USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bakan Varank Bursa medyası ile buluştu

Bakan Varank Bursa medyası ile buluştu
07-05-2023

AK Parti Bursa milletvekili adayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı bir süredir seçim sathı mahallinde izliyoruz. Müthiş bir performans gösteriyor.

Açılışlar, nokta mitingleri, sivil toplum kuruluşu, esnaf, çarşı-pazar, mahalle ziyaretleri… Günde kaç yere gidiyor bilemiyorum, ama bir bakıyorsunuz Yavuz Selim’de, bir de bakmışsınız ki Gemlik’te ya da bir açılış töreninde…

Bursa’da diğer partilere giden AK Parti oylarının geri gelmesinde etkili bir saha çalışması yapıyor…
Bugün de Bursa basını ile buluştu… Toplantıyı ilçe yazılı, görsel ve internet medyasını da kapsayacak şekilde geniş tutmuşlar.
Toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan katıldı…

Bakan Bursa basını ile düzenlenen programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş katıldı.

Bakan Varank uzun yıllardır Cumhurbaşkanı ile birlikte çalışan ve siyasetin içerisinde olan biri olarak medya ile iç içe çalıştıklarına atıfta bulundu:

“Medya ile medya emekçisi kardeşlerimiz ile aramız iyi oldu. Haber nasıl koklanır, nasıl haber atlatılır? Köşe yazarları nasıl can alıcı noktaları tespit eder? Bunlarla iç içe olduk. Çünkü sizler kamu görevi yapıyorsunuz.”

Bakan Varank, ithal aday konusunda şunları söyledi:

“İthal aday genel siyasetin hep gündeminde olmuştur. Bu ülkede en az gittiğim şehre beş kez gittim. Bursa’ya ise sayamayacağım kadar çok geldim.

Aynı şekilde kabul ettiğim Bursa heyetlerinin de sayısını bilemiyorum. Bursa’ya, Bursa sanayisini, girişimcilerini BEBKA, KOSGEB aracılığıyla destekledik.  

Bizim Bursa ile hep irtibatımız var. Ayrıca Bursa Türkiye’nin dört bir yanından göç alan kozmopolit bir şehir. Dolayısıyla ithal aday denmez. Bursa tarihi, kültürü olan bir şehir. Evimi taşımak üzere ev arayışına da başladım. Bu şehrin evladı olacağız.”

YÜKSEK HIZLI TREN, HAVAALANI, YOLLAR

 Bursalıların bir an önce bitmesi beklentisinin olduğu Yüksek Hızlı Tren’in (YHT) Bursa’ya ne zaman geleceğine yönelik soruyu şöyle yanıtladı:

“YHT önemli bir proje. Bilecik’te sıkıntılar yaşandı. Bakın YHT’yi Türkiye’ye kim getirdi? Biz. Yedili Masa’nın Sivaslı Başkanı Sivas’ta YHT istemiyor. Bursa’dan geçecek olan YHT çalışmaları son sürat devam ediyor. Müteahhidi gerekirse her hafta, her ay arayarak Bursa’ya YHT’nin 2024 yıl sonunda gelmesini sağlayacağız.

 Bu beş yılın iki yılını pandemi ile savaştık, arkasından Rusya Ukrayna savaşı ve emtia fiyat oynaması ve sonrasında da depremler yaşandı. Böyle bir dönemden geçtik.

 YHT’yi çok sıkı bir şekilde takip ederek Bursa halkına hizmet edeceğiz. Biliyoruz, Bursalı gençler YHT’yi çok istiyor. YHT gibi şehre kazandırdığımız entegre yollara bakmak lazım. İzmir İstanbul Otobanı, Çanakkale Savaşı bile en fazla Bursa’ya hizmet ediyor.

 İhracatımızın yüzde 60’ı karayolunda tır ile yapılıyor. Sabiha Gökçen’in en çok hizmet verdiği il Bursa. Yenişehir Havaalanı için de görüşmelerimiz olacak.  Gerçek şu, zarar eden hatlarla ilgili hiçbir ffirma elini taşın altına koymaz. Gaziantep-Bursa seferlerinin yeniden konulması için görüşmelerimiz var.

Otoyol’un bir kısmı şehir içinde kaldı. Kuzeyden bir otoban bağlantısı yapmak da önemli. Yap işlet devret sistem ile yapıyoruz ve istekli firmalar da var. Şehir içi trafiğine yönelik Büyükşehir Belediyemizin yaptığı çalışmalar var. Adliye kavşağını birlikte açtık.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM; HATAY ÖRNEĞİ

Bakan Varank kentsel dönüşümde yüzde 100 onay koşuluna dikkat çekerek “Binada iki kişi itiraz etse, kentsel dönüşüm iki, üç yıl kilitleniyor. Yasal düzenleme üzerinde çalışıyoruz. ‘Siz betoncusunuz, kentsel değil rantsal dönüşüm’ deniyor. ‘TOKİ ucubeleriyle kentleri donattınız’ diyorlardı.

Depremlerde bir TOKİ binası bile yıkılmadı. Kentsel dönüşüm literatüre Cumhurbaşkanımızla girmiştir. Hatay’da bir mahalle kentsel dönüşüm izin toplanıyor, 2 bin konut sahibi kabul etmiyor, 400’ü kabul ediyor. O 400 binaya bir şey olmadı, 2 bin konut yerle bir oldu. Yüzde 50 devlet teşviği önce pilot il olan İstanbul’da uygulanacak. Gördüğü ilgi memnuniyet verici. Daha sonra diğer illere yaygınlaştırılabilir.

Biz 1 milyon üzerinde konutu dönüştürdük. TOKİ  ile ciddi konut hamlesi gerçekleştirdik. İstanbul’da belediyenin şirketiyle büyük işler yaptık. Sadece İstanbul’a belediye vasıtasıyla 100 binin üzerinde konutu inşa ettik. Ama baktığımızda CHP’li belediye başkanı bizim bitirip tamamlayıp teslime hale gelen konutları bile ancak 2 senede teslim edebildi. Bırakın yeni konut yapmayı. Bu işler gayret istiyor, bu işler elini taşın altına koymayı gerektiriyor. Bu işler dert sahibi olmayı gerektiriyor.”

HANLAR BÖLGESİ

Bakan Varank Bursa Hanlar Bölgesi’nde yürütülen çalışmalara da dikkat çekti:

Hanlar bölgesinde yapılan çalışma türkiyeye dünyaya örnek olacak bir iş. Bu şehir medeniyet şehre. Tarihi değerleri çok önemli. Hanlar bölgesindeki çalışmayı, Murat Kurum bakanımız kabine toplantısında video ile izletti anlattı.

Büyükşehir Belediyemizle yaptıklarını, yapacaklarını gösterdi. Emin olun o gün ben o kadar mutlu oldum ki, tarihe sahip çıkabilmek, tarihi değerleri ortaya çıkarabilmek.

Kirli çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak, cazibe merkezi haline getirmek o kadar değerli bir iş ki, bakanımıza ne olur bunu çıkın televizyonlarda anlatın dedim.

Yaptığınız iş ecdadın bize bıraktığı değeri, ecdadımızın bu ülkeye vurduğu mührü ilelebet yaşatmanın gayreti. Biz 21 yıldır o değerlere de sahip çıkıyoruz. Biz 4 binin üzerinde tarihi eseri canlandırdık. Türkiye'nin yan ısıra Avrupa'da, Balkanlar'da yaptık.’

Bakan Varank Bursa’da yeni OSB taleplerinin olduğunu ve yeni OSB’lerin kurulacağını söylerken tarım arazilerine atıfta bulundu:

“Ben birinci sınıf tarım arazisine sanayi yaptırmayan bir bakanım. Bursa’da tarım ve ormana verilen destek 11 milyar lira. Gıda OSB’nin kurulması yönünde talepler var.

Ticaret Borsası, Ticaret odaları ve BTSO ile toplanıt yaptık, taleplerini, beklentilerini dinledik. Kalkınma Ajansı’nı desteklediği 150 proje var, Büyükşehir’in Tarım İşletmesi var. Tarımı da göz arttı edemeyiz. Bursa’da başta tarıma ve gıdaya dayalı OSB’ler düşünüyoruz.”

Depremlerin sanayi kuruluşlarına etkisi konusunda ise şunları söyledi:

“11 ildeki depremlerde en az hasarı sanayi binalarında gördük. Firma sahipleri sanayi binalarının, fabrikaların inşasında kurallara daha çok dikkat ediyor. Marmara’da 6 Şubat depremleri öncesinde sanayi binalarına disk çalışmasını zaten başlatmıştık.

Bursa müreffeh ve diğer illerden zengin bir şehir. Sanayi olmasaydı bu zenginlik olmazdı. Bugün öyle yüksek standartlar var ki, çevreyi kirletmemize müsaade etmiyor.

Eski sanayi binalarında sorunlar olabilir, ama yenilerinde müsaade etmiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetimleri sürdürüyor, OSB’lerde kurallar uygulanıyor…”

BAKAN VARANK: ‘ORHANELİ MERMER OSB GÜNDEMİMİZDE’

Bakan Varank Bursa’ya dair gazetecilerin sorularını yanıtladı… Yoğun programı nedeniyle çok fazla soru alamadı; zaten alsaydı katılım çok yüksek olduğundan toplantı akşama kadar bitmezdi…

Basın toplantısına katılanları tek tek uğurlayacağını sorusu olanların o esnada sorabileceğini söyledi…

Ben de vedalaşırken hep aklıma takılı olan konuyu gündeme getirdim. Bir dönem önceki Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu çok sayıda mermer maden ocağının olduğu yörede Mermer OSB kurulması için çok ciddi bir mücadele vermiş, Ankara yollarını düz etmiş, ilgili Bakanlıklara konuyu iletmişti.

Bursa’da kamuoyu oluşturmuştu; “Mermer OSB’de işlenen mermerler yüksek katma değeri olan ürüne dönüşecekti. Türkiye ham mermeri yurt dışına ihraç ediyor ve katma değeri yüksek ürün olarak işlenmiş mermeri ithal ediyordu. Projede hem ekonomiye katkı sağlanacak hem de dağ yöresinde göçün önüne geçilecek, dağ yöresinden binlerce kişiye istihdam sağlanacak ve yörenin makus talihi değişecekti. İrfan Tatlıoğlu projeye en çok itiraz edecek kesimle de diyalog içerisine girmiş ve başta TMMOB’a bağlı olanlar olmak üzere akademik odalara sunum yapmış, kenti ikna etmişti… Mermer OSB için hazırlıklar başlamıştı. Bir, iki yıl içerisinde faaliyete geçecekti. İrfan Başkan 3 dönem kuralı nedeniyle yeniden Belediye Başkan adayı olamadı. Kentte  Mermer OSB’nin adını bile duymaz olduk…

Bu konu ne zamandır aklımdaydı zaten… Zira bir türlü anlayamamıştım, Orhaneli Belediyesi’ni elinde tutan parti değişmemişti, değişen sadece başkanlardı. Diyelim ki, İYİ parti ya da CHP belediye başkanlığını kazandı, o zaman devri sabık oluşması, geçmiş yönetimin projelerinin rafa kaldırılması bir nebze anlaşılır bir durumdu. Onu da doğru bulmuyorum. Vatandaşın, şehrin, ülkenin yararına olan bir proje ya da doğru olan bir hizmet eski yönetimin diye neden rafa kaldırılsın ki!

Bakan Varank’a geçmiş dönem Başkanı İrfan Tatlıoğlu döneminde gündeme gelen ve kentin mutabık kaldığı Mermer OSB’nin 4 yıldır öylece kaldığını, dağ yöresinin kaderini değiştirecek ve ekonomiye de katkısı olacak bir proje olduğunu yeniden gündeme alınıp alınmayacağını sordum.

Bakan Varank Mermer OSB’nin gündemlerinde olduğunu ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?