USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa iş dünyasından OVP’ye tam destek ve güzellemeler

Bursa iş dünyasından OVP’ye tam destek ve güzellemeler
07-09-2023

BPR, kimi zaman danışmanlığını üstlendiği iş dünyası STK’larının ekonomiye dair görüşlerini toplu halde derleyip basına servis eder…

Eskiden kendimiz görüş alırdık… Şimdi hepten kolaycı olduk…

Neyse… Mevzu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 yıllık ekonomik hedefleri açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP)…

BPR’nin basın bülteninde yer alan Bursa iş dünyası temsilcileri yeni OVP’yi enflasyon ve TL’nin istikrarı başta olmak üzere temel ekonomik sorunların çözümüne ilişkin yol haritası olarak değerlendirmişler… OVP hakkındaki görüşleri şöyle:

Erdinç Acar – ARSİYAD Yönetim Kurulu Başkanı

Orta Vadeli Program (OVP) ile Türkiye'nin 3 yıllık yol haritası çizildi. Ülkece enflasyonla mücadele ettiğimiz bir süreçte alınan kararlarla ekonomideki sorunların aşılacağına inanıyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi önümüzdeki yeni dönemde de istihdam, ihracat ve üretim odağında çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Fatih Şakir – BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Açıklanan Orta Vadeli Programı, bizler için yol haritası olarak değerlendiriyoruz. Enflasyonla mücadele başta olmak üzere ekonomiyi yeniden yapılandırmaya yönelik açıklanan maddeler kararlılıkla uygulanmalıdır. Önümüzü net olarak görmek yeni yatırımlardan istihdama ve ihracata kadar karar süreçlerimizi hızlandıracaktır.

Ömer Yıldız – BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Orta Vadeli Program ile birlikte içinde bulunduğumuz yılla ilgili makro konular güncellenirken önümüzdeki 3 yıla ilişkin yol haritası da belirlenmiş oldu. Enflasyonla mücadele için alınan kararlar uygulanırsa pek çok ekonomik meselenin üstesinden gelineceğine inanıyoruz.

Şeyda Şençayır – BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı

İş dünyasının önümüzdeki üç yıllık süreçte gerekli hamleleri yapabilmesi için bugün açıklanan Orta Vadeli Program’ın günümüz ekonomik şartlarına çözümler üretecek, ülke ekonomisinin kalbi niteliğindeki her ölçekten, her sektörden iş dünyası temsilcilerinin önünü açacak şekilde kararlılıkla hayata geçirilmesi elzemdir. Ekonominin her alanını kapsayan, mevcut durumu doğru analiz edip çözümler sunan maddelerin kararlılıkla uygulanması başta enflasyon olmak üzere tüm problemlerin giderilmesinde anahtar olacaktır.

Mustafa Gümüş – BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Hayatın her alanında olduğu gibi ekonomi ve iş dünyasında da geleceğe yönelik atılan adımlar, ortak akıl yoluyla mevcut durum ve problemlerin doğru şekilde tespit edilip çözümler üreten planlara bağlıdır. Bu anlamda bugün açıklanan OVP, doğru analiz ve tespitlerle iş dünyasının üç yıllık süreçte önünü görmesi açısından önemli. Üretimimizin, istihdamımızın, iç ve dış pazarlarda ticaretimizin güçlenmesi, ülkemizin her alanda refahını sürdürebilmesi için doğru analizlerle alınan doğru kararların kararlılıkla ve acilen hayata geçirilmesi şarttır.

Murat Kaya – GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Açıklanan Orta Vadeli Program’ın ekonomideki belirsizlikleri ortadan kaldırmasını ümit ediyoruz. Bu da üretim, yeni yatırımlar, istihdam gibi konularda motivasyonumuzu artıracaktır. TL’nin istikrarı başta olmak üzere finansal kesim ve bankacılıkla ilgili konuları içeren kararları çok önemsiyoruz.

 Şeref Demir – İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye’nin ekonomide 3 yıllık yol haritası niteliğinde olan OVP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Enflasyonda tek haneye indirilme hedefi ve fiyat istikrarı başta olmak üzere alınan kararların, hedeflenen ekonomik büyümenin yakalanmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. 2023 hedeflerinde deprem felaketi ve dünyadaki ekonomik gelişmeler nedeniyle sapmalar oldu.  OVP öngörülebilirliği artırarak yatırım ortamına önemli katkılar yapacaktır. Orta vadede ayrıca yabancı yatırımcıyı çekerek büyümeyi artıracak kararlar ülkemiz adına sevindirici. Öte yandan afet riskini minimum düzeye indirecek ve sektörümüzü rahatlatacak kararların uygulanma ihtimallerine olumlu bakıyor ve takip ediyoruz.

Yavuz Kazangil – TOSYÖV Bursa Yönetim Kurulu Başkanı

Bugün açıklanan Orta Vadeli Program, iş dünyasının önümüzdeki üç yıllık süreçte atacağı adımların, alacağı önlemlerin belirlenmesi açısından çok önemli. Ekonominin her alanında hissedilen enflasyonist ortamla mücadele anlamında atılacak kararlı adımlar her ölçekten üreticimizin, ihracatçımızın, ticaret erbabımızın ve çalışanlarımızın geleceğe daha güvenle bakabilmelerini sağlayacaktır. Yanı sıra ihracatımızı, üretimimizi, istihdamımızı destekleyecek gerekli ve yerinde destek paketleri ekonomi çarklarının daha sağlam dönmesini sağlayacaktır.

BPR’nin gönderdikleri dışında  DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’den de “OVP’ye desteğimiz tamdır” şeklinde bir açıklama geldi:

“OVP, ülkemizin ekonomik geleceği için büyük bir öneme sahip. Açıklanan kararların etkin şekilde uygulanması da bir o kadar önemli. Programın büyümeye zarar vermeden uygulanacağının vurgulanması, iş dünyamız açısından olumlu bir gelişmedir. Özellikle istihdam artışı ve enflasyonla mücadele gibi konulara odaklanılması, refah seviyesi açısından umutları tazeleyecektir. Ayrıca, deprem bölgesine ayrılan ek bütçe ve konut stokunun telafisi için sosyal konut projeleri gibi adımlar da ülkenin gelişimi açısından önemli katkılar sağlayacaktır. OVP’de yapısal reformlara özel yer verilmesini çok önemsiyoruz. Yine ihracata dayalı büyüme modelinin altının çizilmiş olması da mühim. Programın; iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılması, girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi gibi alanlarda odaklanacağına dair vurgu da iş dünyamız için oldukça kıymetli. Finansmana erişim gibi temel ihtiyaç göz önünde bulundurularak uygulamaların şekillendirilmesi, programın başarısını artıracaktır. Bu, özellikle KOBİ'lerin büyümesi ve yeni yatırımların teşvik edilmesi açısından kritik bir faktördür. Ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. OVP'nin ülkemizin ekonomik büyümesine ve istikrarına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Büyümeyi güçlendirecek ve istikrarı sağlayacak programa desteğimiz tamdır.”

Bursa iş dünyası temsilcileri OVP’den pek bir memnun… Ağız birliği etmişçesine benzeri cümlelerle desteklerini sunuyor, OVP güzellemesi yapıyor…

Demek ki Yeni OVP iş dünyasını rahatlatacak bir program…

YOKSULLARIN SIFIR ATIK PROGRAMI

İş dünyası böyle…

Bir de yoksulluk sınırını geçtik açlık sınırının da altında yaşayan dar gelirli, asgari ücretli ya da emekli yurdum insanı çoğunluğunun dünyası var…

Onlar ekonomiyi pazarda, markette, mutfakta, sofrada,  kiralarda yaşıyor…  

O dünyanın yoksulları pazaryerlerinden atık sebze ve meyveleri topluyor.  Çok çocuklu ailelerde anneler taze  ekmekleri çocukların önüne koymuyor, bir oturuşta yiyip bitirmesinler diye, bayatlatıp yediriyorlar!

Bugün mahallemdeki bir zincir marketten alışveriş ediyordum; muhtemelen mağaza yetkilisi elinde telefon “Abi daha yeni fiyatı değiştirdim. İyi bak; yine mi değişti?” diye yüksek sesle söylenerek mağazada fiyat etiket değişim operasyonunu yönetiyordu.

Yine aynı markette uzun süredir pörsümüş, sararmış, solmuş, yer yer çürümüş sebze ve meyveler, ayrı bir reyonda kimi zaman poşetlenmiş kimi zaman da sandıklara konulmuş halde satılıyor…

Onları tartan görevliye sordum “Bunları alan oluyor mu?”; “Olmaz olur mu?” dedi… Benimki cevabını bildiğim soruydu; alan olmasa çürük çarık malları da ucuza satarlar mıydı? Zincir market artık şaftı kaymış sebze ve meyveleri çöpe atmıyor. Evlerde, mutfaklarda da öyle…

 Bu da yoksulluğun sıfır atık programı…  

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?