umarım, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir acı, böyle bir felaket inşallah yaşanmaz…”

Bu çok yönlü ve bir o kadar da topluma hayati alanlarda katma değer üreten DASKUT hakkındaki detaylı bilgilere www.daskut.com^ sitesinden ulaşabilirsiniz. (DASKUT’un aynı zamanda Animal Hayvan Arama Kurtarma ekibi de var. Bu ekip arama ve kurtarmanın yanı sıra sokak hayvanları için besleme de yapıyor.)



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?