USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa Büyükşehir’den görkemli 100. Yıl kutlamaları

Bursa Büyükşehir’den görkemli 100. Yıl kutlamaları
12-10-2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in 100. Yılı’na özel Cumhuriyet Bayramı kutlamaları tanıtım programını tarihi binada paylaştı… 

Başta Vardar Ovası olmak üzere Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirildiği konser ile Atatürk’ün 2 Şubat’taki son ziyaretinde Sarı Zeybek oynadığı salonda bir halk dansçısı tarafından sunulan  zeybek oyunu toplantıya renk kattı…

Çok özel, çok güzel olan tarihi binaya epeydir gitmemiştim. Orada bir toplantıya katılmak, uzun süredir görüşmediğin bir dostla görüşmek gibiydi…

Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer ile  bazı belediye bürokratlarının yanı sıra  Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri de katıldı…

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLELEBET PAYİDAR OLSUN"

 Başkan Aktaş 20. yüzyılın Türkiye için en uzun asır olduğuna vurgu yaparak Trablusgarp harbi, 1. ve 2. Balkan harbi, 1. Dünya savaşı gibi çok zor bir dönemin yaşandığını söyledi.

Başkan Aktaş, Cumhuriyet Bayramı’nın anlam ve önemine vurgu yaptı:

 “Nihayetinde Türk milleti, millî mücadele aşkıyla, dâhili ve harici düşmanlara 'dur' dedi. Bu meşakkatli yıllarda Bursa’mız da nice zorluklar atlattı. Ama Bursa’nın işgalden kurtuluşu ülke sathında büyük bir ümit ışığı oldu.

O günden sonra da millî mücadele azmi kararlılıkla perçinlendi. Türk milletinin varlık-yokluk mücadelesi olan ve başarıyla neticelenen millî mücadelenin ardından Cumhuriyet’in ilanı ile devletimiz yeni bir döneme girdi.

29 Ekim 1923 günü, dönüm noktası olarak Türk tarihindeki yerini aldı. Hatta diğer milletlere örnek ve umut olması açısından millî mücadele, dünya tarihinde de ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

Geçmişiyle güçlü, enerjisiyle genç, azmiyle dinamik, milletiyle bir olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar olmasını niyaz ediyorum.

Cumhuriyeti sadece konserden ibaret görmedik. Çünkü Cumhuriyet sadece konser değil.

 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı birbirinden güzel program ve etkinliklerle Bursa olarak hep birlikte kutlayacağız inşallah.

Etkinlik takvimine emek ve destek veren herkese Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığımıza ve mesai arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum.

Aziz vatanımız için şehit olan bütün kahramanlarımızı cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tekraren rahmet ve minnetle yad ediyorum.”

“Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında yapılacak etkinlikler dolu dolu geçecektir” diyen Başkan Aktaş sözlerini şöyle noktaladı:

“…Bursalıların bu tarihi coşkuya tanıklık etmeleri için 29 Ekim gününde, ayakta yolcu taşıyan şehir içi bütün hatlarda Bursakart’ını kullanan vatandaşlara ulaşımın ücretsiz olacak…

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını idrak ederken 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızı şimdiden kutluyorum. Merhum Mehmet Âkif Ersoy’un İstiklâl Marşı’nda ifade ettiği gibi; ‘Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da hudâ/ Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.’ diyerek aziz vatanımız için şehit olan bütün kahramanlarımızı; Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tekrar rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Rabbim; devletimizi, milletimizi, ülkemizi her türlü afetten ve felaketten korusun…”

28 EKİM 2023 / 100. YIL CUMHURİYET BAYRAMI ETKİNLİKLERİ 

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 29 Ekim 2023  Cumhuriyet Bayramı etkinlik programı şöyle:

12 Ekim - Cumhuriyet’in 100. Yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Hafızası Sergisi (14.30 /  Belediye Meclis Salonu)

17 Ekim - Muhtarlar Korosu Cumhuriyet Konseri (20.00 / TKM)

20 Ekim – 29 Ekim Cumhuriyet’in 100. Yılı 13. Uluslararası FOTOFEST (Açılış: 20 Ekim 19.00 - Merinos AKKM- Hüdavendigar salon)

21 Ekim - Oda Tiyatrosu açılış programı kapsamında ''Kağnı'' adlı tiyatro oyunu (18.00 / Oda Tiyatrosu)

22 Ekim - Beylik’ten Cumhuriyet’e Anadolu Kadın Giysileri temalı defile (19.00 / TKM)

22 Ekim - Yavuz Bingöl ile Türk Halk Müziği Bölümü sezon açılışı konseri (20.00 / Merinos AKKM Osmangazi Salon)

23 Ekim - Kültür sanat sezonu lansmanı (14.00 / Merinos AKKM Orhangazi Salon)

25 Ekim - Cumhuriyet Konseri (20.00 / Merinos AKKM Orhangazi Salon)

27 Ekim – 4 Kasım 7’den 70’e Cumhuriyet Sergisi (Açılış: 14.00 / TKM Sami Güner Sergi Salonu )

27 Ekim – 4  Kasım Cumhuriyet’in Işığında Bursa Yüzyılın Mirası Sergisi ( Açılış: 14.00 / TKM Cemal Nadir Sergi Salonu)

28 Ekim - Vatan Ana'dolu Olunca Tiyatral Gösteri (19.30 Merinos -/ AKKM Osmangazi Salon)

28 Ekim - Cumhuriyet Bayramı Konulu Atölye Çalışması (14.00-16.00 / Salon Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi)

28 Ekim 31 Aralık Yüzyılın Ressamı Şefik Bursalı Sergisi ((Saat 13.00 Bursa Kent Müzesi)

29 Ekim - Fatma Turgut ile Cumhuriyet Bayramı Konseri (Merinos Parkı)

30 Ekim - Lozan Mübadelesi’nin 100. Yılı anısına düzenlenen Bursa Günlüğü Hikâye Yarışması Ödül Töreni (10.00 / Montania Special Class Otel )

30 Ekim - Bursa Liselerarası Münazara Yarışması Finali (14.00 Merinos AKKM Orhangazi Salon)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?