USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Daha dengeli dünya için ‘Tek Sağlık’

Daha dengeli dünya için ‘Tek Sağlık’
04-11-2023

Tek Sağlık kavramı pandemi ile birlikte ilgili mesleki disiplinlerdeki odaların ve akademi camiasının disiplinler arası işbirliği olarak daha bir öne çıktı…  

Bu anlamda 3 Kasım dünya Tek Sağlık Günü dolayısıyla BAOB’ta 3 oturum halinde  düzenlenen  Nilüfer Tek Sağlık Sempozyumu hem halk sağlığı hem de akademik  anlamda önem taşıyor…

Sempozyum Nilüfer Belediyesi, Bursa Diş Hekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Tabip Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası,  Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve  Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi işbirliğinde gerçekleşti…

Sempozyuma Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, akademisyenler, akademik oda temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

‘ECZANELERİMİZ BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMET SUNUCULARI OLARAK TANIMLANMIŞTIR’

Açılışta söz alan Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, şunları söyledi:

“Tek sağlık yerel ve küresel  düzeylerde insanlar, hayvanlar ve çevre bakımından ideal sağlık elde etmek için farklı disiplinlerin işbirlikçi çalışmasıdır.

Tek sağlık aslında yeni bir tabir. Tek sağlık komisyonu, tek sağlık platformu ve tek sağlık gelişim ekibi tarafından 2016 yılında 3 Kasım Dünya Tek Sağlık günü olarak belirlenmiştir.

Ancak tek sağlık konsepti oldukça eski zamanlara dayanıyor. Çevresel faktörlerin insan sağlığına etkileri Yunan Hekim Hipokrat'ın yazdığı havada suda ve yerde bulunmaktadır.

Hipokrat halk sağlığının temiz bir çevreye bağlı olduğunu savunmuştur. Bugün eczacılar için de ayrı bir anlam taşıyor.

 Çünkü eczanelerimiz 31 Mayıs 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan genelgede resmen birinci basamak sağlık hizmet sunucuları olarak tanımlanmıştır. Eczacılarımız ve eczanelerimiz birer sağlık bileşenlerimiz olarak sağlık sisteminin vazgeçilmez unsurlarından biridir…”

Erakın sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlığın var olduğu en eski çağlardan biri bilinen meslek gruplarından olan eczacılık ve bu görevi üstlenmiş meslektaşlarımız insan sağlığının iyileştirilmesi ve devamlılığını sağlanması bu kutsal göre eczanelerde, kamuda hastanelerde, dağıtım kanalı, ilaç sanayinde, üniversitelerde canla başla halen sürdürmektedir. Tüm dünyayı etkileyen ve 2020 yılının başında yakın zamana dek etkisini sürdüren kovid-19 pandemi sürecinde yine merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilimizde maalesef 45 binin üzerinde can kaybının yaşandığı 6 Şubat depreminde gösterdikleri çabayı, fedakarlıklarını hiçbir zaman unutamayacağımız sağlık camiamızın gizli kahramanlarına bir kez daha teşekkür ediyorum…"

SAĞLIK KAVRAMINA BAKIŞ PANDEMİDEN SONRA FARKLILAŞTI

Açılışta söz alan Başkan Turgay Erdem şunları söyledi:

“Sağlık kavramına bakış pandemiden sonra farklılık kazandı.

İnsan sağlığının çevre sağlığından, çevredeki diğer canlıların sağlığından, hatta yaşadığımız gezegenin sağlığından bağımsız bir kavram olmadığı ve konuya bütüncül bir yaklaşım göstermek gerekiyor….

Pandemi deneyiminden sonra ‘Tek Sağlık’ kavramının önemi daha iyi anlaşılmış oldu…

Nilüfer Belediyesi olarak sağlık kavramına bakışımız  her zaman bütüncül bir yaklaşım içeriyor. Bu yaklaşımla; Nilüfer’de uzun yıllar kentin havasını, suyunu, gürültü ve elektromanyetik alan kirliliğini izleyip, risk faktörlerini kamuoyuyla paylaştık…”

 

‘SAĞLIKLI YAŞLANIYORUZ’ KAPSAMINDA YAŞLI EV ZİYARET VE BİLGİLENDİRMELERİ

Başkan Turgay Erdem temizlik ve çevre sağlığı hizmetlerine verdikleri öneme dikkat çekti:

“Yeni nesilde çevre duyarlılığı yaratmak için okullarda çevre eğitimleri, atık yağ ve atık pil toplama gibi kampanyalar düzenliyoruz…
İklim krizine karşı farkındalık çalışmaları yapıyoruz…
Kentte kompost kültürünü yaygınlaştırmaya ve her yaştan insanı bu çabaya katmaya çalışıyoruz. İnsana yönelik sağlık hizmetlerindeki eksiği kapatmak için yeni aile sağlığı merkezleri yapıyor, hizmete kazandırıyoruz.

Koruyucu sağlık hizmeti yaklaşımıyla, kendi sağlık ekibimizle kırsaldaki vatandaşlarımızın ayağına gidiyor; tansiyon, şeker ölçümleri yapıyoruz. ‘Sağlıklı Yaşlanıyoruz’ sloganıyla yaz aylarında özellikle yaşlıların evlerine kadar gidip, genel sağlık, beslenme ve ilaç kullanımı gibi konularda bilgilendirme yapıyoruz.”

PANDEMİDE SIFIR VAKA OLAN HUZUREVİ DSÖ’NÜN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Nilüfer Belediyesi’nin ‘Tek Sağlık’ yaklaşımında da öncü bir belediye olduğuna dikkat çekti:

“Sanıyorum pandemi sürecinde de bu yaklaşımla iyi bir sınav verdik. Pandemi sürecinde biz bir belediyenin görev tanımında olmasa da halk sağlığı için ne gerekiyorsa onu yaptık.

Maske ihtiyacını karşılamak için belediyede maske atölyesi kurarak, halka ücretsiz maske dağıttık. Bulaş riskini azaltmak için, kapanma sürecinde hizmetlere ulaşmayı kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa yaptık.

Sağlık çalışanlarına destek vermeye çalıştık. Bu özenli çabalarımız sonucu huzurevimizde sıfır vaka ile sürecin tamamlanması Dünya Sağlık Örgütü’nün de dikkatini çekti.”

‘TEK SAĞLIK FARKLI DİSİPLİNLERİN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMASI’

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, açılış konuşmalarının ardından ‘Çerçeve Sunuş’ oturumunu gerçekleştirdi. İnsanın doğaya çok fazla müdahalede bulunduğunu ifade eden Kumaş, pandemi sürecinde yaşanan zorluklara da dikkat çekti.  Dr. Refik Saydam Parkı'nı açtığı için Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'e teşekkür eden Dr. Tufan Kumaş  'sağlıklı olmayı nasıl sağlarız?' konusundan bahsederek sempozyumun ilk oturumunu açtı. Tam iyilik durumunun sağlık kavramı açısından önemli olduğunu vurgulayan Kumaş, pek çok kavram ve bileşenin iyilik kavramını koruduğunu söyledi. Tek sağlığın neden gündeme geldiğini anlatan Kumaş, insandaki enfeksiyon hastalıklarının yaklaşık 3'te 2'sinin hayvan kaynaklı olduğunun bilgisini verdi.

TÜRKİYE’DEKİ GIDA ENFLASYONU OECD’YE GÖRE NEREDEYSE 1. SIRADA!
Programın 2. oturumu Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Alpaslan Türkkan moderatörlüğünde ‘Sağlıklı, Eşit ve Ulaşılabilir Gıda’ başlığında gerçekleşti.

 Kent Yoksulluğu ve Gıdaya Erişim Başlığı’nda konuşma yapan İnsan Hakları Savunucusu Hacer Foggo, son OECD rakamlarına göre Türkiye’nin gıda enflasyonunda neredeyse 1. sırada geldiğini aktardı:

“Gıdaya erişememek daha fazla sorun haline geliyor. Aynı zamanda bir gurup açlıkla mücadele ederken, bir gurup da gereğinden fazla gıdaya erişim sonucu inanılmaz eşitsizlik, gittikçe derinleşen yoksulluk oldu…”

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr Pınar Okyay ise Gıda Güvencesi ile ilgili konuşma yaptı.

Pandemi ile birlikte yoksulluk ve erişebilirliğin çok ciddi sorun haline geldiğini belirten Okyay, dünya genelinde 43 ülkede ciddi açlık sorunu olduğuna dikkat çekti.

İklim krizi, çatışmalar ve savaşın önemli sağlık sorunu olduğunu anlatan Okyay, “Dünyada kıtlık değil, asıl sorun paylaşma, bölüşme sorunu” diye konuştu.
Programın son oturumunda ise Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Ebru Yalçın moderatörlüğünde ‘Tarım, Gıda ve Hayvansal Gıda Güvenliği’ ele alındı. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fevzi Çakmak, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş ve Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Uysal çeşitli değerlendirmelerde bulundular.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?