USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Cumhuriyete zaman yolculuğu

30-10-2023

“Efendiler! Yarın Cumhuriyet’i ilan edece­ğiz”

Her 28 Ekimde aklıma gelen ve beni çok etkiyen bir söz. Atatürk ‘Nutuk’ kitabında bu sözün söylendiği günü detaylı bir şe­kilde yazsa da, oradaki kişilerin ve kendisinin tam olarak hissettiği şeyi hep merak etmi­şimdir.

Bir koltukta oturup izlediğimi düşünüyo­rum. Yer Çankaya Köşkü. . Mustafa Kemal, İsmet Paşa, Ali Fuat Paşa, Halit Paşa ve Kemalettin Sami Bey’i eve yemeğe davet etmiş. Latife hanım evde yemek hazırlamış, sofrayı kurmuş. Tabakları yiyecekleri koymuş bir yerlere çekil­miş. Beyler hep beraber yemek yiyorlar. Belki ülke sıkıntıların­dan belki hükümetin içinde yaşanan bölün­melerden, belki İsmet paşanın beklenen başkanlığından, heye­canlı seçim beklentilerinden bahsediyorlar. Neler yapılabileceğinden konuşuyorlar. Belki bir yandan yemeklerin lezzetini değerlendiri­yorlar. Ve Mustafa Kemal “Efendiler! Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” diyor.

Kitabında ondan sonrasını şöyle anlatıyor Mustafa Kemal; ‘Orada bulunan arkadaşlar, derhal düşünceme katıldılar. Yemeği bırak­tık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edile­ceği konusunda kısa bir program yaparak arkadaşları görevlendirdim.’

Koltuktan izliyorum gururlarını, heyecan­larını, çalışkanlıklarını, kay­gılarını. 100 yıl sonrasından hissedilebilir mi bu duygu­lar. Hissedilir.

Bir zaman makinesi olsa tarihte nereye gitmek ister­sin deseler o tarihlere git­mek isterdim. Bu değişimin yaşandığı bir ülke içinde olmak, Tabelalarda Arapça­dan Latin Alfabesine geçişi gözlerimle görmek ister­dim. Beyefendilerin fesden şapkaya geçişini, kılık kıya­fetin değişmesiyle sokaklara gelen şıklığa ta­nıklık etmek isterdim. İlk cumhuriyet kadınlarından olmayı çok isterdim, bunun için en başta mücadele edebilmeyi, kurul­masında bir katkım olabilmesini. Buna artık imkanımız ol­masa da devam etme­sine katkımız ve mücadelemiz bitme­meli.

Biz, sonradan cum­huriyetin içine doğan­lar, kuruluş mücadelesini ve az­mini unutmadan, her an yitirilme ihtimali varmış gibi cumhuriyeti savunmamızı, Ata­türk’ün ilkelerinin ışında yürümeyi, minnet ve şükran duygularımızı yitirmemeli, her daim canlı tutmalıyız. Gururla 100. Yılımız kutlu olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?