USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çekirge Rotary, Rotaract ve Interact'ın hizmet koşusu

Çekirge Rotary, Rotaract ve Interact'ın hizmet koşusu
31-12-2022

Çekirge Rotary Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte, 2022 yılı faaliyetleri paylaşılırken, yeni üyelere rozet takıldı ve meslek ödülü verildi…

Özlüce Deluxe salonlarında düzenlenen etkinliğe Çekirge Rotary Kulüp üyeleri eşleriyle birlikte katıldı.

UR 2440. Bölge 2022-23 Dönem Guvernörlüğüne seçilen Bursa Kuzey Yıldızı Rotary Kulübü üyesi geçmiş dönem Başkanı Serdar Durusüt ve eşi Asuman Durusüt de oradaydı.

Toplantıda söz alan Çekirge Rotary Kulüp Başkanı Ahmet Atalay Rotary’nin uluslararası yedi ana ilkesinden söz etti:

“Barış ve Anlaşmazlıkların çözümü”; “Temiz su ve Hijyen”; “Hastalıkların önlenmesi ve Tedavi”; “Anne ve çocuk sağlığı”; “Temel eğitim ve Okur yazarlık”;” Ekonomik ve toplumsal kalkınma”; “Çevreyi Koruma ve Destekleme”…

Toplum için çalıştıklarını anlatan Ahmet Atalay dünya genelinde 160’ı aşkın ülkede 35 bin Rotary Kulübü’nün bu ilkeler çerçevesinde arı gibi çalıştıklarını anımsattı…

26 AĞUSTOS’TA AFYON’DA YÜRÜYÜŞ

Atalay “İki yıllık Kovit döneminden sonra anlamlı işlere imza attık” diyerek Çekirge Rotary Kulübü olarak düzenledikleri üye buluşmalarından, gezilerden söz etti; bazıları şöyle:

Katıldıkları gezilerden biri de Afyon’da Büyük Taarruz’ un 100. Yıldönümüne atfen 25 Ağustos’u, 26 Ağustos’a bağlayan gece yaptıkları yanılmıyorsam 15 kilometrelik uzun, zorlu ve anlamlı bir yürüyüştü…

24 Eylül’de engelli bireylerle birlikte Nemrut Dağı’na tırmanış da oldukça anlamlı bir etkinlikti…

Çekirge Rotary Kulübü’nün katıldığı ve desteklediği etkinliklerden biri de aynı zamanda Kulüp üyesi olan Zerrin Özgüle’nin Başkanlığı’nı üstlendiği Birleşik Uluslararası Sağlık ve Eğitim Gönüllüleri Dernekleri Federasyonu (BUSADER) tarafından düzenlenen meme kanseri farkındalık toplantısıydı.

HASTA VE YAŞLI BAKIMI EĞİTİMİ

Yine Çekirge Rotary’nin en önemli projelerden biri de Kızılay Bursa Şubesi işbirliğinde hayata geçirilen Hasta ve Yaşlı Bakımı eğitimiydi.
Başkan Atalay Hüdavendigar Kadın Dayanışma Derneği bünyesinde evde üretim yapan kadınlarla birlikte hayata geçirilen Toplum Birliği projesinden de söz etti. Bu çalışmada, kadınların üretimine ve ürettiklerinin pazarlanmasına destek verilirken, eğitimler de hayata geçiriliyor…
Rotary Kulüplerinin bir de gençlik örgütlenmeleri var; 7-13 yaş grubu Interact, 18-30 yaş grubu Rotaract Kulübü çatısı altında örgütleniyor…

ÇEKİRGE ROTARACT VE ÇEKİRGE İNTERACT’LARIN HİZMET KOŞUSU  

Çekirge Rotaract Kulübü dönem başkanı Nilay Mutluyazar büyük bir heyecanla yaptıkları çalışmaları anlattı…

Gençlerin yaptığı etkinlikleri yazmaya kalksam bu yazı eskilerin tabiriyle birkaç günlük tefrika olur… Hepsini yazmam mümkün değil… Çekirge Rotary Kulübü’nün tüm etkinliklerine katılmışlar ve kimi etkinlikleri diğer Rotaract Kulüplerinden bazılarıyla ortaklaşa düzenlemişler.  Çekirge Rotary dönem başkanı Nilay Mutluyazar’ın anlattığı, etkinliklerinden bazıları şunlar:

“Her Eve Bir Pati Derneği’ne (HEPAD) bağış; hobi gruplarıyla işbirliği… Sert oynama, krampon ve küfrün yasak olduğu Cinsiyetsiz Futbol turnuvası, çeşitli STK’larla işbirliği…

Bir çocuk değişir, dünya değişir kampanyasına destek, ikinci el bağışları, Can Dostlarımız İçin Dönüştürüyoruz projesi, teşekkür plaketleri yerine ‘1 Teşekkür 3 Nefes’ projesi kapsamında Rotary Barış Ormanına fidan bağışlamak…”

Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Merkezi’nde hayata geçirilen kahkaha terapisi, ritim atölyesi gibi bilinçli farkındalık projesi. Hayat Ağacı Atölyesi’nde annelerle sepet örülmesi.

Yenilenebilir enerji, Çocuk Akademisi, sağlıklı beslenme, işyeri gezileri çevre temizliği gibi pek çok alanda önemli çalışmalara imza atmışlar. Ecotopia’dan söz etti; doğada yok olmayan plastikler toplanıp pet şişelerin içerisine yerleştiriliyor.  
Nilay Mutluyazar “Hey dost” sözcüğünün Hintçe ve Türkçe’de aynı anlamı taşıdığına dikkat çekerek Hintçe ve kendi dilleri olmak üzere Kulüpler arası dil değişimi çalışmasına katıldıklarını anlattı.

Bir de Kadına Şiddete Hayır kamu spotu hazırladıklarını söyledi.

Çekirge Interact Kulübü Başkanı Lal Diker lise öğrencisi, o da muhteşem bir sunum yaptı.

UR 2440. Bölge Federasyon Başkanı R. Serdar Durusüt de toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 “Rotary dostluk ve hizmet için bir araya gelmiş iyi insanlardan oluşur. Uluslararası yapıda olan ve bu sene 117.yılını kutlamakta olan Rotary’nin bugüne kadar, insanlığa ve doğaya yaptığı özverili birçok hizmet, saymakla bitmeyecektir.”

Başkan Durusüt Uluslararası Rotary tarihinde ilk kez bir kadın başkan seçildiğine dikkat çekti:

“Rotary Külüpleri kadın başkan için 117 yıl bekledi. Bizde şu anda 14 Guvernör yardımcısından altısı kadın. Üyelerimizin yüzde 40’ı kadın; hedefimiz yüzde 50!  Başkan Jennifer Jones yeni dönem hedeflerini paylaşırken ’Nasıl bir toplumda yaşamak istiyorsanız, onun inşası için çalışmalısınız’ diye çok anlamlı bir mesaj verdi. Bizler önce bulunduğumuz bölgede, toplumumuzda, dünyada kalıcı ve topluma katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmek için çalışacağız…”

Serdar Durusüt de Rotary’nin 7 ana ilkesini yineleyerek bunların yanı sıra günün ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik pek çok alanda oluşturulan komitelerin de çeşitli çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekti.

ÇEKİRGE ROTARY MESLEKTE ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ AHMET CANBAZ’A VERİLDİ

Daha sonra söz alan Çekirge Rotary Kulüp Başkanı Ahmet Atalay, Meslekte Üstün Hizmet Ödülü’ne klasik otobüsleri ilk kullanıldığı haline döndüren Ahmet Canbaz’ın layık görüldüğünü açıkladı.

Ahmet Atalay şunları söyledi:

Rotary olarak iş ve meslek insanlarının oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşuyuz. Her Roteryenin iş ve mesleğini topluma katkı olarak düşünürüz. İş ve meslek sahibi Roteryenler olarak topluma yararlı olmak için çaba gösteririz. Sayın Ahmet Canbaz çalışmalarıyla bize ve meslektaşlarınıza örnek oldunuz. İş ve meslek onurunuzu, idealinizi takdir ediyor ve sizi 2022-2023 dönemi Meslek Üstün Hizmet Ödülü’nü size veriyoruz.”

Canbazlar Karoser’in sahiplerinden olan Ahmet Canbaz, törene eşi Dilek Canbaz, kızı Dilhan Canbaz Cankurtaran ve eşi Kemal Cankurtaran ile birlikte katıldı.
Ahmet Canbaz’ı uzun yıllardır tanırım. Kendisiyle atölyesinde Şehrengiz Dergisi’ne röportaj yapmıştık.

Ahmet Canbaz hurda halindeki eski otobüsleri alıp, onlara, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden hatta köylerinden; Balkanlardan ve Avrupa ülkelerinden topladığı orijinal parçaları kullanarak restore ediyor…

Ahmet Canbaz’a bir karoser ustasından ya da firma sahibinden ziyade bir karoser sanatçısı diyebiliriz. Korku filmlerinin dekoru olabilecek otobüslere hayat veriyor.

Bu işi de Türkiye’de onun dışında bu kadar başarılı ve emek vererek yapan yok. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı klasik otobüs restoratörleri arasında yer alıyor.

KLASİK OTOBÜS RESTORASYONU YOLCULUĞU

Ahmet Canbaz’ın mesleki yaşamını ve başarılarını Murat Çelen özetledi.

Ahmet Canbaz da törende kısa bir konuşma yaptı:

“Meslek lisesi mezunuyum. Baba mesleğini sürdürüyorum. Babam Rahmi Canbaz mesleğe 14 yaşında eski İpek Han’da çırak olarak başlamış, yıllar sonra kendi atölyesi Hoşgör Karasör’ü kurmuştu. Mesleği, esnaflığı, ahi ahlakını, dürüstlüğü, en önemlisi de sanatkarlığı bize öğretti.

Kendisini 2006 yılında yitirdik, rahmetle, sevgiyle, saygıyla anıyorum. Biz de onun öğretisinin ışığında gelişerek, Türkiye’ye güzel eserler bırakarak bu yolculuğa devam ediyoruz.

Klasik araçlarda ilk bakım ve onarım çalışmamız 2007 yılında İstanbul Armada Otel’e restorasyonunu yaptığımız 1954 model Mercedes otobüs ile başladı. 

2010 yılında Has Otomotive ait 1968 model Magırus bakımını ve restorasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Has Eğitim Vakfı bir klasik otobüs müzesi yapmak istediklerini bildirdiler. Depolarımızda 40 otobüs var. 16’sı bitti. 4’ünün yenilenme işleri sürüyor.”

Bu arada Ahmet Canbaz ve ekibi Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne Burulaş’ın talebi doğrultusunda çocukluğumuzun, gençliğimizin belediye otobüslerinden birini de tamamen yenileyip, aslına uygun restore ederek şehre kazandırdı…

(Burulaş yönetimi değişince, bizim nostaljik belediye otobüsü de bir yerlerde garaja çekilip unutuldu sanırım. Hatırlatması benden…)

Ahmet Canbaz’ı ve onun değerini fark edip ödüllendiren Çekirge Rotary Kulübü’nü kutluyorum…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?